Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Η φιλοσοφία στην εποχή της κρίσης» τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, στις 7 μ. μ. με θέμα “Το διακύβευμα της πολιτικής και η επιστροφή της φιλοσοφίας”

1 Απριλίου 2021
18:07
Κανένα σχόλιο

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την όγδοη διάλεξη του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Η φιλοσοφία στην εποχή της κρίσης» τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, στις 7 μ. μ. με θέμα “Το διακύβευμα της πολιτικής και η επιστροφή της φιλοσοφίας” με ομιλητή τον κ. Σωκράτη Δεληβογιατζή, Καθηγητή Φιλοσοφίας (ΑΠΘ)

Σύμφωνα με τον ομιλητή, η εποχή μας δοκιμάζεται πολλαπλώς: έκλυση όλων των δεσμευτικών όρων σε έξεις και συμπεριφορές, επανατοποθέτηση κάθε αρχής και αξίας για τον κοινωνικο-πολιτικό άνθρωπο, απελευθέρωση μέσων και τρόπων πρόσκτησης γνώσεων με ταυτόχρονη υποχώρηση απαιτήσεων αισθητικής και ηθικής κανονιστικής. Όμως, το διακύβευμα δεν περιορίζεται μόνο στην οιονεί άυλη πτυχή του ανθρώπινου∙ εξικνείται και σε βασικές λειτουργίες και κινήσεις βιολογικού χαρακτήρα – του σώματος και που είμαστε και που έχουμε: εγκαινιάζονται σε παγκόσμια κλίμακα διεργασίες στέρησης, “κακής” άρνησης, βασικής ανελευθερίας με όχημα την οικονομία σε ένα περιβάλλον απειλής, πρωτόγνωρης σε διάσταση ιστορίας. Η ζωή τελεί όλο και περισσότερο υπό όρους πολιτικών αποφάσεων, που οι ίδιες διέπονται από ανώνυμες προθετικότητες θεμελιώδους ασυνέχειας και οντολογικής τυχαιότητας ή συμβεβηκότος σε μια σχέση αδιέξοδης περιπλοκής και προσωρινότητας.

Η τεχνολογία, από θεραπαινίδα της κοινωνικής πολιτικής, παράγει η ίδια πολιτική με πολιτικούς μιας χρήσης ή ορισμένου έργου. Οπόθεν απαιτούνται αυστηρότητα και στρατευτικότητα απέναντι σε πολιτικές αδυνατίσματος και αδειάσματος ανθρωπολογικών σταθερών, αδιαπραγμάτευτων μέχρι νεωτέρας σε επίπεδο ορισμού των ανθρώπινων σχέσεων εν κοινωνία: ελευθερία, ολοκλήρωση, αφιερωματικές πρακτικές συνιστούν κριτήρια και συνθήκες ελέγχου των σύγχρονων τάσεων χάους που διέπουν το λόγο εξουσίας και επικοινωνίας των υποκειμένων απόφασης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, που συντονίζει η Ελένη Γερούση, Δρ Φιλοσοφίας (ΑΠΘ), ακολουθώντας τον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής αίθουσας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ:

https://zoom.us/my/uowm.g.cdm

Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.