Πως μπορούμε να στηρίξουμε το άτομο που πενθεί; (της Πηνελόπης Μελίδου*)

9 Μαρτίου 2021
13:49

Η απάντηση στην ερώτηση πως μπορούμε να στηρίξουμε έναν άνθρωπο που πενθεί την απώλεια του αγαπημένου του προσώπου είναι μια:

Προσπάθησε να συμπαρασταθείς με τον πιο αληθινό, ειλικρινές, γνήσιο και προσωπικό σου τρόπο.

Να το κάνεις με γνώμονα το πραγματικό σου ενδιαφέρον και την επιθυμία σου να ακούσεις αλλά και να μοιραστείς τον πόνο του. Δεν χρειάζεται πάντοτε να μιλάς και να δίνει βιαστικές απαντήσεις. Μπορείς απλά να ακούς. Να ακούς αληθινά αυτό που ο άλλος έχει ανάγκη να βγάλει από μέσα του. Μπορείς, επίσης, να μοιραστείς και τη δική σου εμπειρία σχετικά με το αγαπημένο πρόσωπο που έχει πεθάνει. Μπορείς να πεις μια ιστορία που για σένα είχε ιδιαίτερο νόημα, ή να μοιραστείς μια ξεχωριστή ανάμνηση.

Να θυμάσαι: αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι απαντήσεις που θα δώσεις, αλλά η αγκαλιά, το σφίξιμο του χεριού και η συνεχής διαθεσιμότητα να μοιραστείς με το άτομο αυτά που νιώθει… αυτά που σκέφτεται…

Μην ξεχνάς και την πρακτική βοήθεια, την χειροπιαστή!

Το πρώτο πράγμα που είναι καλό να αποφύγεις είναι τα στερεότυπα σχετικά με το φύλο ή την ηλικία του αναφορικά με το είδος βοήθειας που θέλεις να του προσφέρεις. Αυτό που θα πρέπει να σε κατευθύνει είναι είτε η δική σου κατανόηση του τι χρειάζεται το ίδιο το άτομο είτε οι απαντήσεις του ίδιου σε ερωτήσεις του τύπου «πες μου τι θα χρειαζόσουν αυτή τη στιγμή;». Προσπάθησε να είσαι όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται με τη βοήθεια. Μην ξεχνάς ότι το άτομο που θρηνεί συνεχίζει να έχει ανάγκες ακόμη και μετά την άμεση υποστήριξη φίλων και συγγενών, κατά τη διάρκεια της κηδείας και λίγο μετά. Ειδικότερα, ο πρώτος χρόνος μετά την απώλεια είναι πολύ σημαντικός ώστε να μπορέσει να επανασυνδεθεί το άτομο με έναν κόσμο διαφορετικό πλέον, με έναν κόσμο χωρίς το αγαπημένο του πρόσωπο.

|τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στην υποστήριξη ατόμου που θρηνεί|

ΟΧΙ ΝΑΙ
Απέφυγε τις εκφράσεις «πρέπει» ή «δεν πρέπει» να κάνει το Χ. Κάτι τέτοιο μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της αδυναμίας που το ίδιο το άτομο αισθάνεται και να συμβάλλει στην επιδείνωσή του. Προσπάθησε κατά 80% να ακούς και κατά 20% να μιλάς. Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στο να ακούς αυτό που προβληματίζει το άτομο. Γίνε από τους λίγους ανθρώπους που ξέρουν να ακούν. Και εσύ αλλά και το άτομο που θρηνεί θα κερδίσετε πολλά από αυτό.

 

Απέφυγε τις εκφράσεις «ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός» «κάθε μέρα και καλύτερα». Μια απώλεια δεν μπορεί να γιατρευτεί ποτέ ολοκληρωτικά. Δεν ξεχνάμε την απώλεια αλλά προσπαθούμε να την εντάξουμε με αποτελεσματικό τρόπο μέσα στη ζωή μας. Να είσαι έτοιμος ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και δύσκολες περίοδοι που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις. Επέτοιοι, γενέθλια και γιορτές θα φέρουν στην επιφάνεια συναισθήματα οδυνηρά ακόμη και μετά από πολύ καιρό μετά την απώλεια. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

 

Απέφυγε εκφράσεις «πάρε με όταν θελήσεις κάτι». Είναι πολύ γενικές και αόριστες καθώς ακόμη και αν χρειάζεται κάτι το άτομο μπορεί να μην επικοινωνήσει μαζί σου.

