Να αποζημιώσει τη ΔΕΗ θέλει η κυβέρνηση για την απόφαση της να κλείσει πρόωρα τις λιγνιτικές μονάδες, και αναζητά τρόπο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού καθεστώτος των «κρατικών ενισχύσεων».
Αυτό αποκαλύπτεται από το αίτημα που έθεσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Μάργκρετ Βεστάγκερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο τη Δευτέρα 8 Μαρτίου το ελληνικό δημόσιο έχει υποβάλλει «αίτημα αποζημίωσης για την κάλυψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων της ΔΕΗ. Η κ. Βεστάγκερ δήλωσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί θετικά την πρωτοβουλία για τη διακοπή λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ και εξετάζει τη νομική βάση για την εφαρμογή του μέτρου», αναφέρει το δελτίο τύπου.
Τι διεκδικεί όμως το ελληνικό δημόσιο; Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, λόγω της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν οι λιγνιτικοί σταθμοί νωρίτερα σε σχέση με τα όρια λειτουργίας τους, η ΔΕΗ εγείρει θέμα αποζημιώσεων για το «λουκέτο» και την απώλεια εσόδων.
Έτσι η κυβέρνηση αποσκοπεί στην έγκριση αποζημιώσεων προς τη ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθούν τα έκτακτα έξοδα για τη φυσική αποκατάσταση περιοχών εξόρυξης λιγνίτη, για τη φυσική, επίσης, αποκατάσταση περιοχών που βρίσκονται λιγνιτικές μονάδες, για την αποψίλωση των εγκαταστάσεων αλλά και για την αποχώρηση του προσωπικού σε αυτές.
Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας έθεσε το σχετικό αίτημα προκειμένου οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις (δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) να μην θεωρηθούν ως κρατική ενίσχυσης σε βάρος ανταγωνιστικών εταιριών της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με βάση απόφαση και σχετική νομοθεσία προχωρά στο κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη μέχρι το 2023, διατηρώντας σε λειτουργία μόνο τη μονάδα της «Πτολεμαΐδας 5» έως το 2028. Μονάδα η οποία έπειτα θα αναζητήσει εναλλακτικό από το λιγνίτη καύσιμο.
Το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, πατά για τη διεκδίκηση αυτής της αποζημίωσης σε πρόσφατη απόφαση της Ευρ. Επιτροπής το 2020 για την έγκριση ενίσχυσης ύψους 52,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Ολλανδία που αφορά στο πρόωρο κλείσιμο του σταθμού παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα Hemweg.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι το μέτρο θα συμβάλει στη μείωση του CO2 χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Σημείωσε ότι η Hemweg εξέπεμπε περίπου 3,6 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πληρωμή αποζημιώνει επαρκώς τη μονάδα για τα κέρδη που θα μπορούσε να αποκομίσει εάν συνέχιζε να λειτουργεί.
Η Ολλανδία ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2030 το αργότερο. Αντίθετα για τέσσερις άλλους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα χορηγήθηκε μεταβατική περίοδος πέντε έως δέκα ετών. Όμως, το εργοστάσιο Hemweg έπρεπε να κλείσει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Η ΕE δήλωσε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα εμπορικές απώλειες για την εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο και, ως εκ τούτου, ο νόμος έδωσε στη Hemweg τη δυνατότητα να ζητήσει αποζημίωση για το πρόωρο κλείσιμό της. Το εργοστάσιο Hemweg είναι ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ενέργειας της Σουηδικής Vattenfall στην Ολλανδία. Εγκαινιάστηκε το 1994 και έχει εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 650 μεγαβάτ.
energypress.gr
ΜΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΠΡΟΩΡΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΧΙ Η ΕΕ!
Η ΔΕΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ!
Η ΔΕΗ να αφήσει την Ευρώπη στην ησυχία της και να ζητήσει αποζημίωση απο τη ΝΔ που ήδη χρωστάει εκατοντάδες εκ. ευρώ. Με μερικα δις παραπάνω δε θα ιδρώσει το αυτί τους.
Καλά ο Μητσοτάκης δεν επαίρεται ότι κλείνει την ΔΕΗ και καταργεί τον λιγνίτη νωρίτερα από το προβλεπόμενο;Ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή λένε ψέματα.