Ένας πανέμορφος σπάνιος Λιβαδόκιρκος (Circus pygargus) απελευθερώθηκε μετά από περίθαλψη λίγων ημερών, στο σταθμό περίθαλψης της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.

Ο λιβαδόκιρκος είναι είδος ημερόβιου αρπακτικού πτηνού και για την Ελλάδα, ανήκει στα κινδυνεύοντα είδη (Endangered, Ε1). Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον πληθυσμό του στη χώρα μας. Υπήρχαν πληροφορίες για φώλιασμα στο Δέλτα του Νέστου, αλλά η πρώτη αποδεδειγμένη καταγραφή φωλιάσματος, ήταν το 1980 στην περιοχή της λίμνης Χειμαδίτιδας Φλώρινας.

Το αρπακτικό εντοπίστηκε από πολίτη που το περιέθαλψε και το μετέφερε στη συνέχεια στο σταθμό της Εταιρείας Περιβάλλοντος. Μόλις απελευθερώθηκε,  πραγματοποίησε μερικούς κύκλους για να ευχαριστήσει τον διασώστη του

“Χωρίς να ξεχνάμε την υποχρέωση που έχουμε απέναντι σε ευάλωτα και τραυματισμένα ζώα προχωρήσαμε μετά από μέρες νοσηλείας στην απελευθέρωση.  Το όμορφο αρπακτικό βρέθηκε σε αγροτική περιοχή από την Αλεξάνδρα στον καθημερινό της περίπατο με τους σκύλους της, το περιέθαλψε για μερικές ώρες έως που ήρθε στο σταθμό περίθαλψης.  Εμείς με την σειρά μας την καλέσαμε να το απελευθερώσει η ίδια κοντά στην περιοχή που βρέθηκε” αναφέρει η Εταιρεία Περιβάλλοντος που ευχαριστεί την Αλεξάνδρα και τα “κορίτσια” της Μόνα και Κήρα, για τη διάσωση.