Τρεις και το λουρί της «Μάνας Νερού» (του Μάντζιαρη-Ζαφείρη Στέργιου*)

6 Μαρτίου 2021
11:01

Το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας επικρατεί ένας οργασμός επιθυμίας για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Οι εγκεκριμένες άδειες φτάνουν για να καλύψουν παραγωγή 4,7 GW, ενώ οι αιτήσεις για βεβαίωση παραγωγού αγγίζουν τα 5,4GW. Δεν χρειάζεται βέβαια να είναι κανείς λαμπρός επιστήμονας στα οικονομικά για να αντιληφθεί ότι παρουσιάζεται και μία ευκαιρία για συμπαθητική οικονομική απόδοση στο κεφάλαιο των ανθρώπων που θα επενδύσουν. Παρόλα αυτά, ένας από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει αυτήν την κεφαλαιακή απόδοση είναι το αντίτιμο για την παραχώρηση της έκτασης πάνω στην οποία εγκαθίσταται ένα φ/β πάρκο. Κι εδώ είναι που αρχίζει μία σειρά από ατυχή γεγονότα (όπως έγραψε κι ο Λέμονι Σνίκετ).

Στα μέσα του Αυγούστου του 2020 ξεκίνησε η διαδικασία για την παραχώρηση εκτάσεων στο Μαυροδένδρι Κοζάνης στην εταιρία KIEFER (διαχειριστής της οποίας φαίνεται να είναι ο κ Πετρόχειλος). Παρά την αρνητική γνωμοδότηση της τοπικής κοινωνίας η απόφαση του ΔΣ ήταν υπέρ της παραχώρησης των εκτάσεων αυτών. Επιπλέον, παρά την πρόταση για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας στα 200€/στρμ/έτος, αποφασίστηκε η τιμή αυτή να διαμορφωθεί στα 25€, κρίνοντας ότι το πόσο των 200€ είναι εξωπραγματικό.

Καθώς περνούσε ο καιρός όλα φαινόταν να κυλάνε και νόμιμα και ηθικά. Ώσπου, ΤΑΝ ΤΑΝ ΤΑΑΑΑΝ (dramatic sound effect), κάποιος τράβηξε ένα κομμάτι από το Jenga της ηθικής και από τον κλυδωνισμό του άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα κομμάτια. Και πιο συγκεκριμένα κομμάτια ενός επενδυτικού σχεδίου του κ Πετρόχειλου στην τοποθεσία «Μάνα Νερού», στο οποίο από ένα καπρίτσιο της μοίρας συμμετέχουν οι οικογένειες της Τριανδρίας του Δήμου Κοζάνης, οι οποίοι και είχαν αποφασίσει υπέρ της παραχώρησης εκτάσεων με τιμή εκκίνησης τα 25€ στην KIEFER.

Κι εδώ κάποιος θα μπορούσε να πει ότι τα 25€ είναι μία καλή τιμή. Σαφώς! Στα οικονομικά υπάρχει ο όρος της εύλογης αξίας, δηλαδή ο προσδιορισμός της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου βάσει του ποσού που είναι διατεθειμένος κάποιος να πληρώσει. Κοινώς, πόσο κάνει κάτι στην πιάτσα. Και η πιάτσα απεφάνθη! Σε δημοπρασία ενός μέρους της έκτασης του Μαυροδενδρίου εμφανίστηκε και κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος και προσέφερε το ποσό των 400€/στρμ/έτος.

Το πώς θα αποφασίσει κανείς να συνδέσει τα πιο πάνω γεγονότα είναι ξεκάθαρα ένα προσωπικό ζήτημα. Τόσο ο Αριστοτέλης, όσο και ο Καντ μας έχουν δώσει τα εργαλεία για την ηθική αξιολόγηση μίας κατάστασης.

Κάθε μεγάλη αλλαγή σε έναν τόπο (απολιγνιτοποίηση) δημιουργεί και προκλήσεις και ευκαιρίες. Οι προκλήσεις αφορούν στη διασφάλιση της επόμενης μέρας για τους κατοίκους της, τόσο εισοδηματικά όσο και δημογραφικά. Από την άλλη, οι ευκαιρίες αφορούν στη δημιουργία οικονομικών αποδόσεων για ορισμένους ανθρώπους που τις αναγνωρίζουν και τις εκμεταλλεύονται. Το επώδυνο είναι όταν το δεύτερο γίνεται εις βάρος του πρώτου και πόσο μάλλον από άτομα στα οποία οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση του Δήμου.

*Ο Μάντζιαρης-Ζαφείρης Στέργιος είναι Οικονομολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακών στις Πολιτικές και Οικονομικές Σπουδές Σύγχρονης Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Λογιστική και Χρη/κή, ενώ είναι τελειόφοιτος του ΠΜΣ Ενεργειακές Επενδύσεις και Περιβάλλον.

