Καστοριά: Ανιχνεύονται επικίνδυνες ουσίες στο νερό, αλλά σε επιτρεπτά όρια

5 Μαρτίου 2021
10:22
Κανένα σχόλιο

Συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου το θέμα της ρύπανσης του νερού της Καστοριάς, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η παράταξη “Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή” στη Δυτική Μακεδονία, για τη ρύπανση των υδροφόρων οριζόντων Καστοριάς και Βοΐου με πιθανά καρκινογόνες ουσίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς γίνονται εντατικοί έλεγχοι και όπως σημείωσε, “από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες 17 διοικητικές πράξεις για επιβολή προστίμων της τάξης των 30 χιλιάδων ευρώ και άνω, ενώ εκδόθηκαν και δύο αποφάσεις για διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων. Οι έλεγχοι μειώθηκαν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα ανεστάλη και η λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω lockdown, με αποτέλεσμα τη μείωση των ρύπων”, προσθέτοντας πως οι επικίνδυνες ουσίες εξακολουθούν να ανιχνεύονται σε μετρήσεις, αλλά “σε ποσότητα εντός των επιτρεπόμενων ορίων”.

“Αναμέναμε μετά τις δύο παρατάσεις που ζητήθηκαν να ακούσουμε σημαντικές εξελίξεις στα ζητήματα των μέτρων που έχουν ληφθεί ή σχεδιάζονται. Δυστυχώς ακούσαμε αυτονόητα πράγματα που η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν και τόσο αυτονόητα”, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία, στην οποία επισημαίνει ότι  “η πηγή του Αρμενοχωρίου ανιχνεύεται πολύ πιο πάνω από τα όρια με ό,τι ξεκάθαρα σημαίνει αυτό για την ύπαρξη της ρύπανσης άρα και των ρυπαντών”.

Η Αρ.Συ. αναφέρει πως είναι μια “θετική εξέλιξη η επιλογή των Δήμων της Π.Ε. Καστοριάς να ξεκινήσουν μελέτες για έργα που αφορούν στην ποιότητα του πόσιμου νερού μέσα από μια ολιστική προσέγγιση”, αναφέροντας ως αρνητικό στοιχείο “την προσπάθεια του κυρίου Σαββόπουλου να αιτιολογήσει ως μια παράμετρο της ρύπανσης την άγνοια σε παλιότερες εποχές, καθώς και την παραίνεση του, “Να μην στιγματίζουμε έτσι εύκολα”, χωρίς να τολμήσει να ονοματίσει το αντικείμενο των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν”.

“Εμείς ποτέ δεν κατηγορήσαμε συλλήβδην τον κλάδο της γούνας… αλλά ανήκουν σε αυτόν τον κλάδο οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα και ποινές”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και γίνεται λόγος για “προσπάθεια συγκάλυψης” και “εξυπηρέτηση συμφερόντων”, ενώ υπογραμμίζεται πως το ύψος των προστίμων “δεν είναι κατόρθωμα, όταν ο τζίρος των ρυπαντών μπορεί να φτάνει και να ξεπερνάει επταψήφιους αριθμούς”.

“Οι πολίτες των πληγέντων περιοχών όπως κι εμείς, περιμέναμε να ακούσουμε ένα συνεκτικό και γρήγορο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, όπου θα εντάσσονταν τα αποτελέσματα των υδρογεωλογικών μελετών που ακόμη δημοπρατούνται έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια κι ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ρυπαίνουν”, αναφέρει η Αριστερή Συμπόρευση καταλήγοντας πως “γίνεται φανερό πως και η τωρινή, όπως και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά να πράξουν τα αυτονόητα και δεν είχαν, δεν έχουν και δεν θα έχουν κάποιο σοβαρό σχέδιο, που πιθανά θα θίγει ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, αν όλοι εμείς οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν πιέσουμε μέσα από οργανωμένες κινήσεις να εξελιχθεί ένα Περιβαλλοντικό σχέδιο για την ποιότητα της ζωής μας”.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.