Maria Rita Galli (ΔΕΣΦΑ): Παίρνουμε ενεργό ρόλο στην διαδικασία απολιγνιτοποίησης

5 Μαρτίου 2021
07:04
Κανένα σχόλιο

Με σχεδιασμό και έργα επιχειρεί ο ΔΕΣΦΑ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υπό εξέλιξη ενεργειακή μετάβαση και απολιγνιτοποίηση της χώρας, όπως διεμήνυσε η Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Maria Rita Galli, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Ανάπτυξη του Δικτύου Φυσικού Αερίου και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε εκτενώς σε 2 έργα που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ και ευθυγραμμίζονται με την λογική και τους στόχους του ΔΕΣΦΑ. Το ένα είναι ο αγωγός στη Δυτική Μακεδονία μήκους 111 χιλιομέτρων που αφενός συνιστά διείσδυση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και δη τις λιγνιτικές περιοχές και αφετέρου εντάσσεται στο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του υδρογόνου, καθώς, στη περιοχή προωθείται έργο (White dragon) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Το δεύτερο έργο είναι ο σχεδιαζόμενος αγωγός στη Δυτική Ελλάδα που θα ξεκινάει από την Μεγαλόπολη και θα καταλήγει στη Πάτρα, συνολικού μήκους 140 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού σχεδόν 1 δις ευρώ. Μάλιστα, όπως είπε, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η τελική έγκριση από την ΡΑΕ, ενώ, η τελική επενδυτική απόφαση από πλευράς ΔΕΣΦΑ θα ακολουθήσει αφού πρώτα διευθετηθούν μια σειρά εκκρεμότητες (αδειοδοτήσεις, περιβαλλοντικές μελέτες κα) που θα καθιστούν “ώριμο” το σχεδιαζόμενο έργο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΣΦΑ, ο αγωγός αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο 2026.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το κορυφαίο στέλεχος του ΔΕΣΦΑ υπογράμμισε την στρατηγική “εξωστρέφεια” που χαρακτηρίζει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ, όπως αποκαλύπτεται από την πρόσφατη συμφωνία για την ανάπτυξη και λειτουργία τερματικού σταθμού LNG στο Κουβέιτ. Σημειωτέον, ότι πρόκειται για σταθμό 10 φορές μεγαλύτερο από τον σταθμό της Ρεβυθούσας, γεγονός που αναδεικνύει την ικανότητα του ΔΕΣΦΑ σε προσωπικό και υποδομές να αναλαμβάνει με επιτυχία μεγαλύτερα και συνθετότερα έργα.

Δίχως να προβαίνει σε λεπτομέρειες, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ υπογράμμισε πως ο Διαχειριστής διατηρεί τις “κεραίες” του ανοικτές για νέες αντίστοιχες συνέργειες στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στην περιοχή του Κόλπου όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας. Μάλιστα, δείγμα αυτής της στρατηγικής αποτελεί η εμπλοκή του ΔΕΣΦΑ στο κρίσιμο έργο για τον εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το FSRU της Αλεξανδρούπολης

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.