Τα (ΑΠ)Ε λ Ντοράντο αφανίζουν τους Ινδιάνους (Γράφει ο Δημήτρης Καραθανάσης)

20 Μαρτίου 2021
21:54

 

Παρακολουθώ όπως και όλοι οι συμπολίτες μου τον τελευταίο μήνα όλα όσα γίνονται τουλάχιστον σε επίπεδο Δήμου μας σχετικά με την εκμετάλλευση για ΑΠΕ για μερίδια γης της «άγριας χλωρίδας» της Περιοχής μας.

Στα πλαίσια αυτά θα ήθελα να καταθέσω κάποιους συλλογισμούς μου ως ενεργός πολίτης αλλά και ως πρώην υποψήφιος σύμβουλος για το Δήμο Κοζάνης, με πρόθεση και διάθεση να βοηθήσω να γίνει καλύτερος ο τόπος μας και να βρουν τα παιδιά μου και όλων μας λόγο και ουσία να προοδεύσουν και να μεγαλουργήσουν ΕΔΩ, χωρίς να είναι αναγκασμένα να ξενιτευτούν, αλλά και ο τόπος μας να ΜΗΝ οδηγηθεί στην πλήρη απαξίωση.

Εδώ και 2 χρόνια και μετά την ανακοίνωση της βίαιης απολιγνιτοποίησης της περιοχής μας, από την κυβέρνηση, κι ενώ οι φορείς ακόμα συζητάνε για το τι μέλη γενέσθαι στην περιοχή μας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο σχέδιο εκποίησης των ασημικών της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα :

  1. Εδώ και πέντε χρόνια έχουν δοθεί αδειοδοτήσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών για όλες τις βουνοκορφές της περιοχής μας με μηδαμινά ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή μας.

  2. Τα εδάφη των ορυχείων της ΔΕΗ που η τοπικές αρχές θεωρητικά διεκδικούν την επαναπόδοσή τους στο Δήμο, ξαφνικά μαθαίνουμε πως δόθηκαν σε Γερμανικά Συμφέροντα για εγκατάσταση φωτοβολταΪκών 1-2 Gigawatt.

  3. Κοινοτικά εδάφη πρώην τοπικών κοινοτήτων χωριών, δίνονται σε δεκάδες εταιρίες χωρίς να έχουν λόγο οι κάτοικοι αυτών.

Τα εύλογα ερωτήματα που γεννώνται είναι :

  1. Έχει γίνει ποτέ καμία μελέτη χωροθέτησης ενεργειακών πάρκων στο Δήμο μας και έχει αποφασιστεί- συμφωνηθεί κάποιο ποσοστό κάλυψης ?

  2. Έχει γίνει κάποιο σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση των οικισμών και κοινοτήτων στων οποίων τα εδάφη θα εγκατασταθούν ενεργειακά πάρκα ? Γνωρίζουν κάποιοι πως εδώ και δεκαετίες το ενεργειακό κόστος στις δημοτικές κοινότητες είναι 3πλάσιο από την πόλη που χρησιμοποιεί τηλεθέρμανση ?

  3. Όταν έχεις ένα οικόπεδο μπορείς να το δώσεις αντιπαροχή σε κάποιον εργολάβο-επενδυτή και να αποκομίσεις οφέλη τα οποία διασφαλίζουν μελλοντικά σου εισοδήματα. Γιατί δεν απαιτήθηκε το ίδιο και από τις εταιρίες που εγκατέστησαν τις ανεμογεννήτριες ?

  4. Εφόσον η ΔΕΗ θέλει να επενδύσει σε φωτοβολταικά 1-2GW, σε εκτάσεις της περιοχής μας (πρώην ορυχεία) γιατί δεν καλεί όλες τις εταιρίες και τοπικούς εργολάβους που έχουν τα κεφάλαια αλλα και που πλήττονται από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση να συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχήμα μαζί με όποιον άλλο τοπικό επενδυτή ενδιαφέρεται?

  5. Γιατί δεν καλούνται και απλοί πολίτες μέσω συνεταιριστικών ενεργειακών κοινοτήτων να συμμετάσχουν σε τέτοια σχήματα ?

