Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη. Αιτία, τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πολύ ανησυχητική κατάσταση στις τρεις περιοχές.

Η απόφαση των λοιμωξιολόγων να εισηγηθούν και η κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη έχει «ανεβάσει» στα κάγκελα τους καταστηματάρχες, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να πηγαίνει εκτάκτως στην Πάτρα, να τα… ακούει και να δηλώνει πως η απόφαση θα παρθεί ίσως και εντός της ημέρας από τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αλλάξει το σχεδιασμό της και ζητά από τους εμπόρους σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη υπομονή και υπευθυνότητα για να μη “γκρεμιστεί” η προσπάθεια που έχει γίνει τους τελευταίους 13 μήνες.

Το σίγουρο, μετά τις αντιδράσεις, είναι πως η κυβέρνηση κάνει… ασκήσεις ισορροπίας για να βρει τη χρυσή τομή. Τα σενάρια είναι δυο, με βάση τα όσα συζήτησε ο Στέλιος Πέτσας στην Πάτρα: είτε θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στους καταστηματάρχες, όπως είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο στη δυτική Αττική είτε τα καταστήματα θα ανοίξουν με click away. Υπήρξαν και σκέψεις την πρώτη εβδομάδα, τα καταστήματα σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away και τη δεύτερη (από τις 12 του μήνα δηλαδή) να γίνονται οι αγορές με click inside, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι αυτό θα είναι δυνατό με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όλα δείχνουν, όμως, ότι το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της οικονομικής ενίσχυσης και της παράτασης, κατά μια εβδομάδα τουλάχιστον, του ανοίγματος του λιανεμπορίου στις τρεις περιοχές.

Πέτσας: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει

Για τις δυο επιλογές που είναι στο τραπέζι είχε μιλήσει νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, που βρέθηκε το πρωί της Κυριακής (04.04.2021) εσπευσμένα στην Πάτρα και βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των καταστηματαρχών.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Αχαΐας στην Πάτρα, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό τις δυο επιλογές που υπάρχουν και δεν αποκλείεται ακόμη και εντός της ημέρας να υπάρξει απόφαση.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας «η πρώτη επιλογή είναι η στήριξη στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο από την επιστολή των τριών περιφερειαρχών, για μία έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, κατά το πρότυπο που υπήρξε στο παρελθόν, για παράδειγμα στην δυτική Αττική, όταν είχαμε φαινόμενα αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και κλεισίματος των καταστημάτων.

Η δεύτερη επιλογή είναι αν προχωρήσουμε σε κάποιο άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί να γίνει με ασφάλεια αυτό το άνοιγμα. Ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου, είναι το click away».

Όπως είπε στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, «αυτές οι δύο ξεκάθαρες επιλογές θα τεθούν από εμένα σήμερα στον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν και ελπίζω να έχουμε κάποιες αποφάσεις σε μία θετική κατεύθυνση εντός της ημέρας».

newsit.gr