Οι οργανώσεις μελών ΣΥΡΙΖΑ Εορδαίας για την υποβάθμιση των πτυχίων ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.

10 Απριλίου 2021
12:00

Μείζον θέμα, έχει προκύψει από την ψήφιση του ν. 4763/2020 για τους σπουδαστές στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Στο άρθρο 14 του νόμου προβλέπεται ότι οι τίτλοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μεταξύ άλλων και τα πτυχία των αποφοίτων των ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ, θα χορηγούνται μετά από πιστοποίηση και θα αντιστοιχούν στο επίπεδο 3. Αντίθετα,  πριν την ρύθμιση του νόμου και συγκεκριμένα με τον ν. 3475/2006 και την τροποποίησή του με τον ν. 4186/2013  χορηγούνταν επαγγελματικά πτυχία επιπέδου 4 μετά από ενδο-σχολικές εξετάσεις, καθώς τα πτυχία των αποφοίτων των ΕΠΑ.Σ. ήταν αντίστοιχα με αυτά των ΕΠΑ.Λ. Αντίθετα, ο ν. 4763/2020 προβλέπει μόνο την χορήγηση βεβαιώσεων σπουδών, οι οποίες θα παρέχουν στους αποφοίτους τη δυνατότητα να εξεταστούν για την πιστοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ και να λάβουν πτυχίο επιπέδου 3.

Η θέση της Κυβέρνηση,  απέναντι στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι γνωστή εδώ και χρόνια, όμως, η συγκεκριμένη επιλογή υποβάθμισης των πτυχίων, αποδεικνύει ότι πρόθεσή της είναι να μετατρέψει τους σπουδαστές σε «επαγγελματίες εργάτες». Παράλληλα, εγείρει εύλογες αμφιβολίες για το κατά πόσο η συγκεκριμένη διάταξη είναι συνταγματική, ειδικά για την περίπτωση όπου δεν προβλέπεται καμία μεταβατική περίοδος εφαρμογής της διάταξης.

Συγκεκριμένα, οι τωρινοί φοιτούντες στις σχολές ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ έχουν εισαχθεί και φοιτούν βάσει του προηγούμενου, ευνοϊκότερου νομικού πλαισίου, όπως περιγράφηκε παραπάνω από τον Ν. 3475/2006  και τον Ν.4186/2013.  Φυσικά, οι αλλαγές που θεσπίστηκαν στα τέλη τον Δεκεμβρίου του 2020, ανατρέπουν ολόκληρο τον προγραμματισμό των σπουδαστών.  Μάλιστα, η επιλογή των ΕΠΑ.Σ. πλέον μοιάζει ατυχής, καθώς δεν προσθέτει στα ατομικά τους προσόντα, μιας και οι περισσότεροι φοιτούντες, έχοντας απολυτήριο Λυκείου, κατέχουν ήδη πτυχίο επιπέδου 4.

Η απουσία νομοθετικής πρόβλεψης για τους ήδη φοιτούντες στα ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. αποτελεί παράβαση της  αρχής της μη αναδρομικότητας των νόμων.

Οι σπουδαστές από 34 ΕΠΑ.Σ. σε όλη τη χώρα, ξεκίνησαν  κινητοποιήσεις , προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίδρασή τους στην υποβάθμιση των πτυχίων τους και την κατάφορη αδικία που υφίστανται.

Η στήριξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης είναι το ζητούμενο και όχι η υποβάθμιση αυτής

Η υποβάθμιση των πτυχίων των φοιτούντων στα ΕΠΑ.Σ. αποτελεί αντικίνητρο και θα οδηγήσει στον μαρασμό τους

 Η ανατροπή του προγραμματισμού των σπουδαστών των ΕΠΑ.Σ. και η υποβάθμιση των πτυχίων τους κατά την διάρκεια των σπουδών τους έχει σημαντικό κόστος για τις ζωές τους και τις περαιτέρω επαγγελματικές τους επιλογές

Η κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε νομοθέτηση μεταβατικής διάταξης, προκειμένου να διορθώσει  την κατάφωρη αδικία που έχουν υποστεί οι περίπου 8000 εν ενεργεία φοιτούντες στις σχολές ΕΠΑ.Σ. του ΟΑ.Ε.Δ., να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους υπαγόμενοι στο προηγούμενο καθεστώς και να λάβουν πτυχίο επιπέδου 4, μετά από συμμετοχή σε ενδοσχολικές εξετάσεις.

Η υποβάθμιση των πτυχίων των ΕΠΑ.Σ. από την Κυβέρνηση της ΝΔ σηματοδοτεί μια ακόμα στοχευμένη επίθεση προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ  ΣΥΡΙΖΑ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

4 σχόλια

  • Μιλατε εσεις ρε συριζαιοι για υποβαθμιση οταν για λιγους ψηφους παραπανω μεσα σε μια νυχτα μετατρεψατε τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ!!!! Που λιγο πριν φυγετε ξεφυτρωνε και απο ενα ΑΕΙ λες και ηταν ψιλικατζιδικο!!!

  • Ζορι μεγαλο οι νουδουληδες βλεπω στα σχολια για την παιδεια
    την αγαπησαν ξαφνικα τοσο πολυ γι αυτο και την εστειλαν στα ταρταρα μεσα σε 1,5 χρονο με μια θεουσα που δεν ξερει που πανε τα 4.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.