  6. Έως και πριν 40-50 χρόνια οι τοπικές κοινότητες του Δήμου μας (και όχι μόνο) διασφάλιζαν την ενεργειακή τους επάρκεια, αυτονομία και εμπορική εκμετάλλευση ακόμα, από τα δάση τους (κουρί). Κάποια στιγμή ήρθε το κράτος και τα έκανε δημόσια (δασικά). Σήμερα γιατί δεν μπορεί να γίνουν ενεργειακές κοινότητες καλλιέργειας και εκμετάλλευσης υλοτομίας για ενεργειακούς σκοπούς με μηδενικό ισοζύγιο στο ενεργειακό αποτύπωμα CO2. Στις περιοχές αυτές ? (Σχετική προμελέτη έχω καταθέσει εδώ και χρόνια)

  7. Θα μπορούσαν έσοδα απ όλες αυτές τις δραστηριότητες να τονώσουν τη διαμονή στην περιοχή μας και την ανάπτυξη μέσω της οικονομικής ευμάρειας όλων των πολιτών ?

Για όλα τα παραπάνω (και όχι μόνο) ΠΟΙΟΣ θα έπρεπε να ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ, να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ, να ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ, και να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ακόμα και με αγώνα με όλους τους πολίτες αυτού του Δήμου στο ΔΡΟΜΟ αν όχι η ηγεσία του ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ?

ΔΕΝ πρέπει να δαιμονοποιούμε τη θέληση για επενδυτική δραστηριότητα. Πρέπει ΟΜΩΣ να διασφαλίσουμε ΠΩΣ αυτή θα γίνει και θα αποφέρει οφέλη ΠΡΩΤΑ στον τόπο μας κι κατόπιν στο Γερμανό συνταξιούχο, στον Αθηναίο εξ αποστάσεως επενδυτή, και σε κάθε άλλο κυνηγό του ΑΠ-Ελ Ντοράντο.

Αλλιώς δεν διαφέρουμε σε τίποτα από του Ινδιάνους ιθαγενείς που ως γνωστόν μετά τις τόσες επενδύσεις στις περιοχές τους – δεν υπάρχουν πια

Υ.Γ. Για οποιοδήποτε νομικό θέμα στη συμμετοχή θεσμικών παραγόντων και συγγενών τους, υπάρχει δικαιοσύνη που πρέπει να επιληφθεί και να πάρουμε απαντήσεις. Το όποιο ηθικό θέμα θα το ρυθμίσουν οι συμπολίτες μας στις επόμενες εκλογές.

Το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα δεν είναι τι κάνει ο καθένας για τον εαυτό του. Το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα είναι τι ΔΕΝ κάνει για το τόπο και το σύνολο …..

24 σχόλια

    • Επί κεφαλής είπαμε,όχι επικεφαλή!
      Επί της ουσίας σημειώνω και επικροτώ ιδιαίτερα την παράγραφο ‘’ δεν δαιμονοποιούμε ….μέχρι ΑΠ- ελ Ντοράντο’’

  • Συγχαρητήρια…εξαιρετικό κείμενο..μεστό..άμεσο…με αλήθειες…μακάρι οι ιθαγενεις αυτού του τόπου ….να ξεσηκωθούν..!!!
    Ένας τόπος με εκατ.ευρω από σεισμό ..τοπικό πόρο..χωρίς πανεπιστημιακό νοσοκομείο…χωρίς κτίρια πανεπιστημίων…χωρίς …χωρίς…ένας τόπος με καθρεφτάκια..!!!

  • Πολύ καλό Δημήτρη. Μακάρι να συνέλθουν όλοι και να κάνουν αγωνα για τον τόπο και το μέλλον και των παιδιών μας.

  • Μητσοτάκης και Τσίπρας υπηρετούν την ίδια πολιτική ξεπουλήματος της ΔΕΗ που τους προστάζει η Ε. Ε.,
    χαϊδεύοντας τους επενδυτές φωτοβολταϊκων. Το σύνολο θα πρέπει να δημιουργήσει μια κοινωνική συμμαχία και να δώσει πόδι σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, με μόνο πρόταγμα το συμφέρον του τόπου.

