Αιμίλιος Μεντεσίδης (Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης): Χρειάζονται αυστηρότερες και μεγαλύτερες ποινές στο νοθευμένο μέλι – Ένα ακόμα πρόβλημα που απασχολεί ειδικά τους μελισσοκόμους της Δυτικής Μακεδονίας, αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργεί με τα φωτοβολταϊκά και τις άναρχες αδειοδοτήσεις

17 Μαρτίου 2021
08:33

Είναι αναγκαία η καθιέρωση του ελληνικού σήματος στο μέλι για την πάταξη της νοθείας και μαζί θα πρέπει να δημιουργηθεί μελισσοκομικό μητρώο, ούτως ώστε ο Έλληνας μελισσοκόμος να έχει καθαρή και διάφανη ταυτότητα.

Το ελληνικό σήμα στις συσκευασίες μελιού θα συμβάλει στην ενημέρωση του καταναλωτή για το προϊόν που αγοράζει. Σήμερα ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να ψάχνει τα ψιλά γράμματα στις συσκευασίες για να μπορέσει να καταλάβει την προέλευση του κάθε μελιού.

Με το ελληνικό σήμα θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για τη χώρα παραγωγής επιλέγοντας τα ελληνικά προϊόντα και δίνοντας ώθηση στην εγχώρια μελισσοκομία.

Οι αυστηρότεροι έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ είναι ένα ακόμα μέτρο. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι κάθε τόσο ο ΕΦΕΤ βρίσκει νοθευμένο μέλι και στη συνέχεια επιβάλλεται η ελάχιστη ποινή. Ένα βάζο που βρίσκουμε να πωλείται σε ένα ράφι με 3-3,50 ευρώ δεν είναι μέλι.

Υπάρχει εταιρεία που ενώ βρέθηκε με νοθευμένο προϊόν, οι συσκευασίες αποσύρθηκαν για μια εβδομάδα και την αμέσως επόμενη η ίδια εταιρεία ήταν και πάλι τοποθετημένη στο ράφι του σούπερ μάρκετ με την ίδια τιμή. Χρειάζονται αυστηρότερες και μεγαλύτερες ποινές στο νοθευμένο μέλι.

Καλό, λοιπόν, θα ήταν οι καταναλωτές να προτιμούν το μέλι που παράγουν οι μελισσοκόμοι της περιοχής τους.

Ένα ακόμα πρόβλημα που απασχολεί ειδικά τους μελισσοκόμους της Δυτικής Μακεδονίας, αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργεί με τα φωτοβολταϊκά και τις άναρχες αδειοδοτήσεις.

Οι ορεινοί όγκοι στον νομό Κοζάνης έχουν μεγάλες ποσότητες αγριοφασκόμηλου, μια πολύτιμη νομή για τους πληθυσμούς μελισσών. Λόγω του μεγάλου αριθμού των φωτοβολταϊκών ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, ειδικά σε μια χρόνια όπου ο όγκος παραγωγής ανθόμελου στη Δυτική Μακεδονία ήταν μειωμένος.

Οι μελισσοκόμοι που σκοπεύουν να μεταφέρουν εκεί περισσότερες από 5.000 κυψέλες δεν θα βρίσκουν κατάλληλους χώρους για να τις τοποθετήσουν.

* Ο Αιμίλιος Μεντεσίδης είναι ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης.

4 σχόλια

  • Το το θέλετε το φασκόμηλο; Δεν σας φτάνει που θα τα κονομήσουν οι Γερμανοί κι ο τραγουδισταράς, παρέα με τους αιρετούς και τους διορισμένους;

  • Αυτό που χρειάζεται πρόεδρε είναι να γίνουμε πιο παραγωγικοί πιο ανταγωνιστικοί και ναι!!! λίγο δουλειά περισσότερη…Μόνο με την σωστή δουλειά πάνε οι κοινωνίες μπροστά!

  • Τι μπορεί να καταστρέψει μια κοινωνία? Ο πλούτος χωρίς μόχθο, η πολιτική χωρίς αρχές, η επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, η απόλαυση χωρίς συναίσθημα, η παιδεία χωρίς ήθος, το εμπόριο χωρίς εντιμότητα και η λατρεία χωρίς θυσίες
    Μαχάτμα Γκάντι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.