Γεωργία Ζεμπιλιάδου: “Μη Επιστρεπτέα Επιχορήγηση:  Τελικά οι μάσκες έπεσαν – Τι έκανε ο δικός μας Περιφερειάρχης ; Επέλεξε το ρόλο του Θεατή αλλά και του Υποκριτή, καθώς έστησε μια καλομελετημένη παράσταση, για να κατευνάσει απλά και μόνο την δίκαιη οργή των επιχειρηματιών. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο «Ειπώθηκαν ψέματα, που ντράπηκαν τα ίδια, μια και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα είπαν»(Μεν. Λουντέμης).”

5 Απριλίου 2021
11:12

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια λέει ο λαός μας! Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά και στο θέμα της Πρόσκλησης της Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Με την κρίση να βαθαίνει καθώς η περιοχή μας μπαίνει σε νέα περίοδο ύφεσης λόγω των πρόσφατων μέτρων για το λιανεμπόριο, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται ο λάθος χειρισμός και μαζί και η ανικανότητα της Περιφερειακής Αρχής στον τρόπο που χειρίστηκε το Πρόγραμμα αυτό.

Ένα Πρόγραμμα, που αντί για εργαλείο βοήθειας προς τις ΜΜΕ της περιοχής, κατάντησε να οδηγεί στη μεγέθυνση των ανισοτήτων ενδοπεριφερειακά, χάνοντας το χαρακτήρα που τόσο ο  Ευρωπαϊκός Κανονισμός, όσο και η ίδια η Πρόσκληση, προσδοκούσε.

Στην ανικανότητα έρχεται τώρα να προστεθεί και ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ των Επιχειρήσεων, καθώς, αντί διορθωτικών ενεργειών ή τουλάχιστον μιας ειλικρινούς συγνώμης, επιλέχθηκε η οδός μιας κακοστημένης παράστασης, επικοινωνιακού χαρακτήρα, που κορυφώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 25ης Φεβρουαρίου.

Όμως ο «ψεύτης όμως και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται».

Με θυμό και μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε, ύστερα από γραπτό Ερώτημα μας στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά) πως ουδέποτε υπήρξε απαγόρευση μείωσης του άνω ορίου της Πρόσκλησης, όπως αυτό προκύπτει από σειρά εγγράφων, που αναγκάστηκε, με μεγάλη καθυστέρηση, να μας κοινοποιήσει η Περιφερειακή Αρχή.

Ειδικότερα, δύο ήταν τα ερωτήματα που θέσαμε. Πρώτο από ποια έγγραφα προέκυπτε ότι δεν μπορούσαν να μειώσουν το ανώτατο ύψος επιχορήγησης (δηλαδή το «ταβάνι» των 40.000€), όπως ισχυρίσθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και δημόσια, Περιφερειάρχης και υπηρεσιακοί παράγοντες και δεύτερο με ποια έγγραφη απάντηση απορρίφθηκε το αίτημα του Περιφερειάρχη για αύξηση του ποσού της συγκεκριμένης Πρόσκλησης από τα 40εκ€ στα 100εκ€, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων.

Για το δεύτερο ερώτημα δεν πήραμε καμία απάντηση και ως εκ τούτου συμπεραίνουμε ότι ο Περιφερειάρχης ουδέποτε έκανε αίτημα για να αυξήσει το ποσό από τα 40 στα 100εκ€, από τα κονδύλια του ΠΕΠ, με γραπτή διαδικασία, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί του ΕΣΠΑ.

Ως προς το  πρώτο ερώτημα οι απαντήσεις ήταν καταπέλτης.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, δια των Υπηρεσιών του, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ.

Οι δύο κατ εξοχήν αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, απάντησαν κοινοποιώντας τις απαντήσεις τους σε αντίστοιχο ερώτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων .

Η μεν πρώτη Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων/ΕΥΚΕ, απάντησε ότι «…εκφράζει τη Σύμφωνη Γνώμη επί του Σχεδίου Απόφασης Τροποποίησης  της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων…» για τη μείωση του ανώτατου ορίου. Η απάντηση είναι υπογεγραμμένη από το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά).

