Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία: Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της Μεσιανής για την προστασία του δάσους και όλης της δημόσιας έκτασης – Οι συγγένειες, οι ΑΠΕ και το Περιβάλλον

10 Μαρτίου 2021
08:44

 

Ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα με όψεις πολιτικού σκανδάλου διαδραματίζεται αυτές τις μέρες στην Περιοχή μας. Ένας ακόμα κρίκος στην αλυσιδωτή φρενίτιδα της άναρχης, αλόγιστης και ενεργειακά αναιτιολόγητης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Συγκεκριμένα, ισοπεδώθηκαν τεράστιες εκτάσεις, με κέδρα και πουρνάρια, μεταξύ των οικισμών Πετρανών και Μεσιανής, αλλά κόπηκαν και μεγάλες, αιωνόβιες βελανιδιές, στην τοποθεσία “Μάνα νερού” της κοινότητας Μεσιανής. Ο λόγος είναι ότι ξεκίνησε ήδη εκεί, εν πλήρη άγνοια των κατοίκων και του δήμου Σερβίων, η εγκατάσταση ενός μεγάλου Φωτοβολταϊκού Σταθμού.

Ο συνολικός χώρος της εγκατάστασης είναι 4.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 1000 είναι δάσος, αρχέγονης βελανιδιάς!!! Θυσία και αυτό στο βωμό της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης” ή μάλλον της “μαύρης ανάπτυξης” όπως σωστότερα θα έπρεπε να λέγεται.

Και βέβαια, όπως κάνουν όλοι οι “σωστοί επιχειρηματίες” αυτού των «πράσινων επενδύσεων», τα έργα κατατέμνονται σε πολλά μικρά Φ/Β κάτω των 500KW για να μην υπάρχει υποχρέωση έκδοσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά και για να αποφύγουν τις νόμιμες καταβολές αντισταθμιστικών οφελών (3%) στην τοπική κοινωνία.

Την άδεια παραγωγής του συγκεκριμένου Φωτοβολταϊκού έχει στη κατοχή της η Εταιρεία KIEFER η οποία έχει και τις άδειες παραγωγής στην Περιοχή Μαυροδεντρίου- Λιβερών κλπ.

Ήταν πριν λίγους μήνες που η πλειοψηφία (Τρόικα: Μαλούτα- Σημανδράκου- Μιχαηλίδη) του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, παρά τις δυναμικές αντιδράσεις των κτηνοτρόφων και των κατοίκων της Περιοχής, παραχωρούσε στην εν λόγω εταιρεία, τεράστιες δημοτικές (χορτολιβαδικές) εκτάσεις για 25 χρόνια με το γελοίο τίμημα των 25 Ευρώ ανά στρέμμα… Την ίδια περίοδο οι τιμές που ενοικιάζονταν οι ιδιωτικές εκτάσεις για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στην Περιοχή μας κυμαίνονταν μεταξύ 200 και 300 ευρώ ανά στρέμμα. Ο Δήμος Κοζάνης γνώριζε όλα αυτά τα οικονομικά δεδομένα και παρόλα αυτά έθεσε την τιμή εκκίνησης στα 25 ευρώ όπου και παρέμεινε λόγω έλλειψης ανταγωνιστού. Σε μια άλλη δημοπρασία όμως που έγινε πριν λίγες μέρες και υπήρχε και δεύτερος ενδιαφερόμενος η τιμή της ενοικίασης των δημοτικών εκτάσεων έφτασε τα 410 ευρώ ανά στρέμμα!!!

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με τα παραπάνω και κατακλύζει καθημερινά τα ΜΜΕ είναι οι συγγένειες πρώτου βαθμού (γιοί- θυγατέρες) μετόχων της εν λόγω επιχείρησης με τους επικεφαλείς των παρατάξεων της Τρόικας που διοικεί τον Δήμο Κοζάνης. Πριν λίγο καιρό ακόμα μία τέτοια “εκλεκτή” συγγένεια είδε το φως της δημοσιότητας και έφτασε με επερώτηση στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα οι κόρες και τα ανίψια του Συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Μιχελάκη είναι μέτοχοι της προαναφερομένης εταιρείας. Πιθανά, όλως τυχαία η Αποκεντρωμένη εγκρίνει αφειδώς ΜΠΕ και εκδίδει άδειες “νόμιμης” καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων. Όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση “Μάνα νερού” της Μεσιανής.

