Βέττα Καλλιόπη: «Άδικη εξαίρεση παραγωγών, εμπόρων και πωλητών λαϊκών αγορών της Π.Ε. Κοζάνης από ενισχύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης»

23 Μαρτίου 2021
18:02

 

Με την πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων 29013/2021 «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’ εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19» καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση συγκεκριμένων επιλέξιμων ΚΑΔ σε περιοχές που, δυνάμει των περιοριστικών παρεμβάσεων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας, ίσχυαν αυστηρότερα μέτρα, από τις 15.12.20 έως τις 2.1.21.

Σημειωτέον, ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση έχει προκαλέσει πλείστα ερωτηματικά για το συνολικό ύψος της αποζημίωσης, την κάλυψη του συνόλου των δικαιούχων, τον αποκλεισμό ολόκληρων κλάδων όπως η εστίαση, ενώ δημιουργούνται έντονες απορίες από το γεγονός ότι δεν προβλέπεται ενίσχυση των εργαζομένων, όπως σαφώς είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Βουλή, στις 5 Μαρτίου.

Ωστόσο, στην πρόσκληση, εκτός των υπολοίπων παραλείψεων, εξαιρούνται από τους επιλέξιμους ΚΑΔ των επιχειρήσεων οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων, όπως και οι έμποροι και οι πωλητές, που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο λιανεμπόριο των λαϊκών αγορών.

Η ζημιά που υπέστησαν οι συγκεκριμένοι κλάδοι είναι δυσθεώρητη καθώς, ειδικά οι παραγωγοί -αλλά και οι έμποροι και οι πωλητές- είχαν προγραμματίσει την συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων ευπαθών προϊόντων διατροφής ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού για την διάρκεια όλης της εορταστικής περιόδου, την οποία και τελικά κατέστρεψαν εξαιτίας της μη δυνατότητας διάθεσής της.

Οι συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, με υπομνήματα (Σύλλογος Παραγώγων Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Κοζάνης, 20.3.21) διατρανώνουν την αντίθεση τους στους όρους της πρόσκλησης και τον αποκλεισμό τους, ενώ ζητούν την διόρθωση και την συμπερίληψη των ΚΑΔ 47.81.10.01, 47.89.10.01, 47.89.10.00.

Το ίδιο πράττουν και έτεροι σύλλογοι της περιοχής, όπως ο Σύνδεσμος Λαχανοοπωροπώλων-Παραγωγών και Μικροπωλητών Ν.Κοζάνης, το Σωματείο Πωλητών Λαϊκών αγορών βιομηχανικών και βιοτεχνικών ειδών Ν. Κοζάνης και ο Σύλλογος Παραγωγών Αγροτικών & Αλιευτικών Προϊόντων Ν. Κοζάνης με την επωνυμία «Οι παραγωγοί».

Επειδή η Π.Ε. Κοζάνης δοκιμάστηκε με την εφαρμογή των σκληρότερων περιοριστικών μέτρων στην χώρα,

Επειδή η περιοχή πλήττεται από την βίαιη απολιγνιτοποίηση και την αποδιάρθρωση του αγροτικού τομέα,

Επειδή οι λαϊκές αγορές λειτουργούν επί μήνες στο 50 % της δυναμικότητάς τους, με τους μισούς εκθέτες να εργάζονται εκ περιτροπής, έχοντας ήδη μειωμένα έσοδα,

Επειδή ο κλάδος των παραγωγών, εμπόρων και πωλητών λαϊκών αγορών στην Π.Ε. Κοζάνης, λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν είχε την δυνατότητα να εργαστεί στην εορταστική περίοδο και επομένως σημείωσε ζημιές μεγάλης κλίμακας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί από την συγκεκριμένη πρόσκληση εξαιρούνται από τους επιλέξιμους ΚΑΔ των επιχειρήσεων οι παραγωγοί, οι έμποροι και οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές ενώ έχουν πληγεί, δυνάμει των περιοριστικών μέτρων, στον ίδιο ή και σε υπερθετικό βαθμό σε σχέση με τους επιλέξιμους ΚΑΔ;

  1. Θα προχωρήσετε στην διόρθωση της πρόσκλησης και την ένταξη των ΚΑΔ των παραγωγών, έμπορων και πωλητών στις λαϊκές αγορές;

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

4 σχόλια

  • Και κάπως έτσι αντιλαμβάνεται και ο κάθε αδαής ότι η κυρία βουλευτρια είδε φως και μπήκε επειδή οποίος δεν πάει ταμείο η κυρία ζητάει τα ρέστα.. και κάπως έτσι ο καιρός περνά και ο μισθός ανά 15 είναι σίγουρος.

    • Ενώ εσύ που είσαι γνωστης των πάντων εξιγισε γιατί ενώ είπε ότι θα δώσει χρήματα στην Π Ε κοζανης θέλει να δώσει μόνο σε μερικούς οι ΑΛΛΟΙ δεν πάθανε ζημιά πελατη

  • ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΤΟ ΠΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ Ο ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΖΗΣΕΙ ΕΖΗΣΕ. ΕΝΩ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΓΕΡΟ ΖΗΤΑ!!! ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.