.

Η 6η Μαρτίου του έτους 1943 υπήρξε η αποφράδα ημέρα για την πόλη των Σερβίων. Χαράχτηκε ανεξίτηλα στην ιστορία της πόλης  και καθόρισε το μέλλον της, μάλλον κατέστρεψε το μέλλον της. Μετέτρεψε μία ακμάζουσα και σφύζουσα από ζωή και δραστηριότητα πόλη σε ερείπια και από άποψη υλική και ψυχική, Είναι η ημέρα που θέλησε να μετατρέψει την όμορφη και ολοζώντανη πόλη μας σε μία νεκρή Πομπηΐα, που θα γινόταν, αν η αγάπη των κατοίκων της δεν επιχειρούσε έστω με τις ελάχιστες δυνάμεις τους να την αναγεννήσει από την τέφρα της…

Όπως περιγράφει ο Μηνάς Μαλούτας «Τα Σέρβια ήταν μια πόλη ανθούσα, που είχε άφθονο εκλεκτό πνευματικό υλικό, το οποίο ανέβασε σε υψηλή στάθμη το πολιτιστικό της επίπεδο. Μια πόλη με αρχοντιά τόσο στην άψυχη φύση της όσο –και πολύ περισσότερο- στους κατοίκους της. Tα Σέρβια είχαν μια καλή αστική τάξη και μια επίσης δραστήρια κοινωνική, οικονομική και εμπορική ζωή.»

Η επέτειος της 6ης Μαρτίου του 1943 είναι η πιο οδυνηρή και πιο άσχημη επέτειος της πόλης μας, η οποία όμως δε θα πρέπει να λησμονηθεί ποτέ και δεν θα πρέπει ποτέ να παύσει να στέλνει τα αληθινά μηνύματά της. Μελετώντας μάλιστα τα γεγονότα από κάποια απόσταση χρονική, μπορούν αυτά να τοποθετηθούν στη σωστή τους βάση, ώστε λάθη που διεπράχθησαν κατά το παρελθόν να αποφεύγονται στο μέλλον. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της μελέτης της Ιστορίας. να δούμε τους αγώνες και τις θυσίες όλων των προγόνων μας και να προβληματιστούμε από αυτά.

Είμαστε  μέλη μιας πόλης, με μεγάλη ιστορία, με πολιτισμό και αρχοντιά, με πλούτο φυσικό και ομορφιά απαράμιλλη, μιας πόλης που παρά τα βάσανα και τις ποικίλες περιπέτειες που κατά καιρούς και λόγω της θέσεώς της υπέστη, παρά την ολοκληρωτική τελική καταστροφή, κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να ορθοποδήσει.

Ας προσπαθήσουμε όλοι ενωμένοι να οδηγήσουμε την πόλη μας ψηλά, να επανακτήσει την παλιά της  αίγλη και  αρχοντιά, όπως της αξίζει…

Μη μπορώντας λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας να διοργανώσουμε ζωντανή εκδήλωση τιμής και μνήμης αναμεταδίδουμε σχετική εκδήλωση του Ομίλου μας από το 2013.

Το Δ.Σ. του ΜΟΣ