Σταθερά και διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει έμπρακτα την προστασία του περιβάλλοντος ως υπέρτατο αγαθό. Σε κάθε περίπτωση που διακυβεύεται η καταστροφή του περιβάλλοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αποδεδειγμένα πάντα δίπλα στις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται. Η υπεράσπιση των ειδών, των οικοτόπων, του φυσικού κάλλους, αλλά και του αστικού περιβάλλοντος από την κερδοσκοπία και την ιδιωτικοποίηση, είναι ακόμη μια σημαντική μάχη ώστε να τεθεί το περιβάλλον και ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

Σε τοπικό επίπεδο, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί ενάντια στις διαδικασίες της βίαιης και άδικης ανάπτυξης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη περιοχή μας, μετά την απόφαση για τη πλήρη απολιγνιτοποίηση και θεωρεί εξέχουσας σημασίας ζήτημα η δίκαιη μετάβαση να υλοποιηθεί με την τοπική κοινωνία συμμέτοχο και όχι ερήμην της.

Στην αρχή με την επιβολή του φυσικού αερίου ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας, αντί του λιγνίτη, που κι αυτό είναι υδρογονάνθρακας και μάλιστα εισαγόμενος. Στη συνέχεια με την άναρχη και ασύδοτη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών οπουδήποτε, χωρίς σχέδιο και χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό.

Αυτή τη φορά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα όπως είναι η καταστροφή ενός αιωνόβιου δάσους και η αναστάτωση μιας ολόκληρης κοινωνίας, κυρίως στην κοινότητα Μεσιανής, αλλά και στους γύρω οικισμούς.

Ένα σπάνιο δάσος και μοναδικό για τη περιοχή και τη χώρα μας, γίνεται βορά σε ιδιωτικά συμφέροντα, μικρά ή μεγάλα, με το άλλοθι της πράσινης ανάπτυξης και της καθαρής ενέργειας. Χωρίς μάλιστα να γνωρίζει η τοπική κοινωνία, χωρίς διάλογο, χωρίς λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, χωρίς καμιά μέριμνα για τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας των κτηνοτρόφων.

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Μεσιανής και τάσσεται υπέρ της συνέχισης του, μέχρι να ανατραπούν τα σχέδια για τη κοπή του δάσους και δηλώνει κατηγορηματικά ότι:

  • Τάσσεται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
  • Διαφωνεί με την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ, χωρίς σχέδιο & χωρίς προγραμματισμό.
  • Δηλώνει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου.
  • Εκφράζει αρνητική στάση απέναντι στην επέκταση των φωτοβολταικών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων είναι πιο σημαντική για την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων.
  • Καταδικάζει την παραχώρηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες αντί προκλητικά χαμηλού αντίτιμου για την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία δηλώνει ότι αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών, λαμβάνει υπόψη του την κριτική και τις προτάσεις των πολύμορφων κινημάτων και θα σταθεί αρωγός σε κάθε δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

ΝΕ  ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