Ασφαλώς και δεν θεωρούμε κολάσιμη την ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα γιων, θυγατέρων, γυναικών και ανιψιών των πολιτικών, αυτοδιοικητικών ακόμα και κρατικών λειτουργών. Ούτε μπορούμε χωρίς στοιχεία να μιλήσουμε για παράνομες δοσοληψίες, συνδιαλλαγές, διαπλοκές κλπ.

Όμως τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες της Περιοχής μας είναι αμείλικτα:

Όπως, γιατί η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης (Τρόικα) παραχώρηση τις κοινοτικές εκτάσεις του Μαυροδενδρίου και των άλλων όμορων Κοινοτήτων και μάλιστα “δια περιφοράς”; Γνώριζαν φυσικά ότι οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι ήταν αντίθετοι και είχαν προβεί σε μια σειρά αγωνιστικές δυναμικές κινητοποιήσεις στους χώρους συνεδρίασης του Δ.Σ στο Κοβεντάρειο.

Πράγματι οι κάτοικοι έκαναν γνωστό με όλους τους τρόπους και τα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αυτή η εγκατάσταση των Φ/Β στρέφεται ενάντια στα συμφέροντά τους και απειλεί την ίδια τους την επιβίωση. Έγιναν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο αλλά και στο Χώρο των εγκαταστάσεων της εν λόγω ανεπιθύμητης επένδυσης όπου οι κάτοικοι βγήκαν μαζί με τα κοπάδια τους στα οποία η εν λόγω εταιρεία στερεί τη Βόσκηση.

Οι αποφάσεις αυτές του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ενάντια στους γεωργοκτηνοτρόφους που τους στερούν χορτολιβαδικές εκτάσεις, ενάντια στο Περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και το οικονομικό μέλλον της Περιοχής μας. Στηρίζει ταυτόχρονα τις άδικες, αναίτιες και περιβαλλοντοκτόνες αποφάσεις της Κυβέρνησης για αποβιομηχάνιση της Περιοχής και μετατροπή της σε χωματερή της Ελλάδας και όχι μόνο. για σκουπίδια, αμίαντο, και παλιοσίδερα από Φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες.

Εμείς ως “ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ” σταθερά και αταλάντευτα υποστηρίξαμε εξ αρχής ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και να σταματήσουν αυτές οι ανεξέλεγκτες εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών.

Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της Μεσιανής για την προστασία του δάσους και όλης της δημόσιας έκτασης, ενάντια στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών, όπως στηρίζουμε και όλες τις τοπικές κοινωνίες που αγωνίζονται ενάντια σε κάθε καταπάτηση, ενάντια στην καταστροφή της φύσης από τους νέους «πράσινους» εισβολείς/καταπατητές.

Λένε ψέματα:

Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν είναι καθόλου φιλικές προς το Περιβάλλον αντίθετα καταστρέφουν τα δάση και το περιβάλλον, στερώντας λιβάδια και καλλιεργήσιμη γη από κτηνοτρόφους και αγρότες. Δεν αντικαθιστούν ενέργεια στο Ηλεκτρικό σύστημα απλά προσθέτουν και έχουν μπει ήδη πάρα πολλά στη Χώρα και στην Περιοχή μας ειδικότερα.

Κοζάνη 10/3/2021

Το Γραφείο Τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

5 σχόλια

  • ΜΠΡΑΒΟ ΕΤΣΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ?ΑΥΤΟΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΕΒΑΣΜΟ .ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ?
    Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ?
    ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ?
    ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ

  • Τελικά η Αριστερή Συμπόρευση είναι η μόνη που βάζει το θέμα στην πραγματική του διάσταση: το πρόβλημα είναι η πολιτική της δήθεν ανάπτυξης που καταστρέφει την περιοχή, τα πρόσωπα έπονται.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.