Η Λαϊκή συσπείρωση Εορδαίας, δεν στοιχίζεται με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης, δεν συνυπογράψαμε το αντιλαϊκό της σενάριο και στην Τοπική Διοίκηση

19 Μαρτίου 2021
15:09
Κανένα σχόλιο

 

Την Τετάρτη 17 Μαρτίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, με τηλεδιάσκεψη, για την κατάρτιση πινάκων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ) 2022-2025.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το συγκεκριμένο θέμα γιατί αρνήθηκε να στοιχιστεί με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Δεν συνυπογράψαμε το αντιλαϊκό σενάριο και στην Τοπική Διοίκηση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας η χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε καλείται να υποβάλει τον ερχόμενο Απρίλη το Μ.Π.Δ.Σ με τη μορφή του Προγράμματος Σταθερότητας. Θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε ότι τον Αύγουστο του 2018 έληξαν τυπικά τα μνημόνια, όμως έμμεσα είναι σε ακόμα σε ισχύ αφού καμουφλαρίστηκαν με το εν ενεργεία πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας. Τον Απρίλη του 2019 υποβλήθηκε το πρόγραμμα σταθερότητας και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καθώς η χώρα εντάχθηκε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμα υπερ-μνημόνιο ήρθε να προστεθεί στα προηγούμενα, αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τα 75 δισεκατομμύρια το 37% θα πάει στους επιχειρηματικούς ομίλους της ‘’πράσινης’’ ενέργειας και το 20% στην ψηφιακή οικονομία.

Επιβεβαιώνεται με τον πιο κυνικό τρόπο η αλήθεια ότι «τζάμπα γεύμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει, τα δισεκατομμύρια που θα ρεύσουν στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων είτε σαν επιχορηγήσεις είτε σαν επιχειρηματικά δάνεια θα κληθούν να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα συμβεί στην περιοχή μας στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης, καθώς η περιοχή μας σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σύμφωνα με το ΕΣΕΚ και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ ως Φωτοβολταικό – Ενεργειακό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος με οδηγό τις αντιλαϊκές δημοσιονομικές κατευθύνσεις, τους στόχους υπέρ του κεφαλαίου και τα ασφυκτικά δημοσιονομικά όρια, όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες και υποδομές καλεί τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια να υποβάλλουν ισοσκελισμένα στόχους εσόδων-εξόδων για τα έτη 2022-2025, επισημαίνοντας ότι αφορά την «συνεισφορά» των Δήμων και Περιφερειών στην διαδικασία του σεναρίου του Μ.Π.Δ.Σ 2022-2025.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με βάση την εγκύκλιο να συνδράμουν στο αντιλαϊκό πλαίσιο της «επόμενης μέρας» που κατοχυρώνει στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης και να βάλουν την υπογραφή τους στο σχεδιασμό των κυβερνήσεων της ΝΔ, όπως και προηγούμενα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με τους πίνακες διατυπώνεται :

  • Ότι θα παραμείνει καθηλωμένη η κρατική χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών τουλάχιστον μέχρι το 2025 ενώ η φορολεηλασία του λαού αυξάνεται συνεχώς.
  • Ότι θα παραμείνουν στα όρια της φτώχειας του 2021 κάθε είδους κοινωνικές παροχές.
  • Ότι το όποιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που μέρους του είναι οι ανάγκες σε αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία θα μείνει στα αζήτητα της «βιώσιμης» ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, όπως και της δίκαιης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μόνα έσοδα που θα αυξηθούν θα είναι τα «ίδια», αυτά που προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη και φόρους που προστίθενται στους φόρους που πληρώνει ο λαός στο κράτος.
  • Να συνδράμουν τα Δημοτικά Συμβούλια στην πολιτική καθήλωσης μισθών και προσωπικών. Δεν προβλέπεται την επόμενη 4ετία ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό. Θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ο εργασιακός μεσαίωνας των 8μηνίτων, 2μηνίτων και λοιπών ελαστικών εργασιακών σχέσεων εργασίας.

Αυτό είναι το σενάριο της επόμενης ημέρας στην Τοπική Διοίκηση. Ένα βαθιά αντιδραστικό πλαίσιο που έρχεται προς ψήφιση πριν ακόμα πάει στην Βουλή.

Μπροστά στη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, η οποία εκδηλώθηκε με σχετικό συγχρονισμό, που παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο βάθος, το μεγαλύτερο μεταπολεμικά με μείωση του ΑΕΠ κατά 10% το 2020, Δήμοι και Περιφέρειες είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν αποτελεσματικά για να πάρει εμπρός η καπιταλιστική ανάπτυξη όπως και στην κρίση του 2008-2009. Να θυμίσουμε ότι την περίοδο αυτή οι ΚΑΠ μειώθηκαν κατά 70% και κατ’ επέκταση 70% μειώθηκε η επιχορήγηση σε σχολικές επιτροπές κλπ.

Άρα το κράτος και οι θεσμοί του δεν είναι ουδέτερο πεδίο, ήταν και θα είναι μηχανισμός που σκοπός του είναι να εξασφαλίζει την εξουσία των εκμεταλλευτών και κατά περίπτωση χρησιμοποιεί «πότε το μαστίγιο και πότε το καρότο». Για όσους τρέφουν αυταπάτες για το χαρακτήρα της «αυτονομίας και της αυτοτέλειας» αυτών των φορέων της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος – Ε.Ε έρχεται η συγκεκριμένη εγκύκλιος για την κατάρτιση του Μ.Π.Δ.Σ για να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε:

  • Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη και εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κεντρικό και περιφερειακό-τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές κλπ
  • Την αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές δομές στήριξης και φροντίδας των παιδιών, της οικογένειας, των ηλικιωμένων, την λειτουργία των υπηρεσιών χωρίς ανταποδοτικά τέλη και φόρους.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία. Επιβάλλεται τώρα, όσο ποτέ τα σχολεία να έχουν εργαζόμενους στην καθαριότητα καθ’ όλη την διάρκεια των μαθημάτων.

Απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από Ε.Ε, κυβέρνηση έως και Τοπική Διοίκηση, την απάντηση θα την δώσει μόνο η ενίσχυση του εργατικού-λαϊκού κινήματος για να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες του. Η σημαντική πείρα από την πάλη μέσα στις δυσκολίες της πανδημίας φανερώνει τις μεγάλες δυνατότητες, ότι είναι ακόμη πιο πλατιά η ανάγκη για την ενδυνάμωση του αγώνα με κατεύθυνση τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.