kozan.gr: Η περιοχή “Μάνα νερού” στη Μεσιανή Σερβίων

3 Μαρτίου 2021
07:33

Όλο αυτό το διάστημα ακούμε για την περιοχή “Μάνα νερού” στη Μεσιανή Σερβίων, όπου έχουν δοθεί αρκετές άδειες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, μερικές εκ των οποίων, μάλιστα, έχουν δημιουργήσει – και θα συνεχίσουν να δημιουργούν, ως φαίνεται – πολλές συζητήσεις. Ωστόσο, λίγα ως ελάχιστα πράγματα, γνωρίζουμε για το ιστορικό αυτής της περιοχής και πως προέκυψε τ’ όνομά της. Ο κ. Δημήτρης Χηνιτίδης, με καταγωγή από τη Μεσιανή, μας δίνει κάποιες πληροφορίες: “<<Μάνα νερού >>! Την άκουσα να την περιγράφουν οι παππούδες μας στις συζητήσεις τους. Ετσι και σήμερα διατηρείται το ίδιο τοπωνύμιο, για να προσδιορισθεί το θαύμα, που γεννά τη ζωή, που είναι η ΜΑΝΑ και το αναγκαίο μέσο για τη διατήρηση της ζωής, που είναι το ΝΕΡΟ. Από αυτό το νερό μεγάλωσαν οι πρώτες γενιές των προσφύγων κατοίκων της Μεσιανής, αλλά και οι μεταγενέστερες μέχρι και την πρώτη 15 ετία της δικής μου γενιάς . Ήπια από το εύγεστο νερό αυτής της Μάνας , του οποίου την γεύση αισθάνομαι και σήμερα ακόμη στο στόμα μου, σαν το μητρικό γάλα”.

4 σχόλια

  • Είναι σωστό καλλιτέχνες και επιχειρηματίες της Αθήνας να έρχονται στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στη Μεσιανή να μην αγοράζουν έκταση αλλά να από χαρακτηρίζεται δασική προκειμένου να στήσουν τεράστιο φωτοβολταϊκό;
    Η περιφέρεια υπέβαλε ένσταση για να μη δημιουργηθεί μεγάλο φωτοβολταϊκό στη λίμνη πολυφύτου. Μήπως το φωτοβολταϊκό αυτό θα δεσμεύει δίκτυα μεταφοράς και από το φωτοβολταϊκό της μάνας νερού;

  • Η μαννα νερου υδροδοτουσε και ποτιζε τους παντες.Τωρα το μεγαλο αφεντικο και τους διευκολυντες.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.