  • Κύριε Καραθανάση, Άψογος. Κάθε ερώτηση και μια σοβαρή πρόταση.
    Δυστυχώς για όλους εμάς,δεν υπάρχουν τέτοιες φωνές που αγωνιούν για το καλό αυτού του τόπο που μεγαλώνουν τα παιδια μας.

  • Εξαιρετική τοποθέτηση για πολλοστή φορά!! Επίκαιρες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν με έργα από τους εκλεγμενους αυτής της πολύπαθης περιοχής!!

  • Πολύ εύστοχη τοποθέτηση!! Καιρια ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της πολύπαθης αυτης περιοχής!Ελπίδα ολων, οι εκλεγμένοι άρχοντες της περιοχής να ενδιαφερθούν εμπράκτως για τους πολίτες και τα προβλήματα τους

  • Μπράβο πολλά. Δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που δεν κοιτάνε το συμφέρον τους και θέλουν το καλό του τόπου μας..Για ακόμη φορά είστε πρότυπο για όλους μας.

  • Ένα κείμενο που ευαισθητοποιει τους πολιτες, τους προβληματιζει για ένα καίριο προβλημα! Επικεντρώνεται σε ερωτήματα που δημιοθργουννται σε όλους μας, Δημήτρη και πρεπει να δοθούν απαντήσεις!

  • εξαιρετικό!! άλλα Δημήτρη με ποιον ήσουν υποψήφιος? δεν είναι κακό που ήσουν με κάποιον άλλα αποδεικνύεται ότι ο συγκεκριμένος κοιτούσε την πάρτη του και όχι το γενικό κάλο!! είσαι άτομο με όραμα . μπορείς να βγεις μπροστά στις εκλογές/ μαζί σου!!

  • Ευλογα τα ερωτηματα, απλα αυτοι που επρεπε να τα διεκδικησουν ειναι κατωτεροι των περιστασεων η κανουν ακριβως αυτο που λες….κοιτανε την παρτη τους!

  • Μπράβο Δημήτρη.Πάντα σκεφτόσουν το συνολικο καλό του τόπου μας και όχι το ατομικό.Συγχαρητήρια για τις ορθές τοποθετήσεις σου.Λιγα άτομα σαν εσένα κοιτουν το δάσος και όχι το δέντρο.

  • Ως εργαζόμενος στην Περιφέρεια μπορούσες να ρωτήσεις συναδέλφους σου που γνωρίζουν.
    Μισές αλήθειες, άγνοια της νομοθεσίας, εύκολος λαϊκισμός.

    • και τι δηλαδή? η νομοθεσία δε μπορεί να είναι λάθος και να πλήττει τα συμφέροντα του τόπου μας? σάμπως μας ρώτησαν ή μας μετράνε οι Συριζαίοι και οι Μητσοτάκηδες? εμείς τι κάνουμε?

  • Πολλά μπράβο βλέπω για τον κύριο…βέβαια τα έχουν πει κι άλλοι πολύ πριν από αυτόν. Μήπως να γράψει και κάτι για τον επικεφαλής του συνδυασμού με τον οποίο κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές;

  • Καμια φορά παρασυρόμαστε από τις φιλοδοξίες και τις προεκλογικές θέσεις και υποσχέσεις κάποιου που θεωρούμε ότι θέλει να πετύχει για το καλό του τόπου. Τι να κάνουμε ομως θα κάτσουμε να κλάμα τη μοίρα μας.! Μπράβο Δημήτρη αλλά το θέμα είναι πως πρακτικά θα γίνουν μαζικές ενέργειες από πολύ κόσμο που καταλαβαίνει..!

  • Αυτα να τα πείς στον αρχηγό σου τον Σημανδρακο με τον οποίο κατέβηκες στις δημοτικες εκλογές . Εκτός αν διαφοροποιήθηκες και δεν το μάθαμε.Ολοι κάνετε τους ηθικολόγους και κανένας δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο. Ξέρεις τόσο καιρό ο αρχηγό σου πως διαχειρίζεται το θέμα και ποιείς την νισσα !! Σε παρακαλώ τα κυρήγματα αλλου .!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.