33 σχόλια

 • ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ . ΑΥΤΟΙ ΟΙ 3 ΚΟΙΤΑΝΕ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΛΑ ΚΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ Ν ΑΠΑΝΕ ΝΑ …. ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ.

  • 1.Η δημοτική έκταση της μεσιανής είναι δασική,χέρσα,καλλιεργήσιμη;
   2.Το 2019 ποια δημοτική έκταση εκμισθώθηκε και με ποιες τιμές;
   3.Γιατί ο θόρυβος εγείρεται τώρα και όχι πέρυσι ή πρόπερσι;

 • Έχουμε το εξής σενάριο. Υπάρχει μια εταιρία που μίσθωσε δημοτική έκταση το 2019 με 25€/στρ. και κάποιες άλλες εταιρείες που μισθωσαν δημοτική έκταση το 2020 με 25€/στρ. Η πρώτη περίπτωση είναι τρομερή επιτυχία και πανηγυρίζουμε ενώ η δεύτερη είναι εξευτελιστική τιμή. Μπορεί να μας πει ο συντάκτης γτ στη μία περίπτωση μπορούσε η τιμή να είναι 200€/στρ και στην άλλη όχι;

  Υ.Γ. Για την άλλη οικογένεια μουγκα. Να υποθέσω ότι δεν το επιτρέπει το κόμμα!!!

 • Στο επόμενο χρονικό διάστημα ενός έτους και ίσως λίγο περισσότερο τό τί έχουν να δουν τα ματάκια μας και το τί έχουν να ακούσουν τα αφτακια μας θα είναι πάμπολλα!! Και βέβαια κάθε πονηρουλης θα πάρει ότι του αναλογεί. Ο καθένας κάνει τίς επιλογές του και κρίνεται για αυτές.

 • Δεν μας λες όμως αγαπητέ Στέργιο, σαν οικονομολόγος και υποψήφιος του Ιωαννίδη στις τελευταίες εκλογές, πως εξηγείς ότι ο Ιωαννίδης μίσθωσε στη θητεία του έκταση με 25 € το στρέμμα και 2,7 % στα έσοδα του Φ/Β, ενώ ετούτοι μισθώνουν σε όλους με 25 € το στρέμμα, 3 % στα έσοδα του Φ/Β και μικρό φωτοβολταϊκό για την κατανάλωση ηλεκτρικού των κατοίκων ;;;

  • Αγαπητέ φίλε το παληκάρι μιλά επώνυμα. Επειδή βάζεις στοιχεία τα οποία όμως ο κόσμος δεν τα ξέρει συγκεκριμένα γιατί δεν γράφεις και έσυ ένα επώνυμο άρθρο και να δούμε εμείς οι πολίτες ποιός έχει δίκιο.
   Δεν είναι ωραία οι συζητήσεις αυτές να είναι ανώνυμες
   Φιλικά

 • Μην ανακατεύεις τις επενδύσεις, το επιχειρηματικό πνεύμα και το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ευημερία, με την ταυτόχρονη άσκηση πολιτικής εξουσίας. Η δουλειά δεν είναι ντροπή.
  Όταν οι ευκαιρίες έρχονται στα πόδια μας, δεν θα προτιμήσουμε το μαύρο ψωμί της ξενιτιάς. Ε, έτυχε να είμαστε και διοικούντες. Δεν θα πεθάνουμε κιόλας.

  • Eπιχειρηματικό πνεύμα;;;;;;;;;;;;;;;χαχαχχαχαχαχχαχχαχαχχαχαχαχχαχα. Έχετε μπερδέψει τα μπούτια σας αγαπητέ μου. Αν αυτό είναι επιχειρηματικό πνεύμα σε συμβουλεύω να σταματήσεις να σκέφτεσαι και να γράφεις. Είσαι ντιπ άσχετος και εκτίθεσαι.

 • Για πες μας και για την ανταρσία των κατοίκων στο Μαυροδενδρι για τις ενεργειακές κοινότητες της συγκεκριμένης εταιρείας…..
  Και ένα μήνα μετά μια άλλη οικογένεια της πολιτικής κάνει ενεργειακή κοινότητα και καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή…
  Δεν μας τα λες όλα κ. Μαντζαρη, οικονομολόγε και πολιτικέ επιστήμονα.

  Και κάνε λίγο υπομονή για να δεις πως θα καταλήξουν τα σχέδια όλων όσων εξασφάλισαν την έκταση και την άδεια αλλά στην πράξη δεν μπορούν να υλοποιήσουν… Μήπως χρειαστούν βοήθεια όπως και ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταικων, λέω εγώ τώρα??

