Ο Ρήγας Φεραίος και η «Χάρτα της Ελλάδος» στην Κοζάνη (Bίντεο)

24 Μαρτίου 2021
21:37

 

Η αδούλωτη σκέψη και το πάθος για την ελευθερία ήταν τα ισχυρότερα όπλα του οραματιστή Ρήγα Φεραίου, από το Βελεστίνο. Το έργο του «Σχολείον των ντελικάτων εραστών» θα μπορούσε να είναι μια διδακτική μεταφορά στην προσπάθειά του για εθνική αφύπνιση των Ελλήνων. Μια ελληνική εκδοχή του “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, οι οποίοι επαναστατούν απέναντι στα ειωθότα. Προσπαθούσε να διαπαιδαγωγήσει το υπόδουλο γένος και να το εμπνεύσει. Του έδωσε προοπτική. Διεύρυνε τα στενά όρια της οικογένειας που περιορίζονταν στην τοπική κοινωνία, προκειμένου ο καθένας να θεωρεί όλη την Ελλάδα πατρίδα, ξεφεύγοντας από την τοπαρχία, στην οποία εγκλωβιζόταν το ενδιαφέρον των υποδούλων. Έτσι, μεταξύ άλλων επιμελήθηκε και Χάρτες, ορίζοντας τον Ελληνισμό.

Στην βιβλιοθήκη της Κοζάνης φυλάσσεται αντίγραφο της «Χάρτας της Ελλάδος», η οποία το 1998 ανακηρύχτηκε διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Απεικονίζει το όνειρο του Ρήγα για τον ξεσηκωμό εναντίον των Τούρκων, επισημαίνει η Γιάννα Στεργιοπούλου, διευθύντρια της βιβλιοθήκης. Είναι περίοδος ιστορικού αναστοχασμού για την Κοζάνη εξηγεί η Ελπίδα Κοεμτζίδου, αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου. Ο Ρήγας επάνω στην Χάρτα ανέφερε τους τόπους, όπου ήταν δυνατόν και με τα δυο ονόματα, το αρχαιοελληνικό και το σύγχρονο. Με τον τρόπο αυτό συνέδεε το παρελθόν με το παρόν. Την ονόμασε «Χάρτα της Ελλάδος», όχι των Βαλκανίων (για τα οποία δημιούργησε ξεχωριστούς χάρτες) προσθέτοντας πλήθος πληροφοριών, προκειμένου οι “ραγιάδες” να καταλάβουν για τι αγωνίζονταν.[1] Στην «Χάρτα της Ελλάδος» περιλαμβάνεται σχεδόν κάθε στοιχείο, που σηματοδοτεί την Ελλάδα. Ονομασίες βουνών, πεδιάδων, δασών, ποταμών, λιμνών, νησιών, θαλασσών, ακρωτηρίων καθώς και πληροφορίες, ιστορικού κυρίως χαρακτήρα. Επίσης, υπάρχουν 162 νομίσματα με ελληνικές επιγραφές. Στα περιθώρια της Χάρτας αναγράφονται ονόματα από την ελληνική μυθολογία και ιστορία. Στρατηγοί, πολεμιστές, βασιλείς, ποιητές, φιλόσοφοι, τραγωδοί, ιστορικοί, ζωγράφοι, ότι δηλαδή είναι η Ελλάδα. Μια ιδέα που δεν σβήνει.

[1] Γεώργιος Λάϊος, Οι Χάρτες του Ρήγα, Δ.I.Ε.Ε.Ε., τόμ. 14ος, 1960, σσ. 231-312

4 σχόλια

  • Η βιβλιοθήκη έκανε κάποια δράση για το ’21 και δεν την πήραμε χαμπάρι;
    Α ρε Δημόπουλε, άφαντη έγινε η βιβλιοθήκη

  • Η χάρτα κ Στεργιόπουλου συμβολίζει τον ξεσηκωμό όλων των λαών από μα και των Τούρκων και μουσουλμάνων κατά της Οθομανικης Αυτοκρατορίας..!

  • Διαβάστε σωστά την ιστορία και τη χάρτα του Ρήγα κ Στεργιοπουλου…Ο Ρηγας μιλούσε για το γκρέμισμα του Οθωμανικού κράτους και προσπαθουσε να ξεσηκώσει ολους ανεξάρτητα από εθνότητα θρήσκευμα λαοτητα γι αυτό συνεργάζονται ακόμα και με τον ορμάνε Πασβανογλου του α ήδη ιού και του Αλη Πασα για το γκρέμισμα της Οθωμανικής Πύλης .!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.