Δωρεάν self test: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο «όπλο» κατά του ιού που μπαίνει στη ζωή μας

20 Μαρτίου 2021
17:52

Αναλυτικός οδηγός για τα self test κατά του Covid19. Βήμα – βήμα η διαδικασία για το νέο που θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Τα δωρεάν self test θα είναι τεστ αντιγόνου και θα διατίθενται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Απριλίου, πραγματοποιώντας, μάλιστα, οι ίδιοι οι πολίτες την εξέταση. Πρόκειται για το νέο εργαλείο που εντάσσει η χώρα μας στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Ελλάδα καθιερώνει πρώτη Πανευρωπαϊκά την εύκολη διάθεση και ευρύτατη χρήση αυτών των self test για την εβδομαδιαία αυτοπαρακολούθηση των πολιτών, εύκολα και δωρεάν. Έτσι, κάθε πολίτης που επιθυμεί, θα μπορεί να παραλαμβάνει με τον ΑΜΚΑ του, από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν test κάθε εβδομάδα.

Επιπλέον, αυτά τα rapid test θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση εκατομμυρίων τεστ, τα οποία θα προστεθούν στα καθημερινά που γίνονται και θα επιτρέψουν την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και βέβαια την πρόληψη.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, μαζί με το self test, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν αναλόγως του αποτελέσματος.

Αναλυτικά χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με τα self test:

1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;
Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’ οικον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγειας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια τεστ από τον κάθε πολιτη ατομικά.
2. Eίναι αξιόπιστο το τεστ;
Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95 – 99%.

3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;
Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή υγειας. Η θετικη διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;
Κάθε πολιτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;
Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’ οικον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

6. Αν είμαι θετικός, πού το δηλώνω;
Απαντήθηκε παραπάνω.

7. Πληρώνω για το τεστ;
Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

8. Θα διατίθεται μόνο από φαρμακεία; Θα πληρώνω τον φαρμακοποιό;
Απαντήθηκε παραπάνω.

9. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;
Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.

10. Είναι διαφορετικά τα self test από τα rapid test;
Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

11. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;
Είναι πρακτικά αδυνατον να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του εοδυ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλατηση.

12. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;
Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

Πηγή newsit

7 σχόλια

  • Κοροϊδεύοντας την κοινωνία! Ήδη είμαστε στην κορύφωση του 3ου κύματος κορονοϊού, αν τυχόν περιμένουν μελλοντικά 4ο να βγουν να το πουν! Οι κορονοϊοί κι οι γρίπες κατά κανόνα ΔΕΝ κάνουν 4ο κύμα. Αντί να κάνουν πολλά τεστ ένα χρόνο τώρα, όπως τους έλεγε ο Ιωαννίδης του Stanford, θυμήθηκαν στο τέλος να δώσουν “δωρεάν τεστ”. Ανίκανοι! Επικίνδυνοι!

    • ο Ιωαννίδης έλεγε μια γριπουλα είναι

      Για ρώτα κάποιον που το πέρασε και μιλάμε ξανά

      Σανό κακής ποιότητας

  • Η ευθύνη αναφοράς του αποτελέσματος του τεστ μετατοπίζεται από τις δομές υγείας στον κάθε πολίτη. Πώς ξέρουμε ότι πράγματι θα δηλώνονται αυτά τα αποτελέσματα; Μήπως έτσι λιγότεροι θα εμφανίζονται για τεστ στις δομές υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή αποτίμηση της πορείας της πανδημίας και τις ιχνηλατήσεις που απαιτούνται;

    • Αυτό αναρωτιέμαι κι εγώ.τι θα ωφελεί να ξέρει κάποιος ότι είναι θετικός και να συνεχίζει ταψσουρταψφερτα, η να φοράει λάθος τη μασκα, στο σαγόνι, άπλυτη αν είναι υφασμάτινη, εκατό φορές τη μασκα μιας χρήσεως κ το.

  • Τα τεστ τα θυμήθηκαν παραμονές ανοίγματος του τουρισμού, έναν ολόκληρο Χειμώνα που υπέφεραν άλλες περιοχές της χώρας δεν είχαν λύση.
    Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα αν ακόμη δεν το έχουμε καταλάβει, γιατί εκεί κατοικεί ο μίσος πληθυσμός της χώρας.
    Άρα όλες οι αποφάσεις έχουν να κάνουν με την οικονομία και το μέγεθος το οποίο πλήττεται, αυτό είναι το κριτήριο δυστυχώς.

    • Συμφωνώ μαζί σου. Μόνο η Αθήνα. Με τις ευλογίες βέβαια και των ιθαγενών (πλέμπας και βουλευτών) των λοιπών περιοχών της χώρας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.