Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία: Αίτημα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο των διαδικασιών ανοίγματος Ορυχείου Νικελίου -Κοβαλτίου στις Κοινότητες Δυτικού Βερμίου

29 Μαρτίου 2021
13:19
Κανένα σχόλιο

 

Κύριε Περιφερειάρχη.

Κύριοι Περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου βρίσκονται σε εξέλιξη φανερές και υπόγειες διεργασίες για τη δημιουργία Ορυχείου Νικελίου και Κοβαλτίου στην Περιοχή του Δυτικού Βερμίου σε εκτάσεις των κοινοτήτων Μεσοβούνου, Πύργων, Κομνηνών και Ανατολικού.

Συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης κύριος Λυσαρίδης φέρεται να διαπραγματεύεται με ξένες ιδιωτικές εταιρείες τη διάνοιξη του Ορυχείου χωρίς να έχουν γνώση ούτε οι κάτοικοι, ούτε ο Δήμος Πτολεμαΐδας, ούτε οι Πρόεδροι και τα κοινοτικά Συμβούλια των εν λόγω κοινοτήτων αλλά ούτε και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Ενημέρωση της τελευταίας στιγμής που έγινε πριν λίγες μέρες στους προαναφερόμενους φορείς σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου γίνονται υπόγειες και μυστικές διεργασίες πίσω από την πλάτη των κατοίκων και των φορέων της Περιοχής.

Ταυτόχρονα στον τοπικό τύπο κυκλοφόρησε έγγραφο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο υπογράφεται από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Κασαπίδη που αιτείται αλλαγή του νομικού καθεστώτος της Περιοχής ώστε να «απελευθερωθούν» προς εξόρυξη τα δεσμευμένα κοιτάσματα Νικελίου και Κοβαλτίου.

Επειδή:

  1. Οι κάτοικοι βρίσκονται, δικαιολογημένα, «υπό ατμό» όταν μαθαίνουν τελευταία στιγμή πως καλούνται να διαθέσουν τα κτήματά τους, τα οποία με κόπο και ιδρώτα κατάφεραν να μετατρέψουν σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, για να καταστραφούν από ένα Ορυχείο.

  2. Δεν υπάρχει σήμερα πιο ζωντανό παράδειγμα ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα με οπωροφόρα δέντρα και άλλες δυναμικές καλλιέργειες, με τεράστιες εξαγωγές και εισροή συναλλάγματος που ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως και άλλα τόσα έσοδα από προϊόντα που διατίθενται στην εγχώρια αγορά, μόνο από την γεωργική ανάπτυξη στις προαναφερόμενες κοινότητες.

  3. Η διάνοιξη και λειτουργία Ορυχείου Νικελίου -Κοβαλτίου με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα θα δεσμεύσει τεράστιες ποσότητες νερού και θα καταστρέψει όλα τα παραγωγικά εδάφη. Θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους από τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα αλλά και του υδροφόρου Ορίζοντα καταστρέφοντας παράλληλα, μέσω της υπεράντλησης, υδάτινους πόρους που είναι απαραίτητοι στην ευρύτερη Περιοχή της Εορδαίας και του Αμυνταίου.

  4. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες καταστροφικές επενδύσεις (Φωτοβολταϊκά- ανεμογεννήτριες, χωματερές, εγκατάλειψη ανοιχτών ορυχείων) η Περιοχή μας χάνει και τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου, τα τελευταία ενδιαιτήματα χλωρίδας και πανίδας και μετατρέπεται κυριολεκτικά σε «κρανίου τόπος».

  5. Όλα αυτά δεν μπορεί να γίνονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας, των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ζητάμε να εισαχθεί αυτό το θέμα προς συζήτηση στο ερχόμενο Περιφερειακό συμβούλιο (1/4/21) με τη συμμετοχή του Δήμου Πτολεμαΐδας, των κοινοτικών συμβουλίων των αναφερόμενων κοινοτήτων και των άλλων εμπλεκομένων φορέων.

Κοζάνη 28/3/2021

Πράσσος Στέφανος

Εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.