Εισαγωγή
Υπάρχει έξοδος στα αδιέξοδα της εποχής μας; Εμείς λέμε ναι. 22 παιδιά από 13-17 ετών τόλμησαν να δοκιμάσουν, να ανιχνεύσουν υψηλές ιδέες και συναισθήματα που περικλείει το έργο του εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Δέχτηκαν να αντιπαλέψουν τον ατομισμό και να μπουν στον κόπο να περπατήσουν μαζί με άλλους σε άγνωστα μονοπάτια της φαντασίας. Η υψηλής αισθητικής ποίηση είναι πολύ γενναιόδωρη μαζί μας- φωτίζει όλα τα πράγματα της φύσης και αναδεικνύει την ομορφιά τους. Μας βοηθά να κρατήσουμε ανοιχτά τα μάτια της ψυχής μας και να μπορέσουμε να δούμε καθαρά. Άπειροι δρόμοι τότε ανοίγονται μπροστά μας για να περπατήσουμε ελεύθεροι. Απαιτεί όμως από μας πειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση για να μπορέσουμε να βιώσουμε την ύψιστη αξία που έσωσε τους Μεσολογγίτες, την ομόνοια. Όλοι μαζί σαν ένας ναι χτυπούν, όμως εσύ σαν όλους. Τότε η έξοδος του καθενός και όλων μαζί μπορεί, να είναι δυνατή. Στο τέλος μιας επιτυχημένης παράστασης κανείς δεν θυσιάζεται, παρά μόνον οι αδυναμίες, οι ανασφάλειες, και η μικροψυχία. Με λάβαρο την πίστη στην ελευθερία και στο δίκιο του αγώνα τους οι Μεσολογγίτες πηγαίνουν προς τον θάνατο καθαγιασμένοι, με φωτοστέφανο το φως της ελευθερίας: «φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη και τον Χάρο». Τα παιδιά θα έχουν γνωρίσει τον εαυτό τους: «έστρωσε ο νους κι ανέβηκα πάλι στον εαυτό» μου και έτσι «η δύναμή τους θα είναι πέλαγο και η θέλησή τους βράχος».
25 Μαρτίου 2021:
Το σχολείο προετοιμάζει ελεύθερους ανθρώπους για τη ζωή;
Υπάρχουν σήμερα πολιορκημένοι;
Πού βρίσκεται η έξοδος;
Το Μεσολόγγι, ένα μικρό αλωνάκι έγινε το σύμβολο της θυσίας για την ελευθερία. Οι πολιορκημένοι από τον οθωμανικό στρατό Μεσολογγίτες είναι ελεύθεροι στο πνεύμα και την ψυχή.
Σήμερα 200 χρόνια μετά, το ζητούμενο είναι η ελευθερία σε συνθήκες μιας άλλης πολιορκίας, του εγκλεισμού. Ο εχθρός είναι αόρατος. Τα όπλα του η επιστήμη και η τεχνολογία. Ο τρόπος καταλυτικός: διαχέει στην ατμόσφαιρα φόβο, σύγχιση και αβεβαιότητα.
Ποιος και πώς θα το αντιπαλέψει;
Στο σχολείο και στην κοινωνία καταργήθηκε η οργανική σχέση που οδηγεί στο από κοινού, στη ζύμωση ιδεών, στη δυναμική αντίσταση στην επιβολή της εξουσίας.
Οι μεγαλόστομες αναφορές στο ένδοξο παρελθόν είναι κενό γράμμα. Το άτομο και την κοινωνία συνθέτουν το τρίπτυχο: σώμα, πνεύμα και ψυχή. Οι Μεσολογγίτες θυσίασαν το σώμα και κράτησαν ελεύθερο το πνεύμα και την ψυχή. Πήγαιναν ελεύθεροι στο θάνατο με ευχές και μνήμες από τη ζωή τους.
Εμείς ως «ελεύθεροι πολιορκημένοι» έχουμε χρέος να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της φυσιολογικής ζωής και να μπορούμε να δούμε καθαρά. «Έστρωσε ο νους κι ανέβηκα πάλι στον εαυτό μου», « Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου» και τότε «Η δύναμή σου πέλαγο κι η θέλησή σου βράχος».
Κοζάνη 24-3-2021
Γκουζιαμάνη Γιάννα