Η δε δεύτερη Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης/ΕΥΘΥ, αφού τεκμηριώνει αναλυτικά τη συμβατότητα με τους Κανονισμούς, κλείνει λέγοντας «…….η προτεινόμενη τροποποίηση της εν λόγω πρόσκλησης (σσ. εννοεί η μείωση του άνω ορίου) συνάδει με το στόχο αυτής, καθώς με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων. Βάσει των παραπάνω … μπορεί να τροποποιηθεί η εν λόγω πρόσκληση ως προς τα στοιχεία που αναγράφονται στο σχέδιο τροποποίησης…» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά).

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, με τις απαντήσεις αυτές, μείωσε το ανώτατο όριο της Πρόσκλησης από τις 30.000€ στα 15.000€, ικανοποιώντας περισσότερες επιχειρήσεις.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, με τις απαντήσεις αυτές, δεν μείωσε το ανώτατο όριο με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός πρόσκλησης σχεδόν 3.000 επιχειρήσεις.

Ως δικαιολογία στην απάντηση του στο Συνδυασμό μας,   (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά), στηρίχθηκε σε μια επουσιώδη αναφορά της απάντησης της πρώτης υπηρεσίας, ότι «…πιθανόν να υπάρξουν νομικές αξιώσεις και διεκδικήσεις από αιτούντες που αναμένουν την ανώτατη επιχορήγηση € …» (παρ 2, πατήστε εδώ)!!!

Έτσι μεθοδεύθηκε από την Περιφερειακή Αρχή η μη μείωση τελικά του ανώτατου ορίου της ενίσχυσης που άφησε εκτός από την Πρόσκληση το Λιανεμπόριο, την Εστίαση και τις πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.

Αν σε αυτή τη μεθόδευση, προστεθεί και η γνώση και η εμπειρία που υπήρξε από τις άλλες Περιφερειακές Αρχές στη διαχείριση των αντίστοιχων προγραμμάτων στη Χώρα, αποδεικνύεται περίτρανα το κενό της δικής μας Περιφερειακής Αρχής.

Ενδεικτικά, υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε 5 Περιφέρειες της Χώρας ( Αττική, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Ελλάδα), με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που με μοναδικό κριτήριο τις θέσεις εργασίας, έχει εντάξει ήδη 8.000 επιχειρήσεις (77% των αιτούντων) και συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις!

Η πραγματικότητα δείχνει πως κάποιοι Περιφερειάρχες αντιλήφθηκαν και δούλεψαν με βάση τα χαρακτηριστικά των περιοχών και των οικονομιών τους, καθώς πέραν της προσαρμογής των άνω ορίων των Προσκλήσεων, έκαναν παρεμβάσεις στην κατανομή των ποσών ανά κλάδο, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές της Χώρας με έμφαση στον τουρισμό την εστίαση και το λιανεμπόριο.

Ακόμα και η αχανής Αττική, επέλεξε να καθορίσει ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 50 εκ. ευρώ, μόνο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (μέχρι 10 άτομα προσωπικό), αντιλαμβανόμενη πως λόγω του μεγάλου αριθμού των μεσαίων επιχειρήσεων στα γεωγραφικά της όρια, οι πολύ μικρές δε θα είχαν καμία τύχη χρηματοδότησης.

Τι έκανε ο δικός μας Περιφερειάρχης ; Επέλεξε το ρόλο του Θεατή αλλά και του Υποκριτή, καθώς έστησε μια καλομελετημένη παράσταση, για να κατευνάσει απλά και μόνο την δίκαιη οργή των επιχειρηματιών. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο «Ειπώθηκαν ψέματα, που ντράπηκαν τα ίδια, μια και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα είπαν»(Μεν. Λουντέμης).

Οι επιχειρηματίες όμως γνωρίζουν, ενημερώνονται και φυσικά δεν ξεχνούν την απουσία κάποιων στα δύσκολα. Ήδη έχουν καταλάβει ότι η ανικανότητα κοστίζει πολύ ακριβά. Ειδικά σήμερα.

Περιθώρια για διορθώσεις υπάρχουν ακόμη και τώρα. Η πολιτική βούληση όμως φαίνεται να απουσιάζει.

Για τον Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος  -Επικεφαλής

46 σχόλια

    • Η Γεωργία είναι η ακούραστη και γνώστης όχι μόνο του ΕΣΠΑ αλλά και εν γένει της Δημόσιας Διοίκησης . Διαβάζοντας με προσοχή τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαίου 2019 βλέπω 94.000 Κασαπίδης, 43.000 Καρυπίδης και 27.000 η κυρία Ζεμπιλιάδου. Με αυτές τις επιλογές ο τόπος δεν έχει μέλλον πρέπει να βγάλουμε εισιτήρια και να μεταναστεύσουμε όλοι.

  • Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν», γράφει ο Μενέλαος Λουντέμης στο βιβλίο «Οδός Αβύσσου- Αριθμός 0». Και με αυτά τα λόγια, ξεκινά και το πρώτο προεκλογικό σποτ του ΚΚΕ.
    9/2015

  • η μόνη γυναίκα που βλέπει “το τέλος του κόσμου” κάθε βδομάδα …

    μαύρη μαυρίλα παντού

    τρεχάτε χωριανοί έρχεται το τέλος του κόσμου

  • H κα Ζεμπιλιάδου αποκρύπτει εν γνωριζει οτι δεν μπορούσε να γινει τροποποίηση όπως στις άλλες περιφέρειες γιατι η υποβολή των αιτήσεων ειχε ολοκληρωθεί ενώ παράληλα πρέπει να τονίσει την απάντηση της ΕΥΚΕ προς την περιφέρεια Ιονίου ότι την ευθύνη θα πρέπει να αναλάβει η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ιονίου. Αρα αντίστοιχα και της Δυτικής Μακεδονίας. Αρα ποιανού ευθύνη ήταν;

    • Μπορούσε άνετα ο Κασαπίδης να μειώσει το ταβ’ανι σε 15.000 όπως έκαναν οι άλλες περιφέρειες, πριν ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, και δε θα είχε το παραμικρό πρόβλημα. Του το επισήμαναν όλοι οι οικονομολόγοι της περιοχής με το που βγήκε η προκύρηξη. Είχε το χρόνο να την αλλάξει πριν την έναρξη των αιτήσεων, που δεν ήξερε κανέναν αν είναι δικαιούχος, άρα δε μπορούσε να έχει απαιτήσεις. Το γιατί δεν το έπραξε δε μας το απάντησε.

    • και στην Περιφέρεια Ιονίων είχε ολοκληρωθεί αλλά εκεί ξέρει να λειτουργεί η περιφερειάρχης ο δικός μας ξέρει μόνο από κότες και φέτα

    • Γιαυτό περίμεναν να κάνουν την ερώτηση εκ του ασφαλούς αλλά δεν τους βγήκε γιατί το υπουργείο τους απάντησε ότι μπορούν να κάνουν την τροποποίηση ! Και μετά μας πλάκωσαν στα ψέματα. Ντροπή τους να πάνε σπίτια τους αν δεν ξέρουν να διαβάζουν σωστά τα έγγραφα

  • Ετσι συνεχιστε τον λαικισμο,αλλα μετα στις εκλογες μην απορειτε που ο κοσμος δεν σας εμπιστευται!!! Ο γιαλος δεν ειναι στραβος,στραβα αρμενιζετε!!! Και στις επομενες εκλογες θα το αντιληφθειτε!!!!

        • Κάθε μέρα δεν είναι Πασχαλιά!!Πρέπει να το καταλάβει ο Γιώργος ότι έπαιξε και έχασε!!Και τις εκλογές θα χάσει πανηγυρικά και το κυριότερο έχασε τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη του κόσμου.Μην του φουσκωνετε τα μυαλά εσείς οι αυλικοί του!!

  • Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει στελέχη γιατί αυτά δεν επιλέγονται αξιοκρατικά αλλά με βάση την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. Αυτός είναι ο λόγος που σε κρίσιμες θέσεις υπάρχουν οι ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ, ΠΙΕΡΑΚΑΚΗΣ, ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΚΛΠ. Για αυτό μην περιμένετε προκοπή.

    • Ενω μεγαλε αν ειχαμε τους τσιπραιους τους πολακηδες τους παππαδες και τους καρανικες θα ειχαμε σωθει!!! Χαχαχαχα!!!

