Oι ρωγμές του δυτικού πύργου στα Βυζαντινά κάστρα Σερβίων (Γράφει ο Σάββας Φουντούλης)

13 Απριλίου 2021
14:30

Χθες επισκέφθηκα μετά από καιρό τα Βυζαντινά κάστρα. Δυστυχώς διαπίστωσα, ότι μετά τους τελευταίους σεισμούς και μετάσεισμούς, οι ρωγμές του δυτικού πύργου, ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού, ήταν να αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2020, άνοιξαν περισσότερο και από την εσωτερική μεριά, έφτασαν μέχρι την βάση του! Η αποκατάσταση ακόμη δεν ξεκίνησε. Συγκρίνοντας παλαιότερες φωτογραφίες η διαφορά είναι φανερή! Επίσης μία πλευρά της βάσης του νότιου πύργου λόγω διάβρωσης, βρίσκεται στο κενό! Είναι λυπηρό το γεγονός της εικόνας που παρουσιάζουν τα Βυζαντινά μας μνημεία. Στη Βυζαντινή βασιλική, χρόνο με τον χρόνο η φθορά είναι αισθητή, ειδικά μετά τις άστοχες και αποτυχημένες επεμβάσεις των συντηρητών της αρχαιολογίας, το 1998!
Το μνημείο είναι στην κυριολεξία εκτεθειμένο στην φθορά των καιρικών συνθηκών! Η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η οποία είναι ίσως η παλαιότερη Βυζαντινή εκκλησία της περιοχής, είναι γεμάτη ρωγμές και σκεπασμένη με αμιαντόπλακες! Προεκλογικά υπήρξε η ελπίδα λόγω υποσχέσεων, ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα μνημεία μας.. Μετά από δύο σχεδόν χρόνια η διαπίστωση είναι αποκαρδιωτική! Στην ομάδα μας έχουμε μέλη του κυβερνώντος κόμματος, της αντιπολίτευσης, καθώς και πολιτικά στελέχη, που αν θέλουν μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις! Εφόσον αγαπούν τα Σέρβια και την περιοχή μας, ας κάνουν επιτέλους κάτι για την πολιτιστική μας κληρονομιά που αργοπεθαίνει…

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.