Eπιτροπή Ειρήνης Κοζάνης: “Τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια ξεκινούσε ο πόλεμος στη Συρία”

19 Μαρτίου 2021
17:00

Τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια ξεκινούσε ο πόλεμος στη Συρία. Το φιτίλι άναψε με τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», που υποδαύλισαν ΗΠΑ και ΕΕ σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, προωθώντας ένα συνολικότερο σχέδιο υπονόμευσης κυβερνήσεων και καθεστώτων της περιοχής για να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα και να περιορίσουν την επιρροή των ανταγωνιστών τους, κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας. Θυμίζουμε ότι τότε οι αστικές δυνάμεις και στη χώρα μας εκθείαζαν την «Αραβική Άνοιξη», με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να μιλάει για «επανάσταση». Μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία, που προβάλλονταν ως «αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία», όπως προηγουμένως στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Τυνησία και αλλού, η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Ασαντ πήρε ένοπλη μορφή, από τμήματα της αντιπολίτευσης που χρηματοδότησαν και στήριξαν οι ΗΠΑ, πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου και κράτη της ΕΕ. Η ιμπεριαλιστική επέμβαση περνούσε σε άλλο επίπεδο και η συνέχεια είναι γνωστή… Τον βρώμικο αυτό σχεδιασμό συνέδραμαν από την πρώτη στιγμή όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, την ίδια ώρα που έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για τους χιλιάδες πρόσφυγες, καταδικάζοντάς τους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και σε διπλό εγκλωβισμό στα νησιά. Το συμπέρασμα μετά από δέκα χρόνια πολέμου είναι πια καθαρό: Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί βυθίζουν τους λαούς σε δεινά και κινδύνους, και κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Στην περιοχή μας, το ιμπεριαλιστικό παζάρι είναι σε πλήρη εξέλιξη, «αλέθει» κυριαρχικά δικαιώματα, μαζεύει «μπαρούτι» στην πυριτιδαποθήκη των ανταγωνισμών, που πληρώνουν οι λαοί. Κι ας προσπαθούν με «σιγή ασυρμάτου» να θολώσουν τα νερά. Κι ας επαναλαμβάνουν τα παραμύθια περί «στριμωγμένης» Τουρκίας, που απλά «ελίσσεται» απέναντι σε ΗΠΑ και ΕΕ. Κι ας επικαλούνται τις «λυκοφιλίες» τους και τους «αντιτουρκικούς άξονες» στην περιοχή. Όσο βαθύτερα οδηγούν τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όσο περισσότερο μεγαλώνει η αντιπαράθεση για τη μοιρασιά της πίτας μεταξύ συμμάχων και ανταγωνιστών, όσο η αστική τάξη διαπραγματεύεται το ρόλο της στην περιοχή, τόσο οι διευθετήσεις και τα παζάρια θα παρουσιάζονται ως «τεχνικά ζητήματα», προετοιμάζοντας το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς. Η πάλη για απεμπλοκή απ’ αυτούς τους σχεδιασμούς είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων χρόνων, αυξήθηκαν κατά 3,9% μέσα στο 2020, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, μέσα στην πανδημία και τη νέα οικονομική κρίση. ΗΠΑ και Κίνα «σέρνουν το χορό», αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα 2/3 της παγκόσμιας αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, ενώ καταγγέλλουν ο ένας τον άλλο ως «μεγαλύτερη απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα» και αλληλοκατηγορούνται για «κακόβουλες επιθέσεις». Οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία, φουντώνουν αντίστοιχα την κόντρα μεταξύ τους, με απειλές Μπάιντεν προς τον Πούτιν και απάντηση με ανάκληση του Ρώσου πρέσβη. Από κοντά η Βρετανία αυξάνει κατά 40% την «οροφή» για τις πυρηνικές κεφαλές, από τις 180 στις 260. Και ενώ εντείνονται όλες αυτές οι προετοιμασίες «για την ειρήνη» και καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στις συνθήκες της νέας διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, σπρώχνει το λαό και τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε αυτό το επικίνδυνο κουβάρι, διεκδικώντας για λογαριασμό του κεφαλαίου πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ άλλων πρωτοστατεί στην υλοποίηση των στόχων του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες, «ματώνοντας» το λαό, στέλνει δυνάμεις και οπλικά συστήματα σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, μετατρέπει όλη την Ελλάδα και τις υποδομές της σε ένα απέραντο ορμητήριο αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, όπως συμβαίνει και αυτήν την περίοδο με τη γιγάντια άσκηση «Defender Europe 2021», μια «πρόβα πολέμου» κατά της Ρωσίας. Καμία «ασφάλεια και σταθερότητα» δεν προσφέρουν στον δικό μας και σε όλους τους λαούς όλα τα παραπάνω. Μονάχα αυξάνουν τους κινδύνους στοχοποίησης και επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει εδώ και τώρα η λαϊκή πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή!

Στην ανάγκη να δυναμώσει η οργανωμένη δράση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς, να ξηλωθούν οι ξένες βάσεις, να επιστρέψουν τα στρατεύματα από αποστολές εκτός συνόρων, να ανοίξει ο δρόμος για αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Κοζάνη 19/3/2021

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.