    • Καλά είσαι σοβαρός;Μιλάς συγκεκριμένα για τον Πιερρακακη,ο οποίος εδώ και ένα χρόνο έχει κάνει θαύματα στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.Χώρια που κλείνει κάποιος ραντεβού για εμβολιασμό άμεσα και ευκολα.Αλλά άμα είσαι κολλημένος,αυτά λες…

  • Είτε δεν γνωρίζει ο Περιφεριάρχης, είτε δεν τον ένοιαζε και δεν ήθελε να ασχοληθεί περεταίρω! Και στις 2 περιπτώσεις φταίχτης είναι ο ίδιος. Τους συμβούλους και τους διευθυντάδες των υπηρεσιών του, που τους ορίζει αναξιοκρατικά, γιατί τους έχει? Αν δεν τον βοηθάνε, ας τους αντικαταστήσει…..!

  • Είναι δυνατόν ρε άνθρωποι
    Κάτω από αυτό το ποστ
    Να θυμώνετε με τη κ Ζημπιλιαδου.
    Λέει με χαρτιά κ αποδείξεις η γυναίκα ο περιφερειάρχης εκλεκτός του Μωυσή μπορούσε να ρίξει το ανώτατο ποσοστό κ να δικαιούνται πολλοί περισσότεροι κατανοητό?
    ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ
    ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΕΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ.
    ΕΠΊΣΗΣ ΛΈΕΙ ΌΤΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΊΤΗΣΗ ΔΕΝ ΈΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΊΝΟΥΝ ΤΑ 40 ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ-100 ΟΥΤΕ ΑΙΤΗΣΗ.
    ΠΡΟΣΟΧΉ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΔΗΜΌΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΟΙ ΟΥΤΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΙ
    ΟΎΤΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ..
    ΠΡΟΣΟΧΉ ΣΤΑ ΔΗΜΌΣΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.
    ΝΤΡΟΠΉ ΣΑΣ Κ ΚΑΣΑΠΙΔΗ.

  • ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΣΕΤΕ ΛΙΓΟ ..ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Η ΚΥΡΙΑ ΕΙΧΑΤΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝΕ..ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ Η ΜΙΚΡΗ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ..ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΛΕΥΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΤΑ ΤΡΩΝΕ ΠΑΝΤΑ ΛΙΓΟΙ……ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΝΟΙΞΤΕ ΠΡΩΤΑ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ..

  • Όαση η κ.Ζεμπελιάδου στο Περιφ.Συμβούλιο!!!!
    Πού είναι ο ΚΑΡΥ….;
    Καλά αυτοί οι σύμβουλοι που τον ακολουθούν(;) ακόμα
    πως δεν αντιδρούν….;

  • Καλα μου γιδοτρολ θα μεινετε στην ιστορια ως Περιφερειακη Αρχη της ντροπης και του θρασους με τις λιστες της ντροπης και την ανικανοτητα σας , γι αυτο οσο και αν γλυφετε τον κυριο…..15 χρονια ψηφιζω απων
    τον Γιωργακη σας δεν γλυτωνετε την κατρακυλα σας που εχει ξεκινησει εδω και πολυ καιρο. Η Κυρια Ζεμπελιαδου μια χαρα σας τα λεει.

  • Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο!
    Και όπως αναφέρει και άλλος αναγνώστης παραπάνω κάθε εβδομάδα έρχεται η καταστροφή και ξαναέρχεται και ξαναέρχεται και ξαναέρχεται…
    Έχω όμως και εγώ κάποιες απορίες: αφού είναι «ακούραστη και γνώστης όχι μόνο του ΕΣΠΑ αλλά και εν γένει της Δημόσιας Διοίκησης» και από τη θέση που κατείχε επί δεκαετίες, είτε την υπηρεσιακή είτε δίπλα σε σημαντικό «πολιτικό ηγέτη» της περιοχής και της Πατρίδας, πόσο βοήθησε να πιάσει πάτο η Περιφέρεια στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια μας;;; (Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και την υπηρεσιακή της ιδιότητα).
    Και με τι καταπιάστηκε μέχρι σήμερα, που να διεκδικεί δάφνες αριστείας;;;

    • Η Ζεμπιλιάδου όποτε είχε ευθύνη για το ΕΣΠΑ το είχε στην κορυφή! Έχει αποσπάσει συγχαρητήρια για τη δουλειά της από Βρυξέλλες ! γιαυτο μην ξύνεστε στη γκλίτσα του τσομπάνη εκεί στη ΖΕΠ

  • Το παραμύθι με τον Κασαπιδη τελείωσε!!Πάρτε το απόφαση!!Εγώ που και τον ψήφισα και έκανα αγώνα γι’αυτόν!!Συγγνώμη παιδιά δεν ήξερα!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.