Σήμερα, 2 Απριλίου η πρωτοβουλία νέων Kοζάνης παρέδωσε ύστερα από διαγωνισμό τον πίνακα που δημιούργησε ο Γιάννης Ζάμκος στην Αναστασία Χαϊτίδου. Ο Γιάννης Ζάμκος στο έργο του αποτύπωσε την δική του οπτική για το καίριο ζήτημα της πανδημίας, σχεδιάζοντας την επιθυμία για την ελευθερία. Ο ανθρώπινος νους γίνεται άχρονος και εγκιβωτίζεται μέσα σε ένα αιώνια άφθαρτο παρόν που διαιωνίζει η μνήμη. Το έργο του καλλιτέχνη, με τίτλο «Η Κοζανίτικη Αποκριά Σήμερα» αποτελεί ένα πρωτότυπο και επίκαιρο 3D έργο το οποίο σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης. Ο καλλιτέχνης αντλώντας την έμπνευσή του από την πανδημία και τις συνέπειές της ,αφηγείται με τον δικό του τρόπο την πραγματικότητα που αυτή δημιούργησε, όπου ενυπάρχουν και ξεδιπλώνονται ερωτήματα που αφορούν τις τωρινές καταστάσεις και την επίδρασή τους στην Κοζανίτικη Αποκριά . 
Ο μονόλογος που αναπτύσσεται αβίαστα από τον πρωταγωνιστή του έργου (ένας ηλικιωμένος άντρας), φανερώνει τα πολλαπλά αφηγήματα των αποτελεσμάτων της πανδημίας. 
Στο έργο, ενσωματώνεται ο ήρωας με τη μάσκα στο παρόν, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στον αναστοχασμό της κανονικότητας.
Οι ήχοι από τα χάλκινα παραδοσιακά όργανα, επανέρχονται σαν κύματα για να προκαλέσουν συνταραξεις αλλά και στιγμιαία αιώρηση πάνω από τις καθημερινές αφηγήσεις οικείων εσωτερικών συναισθημάτων. 
Ο ήρωας στέκεται στηριζόμενος στο μπαστούνι του, σαν να νοσταλγεί την προσωπική ελευθερία, τους ανοιχτούς χώρους χωρίς περιορισμούς, την ζεστασιά που έρχεται από τον βωμό του Φανού και την ξεγνοιασιά. Η απόμακρη ματιά του ,που φαντάζει ειδυλλιακή, διαρκώς διατρέχει τους στίχους των μικρών ή μεγάλων τραγουδιών που ακούγονται ηχηρά από τους συμμετέχοντες. Οι ελπίδες μένουν εκφραστικές, όμορφες, ανεξήγητες με τη ζωή να συνεχίζεται…