Ο Σύλλογός μας με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 θέλοντας να τιμήσει τους Σιατιστινούς που συμμετείχαν σ’ αυτό το Εθνεγερτικό Έπος είτε στην περίοδο της προετοιμασίας του, όπως ήταν οι αείμνηστοι δημοσιογράφοι και εκδότες όλων των επαναστατικών κειμένων του Πρωτομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή, Αδελφοί Μαρκίδες Πούλιου αλλά και όσους έδρασαν κατά τον πολύχρονο Επαναστατικό Αγώνα.
Σήμερα με αυτή την χειρονομία μας, την παράδοση στο Δήμο μας του πορτρέτου το οποίο φιλοτέχνησε το μέλος του Συλλόγου μας Χρήστος Καρακουλάκης με δαπάνη της πατριώτισσας, ευεργέτιδας της Σιάτιστας και του Συλλόγου κ. Ναούμας Ταχμιτζή, τιμούμε την ιερή μνήμη του ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΥ ΗΡΩΑ, του μεγάλου πολέμαρχου ,του σπουδαιότερου ενθυμηματογράφου της Ελληνικής Επανάστασης του 21 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ, καθώς και των θυσιασθέντων , Κώστα, πατέρα, (Νάουσα -1822), Μήτρου, αδερφού (Μεσολόγγι-1826) και Γεωργίου, αδερφού (μάχη Φθιώτιδας). Η ένδοξη Πατρίδα μας η Σιάτιστα, η ιδιαίτερη Πατρίδα των ΚΑΣΟΜΟΥΛΗΔΩΝ ΟΦΕΙΛΕΙ να αναδείξει την προσφορά ολόκληρης της Οικογένειας αλλά κυρίως την σχέση του Νικολάου Κασομούλη με τη γενέθλια του Πατρίδα για να αποκατασταθεί επί τέλους η αλήθεια και να σταματήσει η παραχάραξη της από κάποιους ανιστόρητους που θέλουν να τον οικειοποιηθούν ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τον τόπο τους.
To βίντεο από το Ράδιο Σιάτιστα 95.7 FM
Πολύ όμορφη χειρονομία, συγχαρητήρια! Δεν ταιριάζει όμως σε σύλλογο διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς να υπηρετεί άσκοπους ίσως και κωμικούς διχασμούς. Ο Κασομούλης ήταν ο τυπικός Δυτικομακεδόνας. Καταγωγή από Πισοδέρι και Βλάστη, μεγάλωσε στη Σιάτιστα φαίνεται ότι έζησε και στην Κοζάνη αλλά και στις Σέρρες. Εκπροσωπεί όλη την Ελληνική Δυτική Μακεδονία. Προφανώς ήταν Βλάχος. Και τι έχουμε να χωρίσουμε δηλαδή ως πολιτιστική και ιστορική μνήμη οι Κοζανίτες, οι Σιατιστινοί, οι Βλατσιώτες και οι Πισοδερίτες? Επιτέλους να μην ξανασχοληθούμε με άσκοπους δήθεν διαχωρισμούς την στιγμή που η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα τους έχει εξαφανίσει. Το σπουδαιότερο προτέρημα του ήταν η ανιδιοτέλεια και η ακεραιότητα, χαρακτηριστικά που υπάρχουν κυρίως στους Δυτικομακεδόνες από όποιο χωριό κι αν είναι.
Σιατιστινός ή Κοζανίτης τελικά;
Καλύτερα να είμαστε περήφανοι κ να εριζουμε για τον τόπο καταγωγής του, παρά να τον ξεχάσουμε….
Δεν έχει σημασία. Προσυπογράφω το προηγούμενο σχόλιο. Στο κάτω-κάτω, οι Κασομούληδες πολέμησαν για την Ελλάδα, όχι μόνο για τον όποιο ιδιαίτερο τόπο καταγωγής τους.
,δυτικομακεδονας!!!! Καλημέρα σας
Μονο φλογερος πατριωτης…
Ο Κασομούλης ήταν Κοζανίτης κατά τον Νίκο Καλογερόπουλο φιλόλογο.τ Σύμβουλο.
Ε αφου το εγραψε ο Καλογεροπουλος!!.
Ο Γιάννης Τόζης γράφει απο την Νέα Υόρκη στις 7 Απριλίου 1940 σε μία βιβλιοκρισία γιατην έκδοση του Α΄ τόμου “Οταν δμως ό καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Κεραμόπουλλος παρουσίασε τον Α’ τόμο στην’Ακαδημία ‘Αθηνών, θεώρησε καλό νά τονίση, δτι ό συγγραφέας του βιβλίου γεννήθηκε «εις τήν πετρήεσσαν Σιάτισταν τής Δυτικής Μακεδονίας έκ πατρός
Σιατιστέως κλπ.» (Βλ. εφημερίδα «Βόρειος Ελλάς» Κοζάνη, φύλλο 11 Φλεβάρη 1940, σελ. 1 και Πρακτικά τής Άκαδ. ‘Αθηνών τόμ. 15, 1940, σ. 9 έξ.
Από το περιοδικό ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών 1940