 

Προσπάθησε να δίνεις συγκεκριμένη βοήθεια. Πάρε πρωτοβουλία και τηλεφώνησε εσύ στο άτομο που θρηνεί.
Μην βάζεις άλλους να κάνουν τη δική σου δουλειά για το άτομο που θρηνεί. Η παρουσία σου και η προσφορά σου σημαίνουν πολλά.

 

Προσπάθησε να είσαι δίπλα στο άτομο, να είσαι ανοιχτός και να νοιάζεσαι αληθινά.
Μην αναγκάζεις το άτομο να δείξει ότι είναι μια χαρά. Επέτρεψέ του να βιώσει συναισθήματα δύσκολα και οδυνηρά. Απέφυγε εκφράσεις «μη κλαις», «δεν θέλω να σε βλέπω να στενοχωριέσαι» καθώς αυτές υπονοούν ότι δεν δέχεσαι το άτομο όταν είναι στενοχωρημένο αλλά μόνο όταν είναι χαρούμενο.

 

Άνοιξε την πόρτα για γνήσια επικοινωνία. Αν απλώς δεν ξέρεις τι να πεις και νιώθεις αμήχανα δώσε μια αγκαλιά, και ρώτησε «πως αισθάνεσαι σημερα;» και απλώς άφησε να εκφράσει αυτά που θέλει ακόμη κι αν κλάψει.
Απέφυγε εκφράσεις «ξέρω πως νιώθεις», «σε καταλαβαίνω». Η διεργασία του θρήνου είναι μοναδική και διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Ακόμη και αν είναι παρόμοιο το είδος της απώλειας.

 

Καλέσε το άτομο να μοιραστεί μαζί σου αυτά που νιώθει, μίλησε κι εσύ για τις δικές σου εμπειρίες και τους τρόπους προσαρμογής. Το να αποκαλύψεις προσωπικές πτυχές μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Απέφυγε τετριμμένες εκφράσεις για παρηγοριά «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές» ή « ο θεός ξέρει». Η χρήση τους μπορεί να υποδηλώσει ότι τις χρησιμοποιείς γιατί δεν θέλεις να σπαταλήσεις πολύ χρόνο στην κουβέντα για αυτό το θέμα και επομένως δεν νοιάζεσαι αρκετά.

 

Κάνε χρήση της γλώσσας του σώματος. Μπορείς να βάλεις το χέρι στους ώμους του άλλου ή απλά να τον αγκαλιάσεις όταν δεν υπάρχουν λόγια. Εξοικειώσου με τη σιωπή και μην προσπαθείς να φτιάξεις τη διάθεση του άλλου άσκοπα.
Απέφυγε την πίεση στο άτομο που θρηνεί σχετικά με το χρόνο, όπως το να βιαστεί να επιστρέψει στη δουλειά για να βρει κάτι να απασχολεί το μυαλό του ή να δώσει τα πράγματα του ατόμου που πέθανε για να μην τα βλέπει. Απαιτείται υπομονή και χρόνος. Προσπάθησε να έχεις υπομονή με την ιστορία του ατόμου που θρηνεί. Επέτρεψέ του να μοιραστεί ιστορίες καθώς έτσι καλλιεργείται μια υγιής συνέχεια αφού το άτομο μπορεί να προσανατολιστεί σε ένα διαφορετικό μέλλον.

«Η διεργασία του θρήνου είναι σαν το δακτυλικό μας αποτύπωμα… διαφορετική και μοναδική για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά»

Σε ευχαριστώ που διάβασες το κείμενο μου… δεν το θεωρώ καθόλου αυτονόητο!

Πηνελόπη Μελίδου

MSc Ψυχολόγος Υγείας

Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων

Ειξιδικευμένη σε θέματα πένθους με επιμόρφωση από τη ΜΕΡΙΜΝΑ

Βας. Σοφίας 30, Πτολεμαιδα

2463400494

Fb: Πηνελόπη Μελίδου Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων

6 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.