ΚΚΕ (Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου Δ. Μακεδονίας): Στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V μια σειρά από εργοδότες τσαλαπατούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα διαγνωστικά τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου

1 Απριλίου 2021
09:52
Κανένα σχόλιο

Η έκταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή μας, δείχνει ότι οι ώρες και οι μέρες είναι κρίσιμες για τη δημόσια υγεία. Τα κρούσματα κάθε ημέρα σπάνε ρεκόρ, άρα είναι κρίσιμο να ληφθούν, έστω και τώρα, μέτρα προστασίας παντού, ιδιαίτερα στους χώρους υποχρεωτικού συνωστισμού όπως είναι οι χώροι εργασίας. Το παρατεταμένο λοκνταουν, το κλείσιμο των μικρομάγαζων και των χώρων εκπαίδευσης, η αποθέωση της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση αποδείχτηκαν πως δεν εμπόδισαν την επέκταση της πανδημίας καθώς δεν υπήρξε η αναγκαία ενίσχυση των μέτρων προστασίας, του συστήματος υγείας κοκ

Παρότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκδήλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική με την οποία διαμόρφωσε μία επικίνδυνη και τραγική κατάσταση για την υγεία του λαού. Μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου, σταματώντας τη λειτουργία κλινικών, εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων, αφήνοντας ασθενείς, ακόμα και με χρόνιες παθήσεις χωρίς την αναγκαία φροντίδα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ενώ η κατάσταση στα επείγοντα είναι ακόμα πιο εκρηκτική. Το ΕΚΑΒ αποψιλώνεται από τις δυνάμεις του που μεταφέρονται στην πρωτεύουσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στα νοσοκομεία το προσωπικό πλέον είναι εξαντλημένο, παραμένει ανεπαρκής ο εξοπλισμός, εκατοντάδες ασθενείς σε όλη τη χώρα διασωληνωμένοι περιμένουν να αδειάσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ χιλιάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις έχουν αποκλειστεί από την θεραπεία τους. Είναι τραγικό σήμερα, καθώς με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, περισσότεροι από 130 συνάνθρωποι μας να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Αντί, έστω και τώρα να λάβει μέτρα, η κυβέρνηση παρουσιάζει την αυτοδιάγνωση και τους εμβολιασμούς ως το κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ειδικά για το άνοιγμα του τουρισμού, για το οποίο “καίγονται” διεθνείς και ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Με τα «self tests», ακόμα και για τη διάγνωση της νόσου, ο σκοπός είναι να απαλλαγεί το κράτος από τη βασική ευθύνη του για καταγραφή και επίβλεψη των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτους μαζί με την εργοδοσία τους χώρους δουλειάς, χωρίς μαζικά επαναλαμβανόμενα τέστ για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της πανδημίας, την έγκαιρη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ακόμα και στα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ όπου τα κρούσματα αυξάνονται, το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό με αυτοθυσία προσπαθεί να συμβάλλει στην μάχη απέναντι στην πανδημία χωρίς καμία απολύτως στήριξη από την εργοδοσία. Στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V μια σειρά από εργοδότες τσαλαπατούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα διαγνωστικά τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο η και καθόλου. Στα νέα έργα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν υποβληθεί ούτε μια φορά σε διαγνωστικό μοριακό έλεγχο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται εκεί που υπάρχει συγκεντρωμένο το εργατικό δυναμικό.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε το ζήτημα της προστασίας της υγείας και συνολικά των δικαιωμάτων του λαού με συγκεκριμένες προτάσεις και πάλη. Από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι και κάτω από τις μάσκες ο λαός μας έχει φωνή. Χωρίς τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών, των εργαζόμενων σε μια σειρά κλάδους, των μικρών επαγγελματιών, των φοιτητών, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη.

Πρέπει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας και να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού, με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Αυτό απαιτεί προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε όλες τις δομές υγείας, στα Κέντρα Υγείας, τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία, την στελέχωση του ΕΟΔΥ, στο ΕΚΑΒ και παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού. Να επιταχθούν εδώ και τώρα όλες οι ιδιωτικές δομές υγείας που μπορούν να αξιοποιηθούν από το δημόσιο σύστημα στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Ο λαός να μην δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το κράτος που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις «αντοχές της οικονομίας». Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής – λαϊκής οργάνωσης, στη δύναμη της κοινής δράσης εργαζομένων, μικρών επαγγελματιών, με τη συμμετοχή των γυναικών και της νεολαίας. Στη δύναμη του λαού, που όταν το αποφασίσει μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να μείνει όρθιος ο λαός στις συνθήκες της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, να οργανώσει την εργατική – λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις, να περάσουμε στην αντεπίθεση με αγώνες που θα έχουν ως κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματά μας.

Πτολεμαΐδα 31.3.2021

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.