 • Δεν γνωριζω τον κ Μαντζιαρη.Θελω να τον συγχαρω οομως για το υπεροχο κειμενο.Πληρως απογυμνωματικο.Μπραβο.

  • Εσυ σίγουρα είσαι επενδυτής ΣΥΡΙΖΑ γιατί για το μόνο που πρέπει να τον ευχαριστήσεις είναι που δεν έγραψε για τα καμώματα των Συριζαιων !
   Συγχαρητήρια στο κομματικό στέλεχος !

 • Να μιλήσουμε λίγο και για το βασικό;
  Την επιβίωση του τόπου θα την στηρίξουμε σε βιομηχανικά αιολικά και Φ/β πάρκα;
  Ποτε το αποφασίσαμε αυτό;
  Ποτε αποφασίσαμε να ξεχάσουμε τον πρωτογενή τομέα;
  Ποτε ερωυηθηκαμε;
  Ανεξάρτητα από τα ηθικά, και τανομιμα σε κάποιες περιπτώσεις, γιατί ξεχνάμε το βασικό ερώτημα;
  Πορε θεωρήσαμε δεδομένο,ποτε δώσαμε την εξουσιοδότηση μας, σε ποιο προεκλογικό πρόγραμμα υπήρχε η θέληση να δώσουμε χιλιάδες στρέμματα για Φ/ και αιολικά;

 • Αντικειμενικότητα μηδέν, κρίμα γιατί έτσι χάνεται και όποιο δίκαιο θα μπορούσε να προκύψει από αυτή την ανάρτηση.

 • Στα ωραια λεμε,ΝΑΙ!!! Ειναι καλο για τον τοπο μας, που νεοι επιστημονες μεινανε εδω και με τις γνωσεις τους,αλλα και την ενασχοληση με τα κοινα μας ανοιγουν τα ματια.

 • τι σκατε τζαμπα αυτοι κοιταν να εξασφαλισουν το μελλον για τις οικογενειες τους και εσεις μαλωνεται τους νοιαζει αν εχουν τελειωση πολιτικα και τι εγινε.σε 2 χρονια που θα εχουμε συν 16χιλ ανεργους να δω που θα κρυβονται ολοι οι αυτοδιοικητη τρομαρα τους.

  • Εκεί που κρύβεται και ο πρώην δήμαρχος του θασοκ.
   Πουθενά δηλαδή,με βήμα στα μέσα να μας συμβούλευει για το καλό μας και να μας κουνάει το δάχτυλο!!
   Έαν τώρα τον πετύχεις πουθενά έξω και τον αποκαλέσεις με την πραγματική του ιδιότητα,τότε θα φας τσαμπουκα και μήνυση.
   Αυτοί είστε,αυτούς ψηφίζατε, αυτό το έκτρωμα φτιάξατε.

 • Πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Να ερωτηθεί η νομική υπηρεσία του Δήμου και να σταλεί στην αποκεντρωμ….α ναι…ξέχασα.

 • Εξαιρετικό άρθρο!!! Συγχαρητήρια Στέργιο. Να διαβάσουν και μερικοί για να καταλάβουν ότι δεν τρώμε κουτόχορτο

 • Συγχαρητήρια κύριε Μαντζιαρη, επιτέλους ξεσκεπαστε τους, νομίζουν ότι όλος ο κόσμος είναι κουτός και δεν έχουν ίχνος ντροπής επάνω τους.

 • Αν είχες πραγματικό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα θα έψαχνες να δεις ότι οι εκτάσεις που μίσθωσε ο Δήμος είναι όλες άγονες πλαγιές οι οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να αξιοποιηθούν αλλιώς. Είναι άλλη κουβέντα αν θέλουμε τα Φ/Β και άλλη ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις επηρεάζουν τον πρωτογενή τομέα.

  • Δεν τον επηρεάζουν; Τι λέξη βοσκοτόπι την ξέρεις; Τι ακριβώς και πως δουλεύουν οι μελισσοκόμοι ξέρεις;

 • Θα κάνουμε κάτι ή θα πληκτρολογούμε?

  μας αρκεί η αυτοικανοποίηση ότι εντάξει εγώ τα έγραψα τα είπα και πάω για ύπνο και αυτοί συνεχίζουν κανονικά τη δουλειά τους?

 • Για την αποκεντρωμενη κουβεντα; Δεν το επιτρέπει το κόμμα; Μέλος της Νομαρχιακής του Σύριζα επενδυτής στη μάνα νερού; Ξέχασες να το αναφέρεις; Τέσσερις και το λουρί της Μάνας; Αναφέρουμε μόνο ότι συμφέρει; Κομματικά γυαλιά; Ποιος νοικιασε 25,00 ευρώ το στρέμμα στον νότια; ο Ιωαννιδης; ήσουν υποψήφιος με τον Ιωαννιδη; Σαν πολλά δεν κρύβεις;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.