Συμμετοχή στα κέρδη και “φέρουσα ικανότητα” για να κατευναστούν οι τοπικές αντιδράσεις για ΑΠΕ – Nα μπορούν οι τοπικές κοινωνίες (π.χ. μέσω των δήμων, ή μέσω των συνεταιρισμών) να συμμετέχουν στα έργα ΑΠΕ και να τους αποδίδεται ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 15% επί των κερδών

14 Απρίλιος 2021
08:33

Πολλές προτάσεις για νέες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο να  κατευνάσουν τα …πνεύματα στις τοπικές κοινωνίες, συζητούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δεχθεί προτάσεις από την αγορά, η οποία ανησυχεί για τις διαρκώς αυξανόμενες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, κατά των επενδύσεων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τόσο από τους ίδιους τους ΟΤΑ όσο και από άλλους τοπικούς φορείς, ειδικά στις περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και στα νησιά.

Από τις λύσεις που φαίνεται ότι προκρίνονται είναι η θεσμοθέτηση φέρουσας ικανότητας και για τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) έργα – μετά τη δραματική αύξηση των σχετικών επενδυτικών αιτημάτων – έτσι ώστε, όπως συμβαίνει σήμερα για τα αιολικά, να μην υποβάλλονται αιτήσεις έργων σε περιοχές όπου έχει κορεστεί η φέρουσα ικανότητα.

Το μέτρο της θεσμοθέτησης φέρουσας ικανότητας για τα φωτοβολταϊκά απαιτεί ενσωμάτωση στο υπό αναθεώρηση Ειδικό Χωρικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση του νέου χωροταξικού για τα έργα ΑΠΕ, το οποίο θα προβλέπει αναλυτικά κριτήρια και μέθοδο υπολογισμού της φέρουσας ικανότητας, εξετάζεται να θεσμοθετηθεί και με ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύεται με Υπουργική Απόφαση πχ. ως προς το ανώτατο ποσοστό κάλυψης γης για τα Φ/Β ανά δημοτική ή περιφερειακή ενότητα.

Πρόταση για τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στα κέρδη

Μια άλλη πρόταση που εξετάζει το επιτελείο του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, είναι να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες (π.χ. μέσω των δήμων, ή μέσω των συνεταιρισμών) να συμμετέχουν στα έργα ΑΠΕ και να τους αποδίδεται ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 15% επί των κερδών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υποχρέωση ανταποδοτικού τέλους έχουν όλοι οι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (τα φωτοβολταϊκά για ισχύ πάνω από 20 MW) σε ποσοστό 3% επί του ετήσιου τζίρου τους.  Αυτό επιμερίζεται ως εξής:

  • 1% για τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μονάδες ΑΠΕ, με μείωση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας
  • 1,7% στους Δήμους προκειμένου να υλοποιήσουν «πράσινα» έργα στις τοπικές κοινότητες όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι σταθμοί ΑΠΕ και
  • 0,3% στο Πράσινο Ταμείο (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων – Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ.)

Το κονδύλι από τα ανταποδοτικά τέλη (1,7%) που συγκεντρώνει ένας δήμος πρέπει να τα διαθέτει κατά 80% μόνο σε περιβαλλοντικές δράσεις και έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής ενότητας ή της τοπικής κοινότητας όπου είναι εγκατεστημένος ο σταθμός ΑΠΕ και μόνο το 20% των κονδυλίων μπορούν να κατευθυνθούν  και στην  υπόλοιπη περιφέρεια του Δήμου.

www.worldenergynews.gr

7 σχόλια

  • καλά μας δουλεύουν? δλδ το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαμε και εμείς σαν δήμος κοζάνης να επενδύσουμε? όχι οτι θα καταστρέψουν το φυσικό τοπίο και τα χωράφια της περιοχής?

  • Παιδιά ας μη το κουράζουμε άλλο, πείτε το καθαρά: “δεν γουστάρουμε επενδύσεις, να φύγετε να πάτε αλλού”. Μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί η πρόταση για υποχρεωτική συμμετοχή του δημάρχου στα κέρδη του επενδυτή, κέρδη από τα οποία πρέπει να πληρωθούν έξοδα και δόσεις δανείου που συνάπτουν το 99,99% των επενδυτών. Αν κοιτάξει κανείς τα οικονομικά ενός φτ/β θα μάθει ότι ο επενδυτής περιμένει λιγότερο από 10% απόδοση από το επενδεδυμένο κεφάλαιο. Η πρόταση ο δήμος να σου αρπάζει το 10-15% χωρίς να συμμετέχει φυσικά στα έξοδα είναι αδιανόητη.
    Αλλά βέβαια… που αλλού θα βρει λεφτά για να το παιζει πατερούλης και να διορίζει κηπουρούς και οδοκαθαριστές κατά δεκάδες εξαγοράζοντας τις ψήφους αυτών και των οικογενειών τους? Ο καθένας κοιτάει τη δουλίτσα του να κάνει.

    • Ποια δάνεια τα λεφτά έρχονται από την ΕΕ για πράσινη ανάπτυξη είναι επιδοτούμενα σχεδόν 100%.Ποιος επιχειρηματίας θα βάλει λεφτά από την τσέπη του ξέρεις πολλούς;

      • Φίλε μου ανώνυμε, αφού το λες τράβα να ζητήσεις μερικά εκατομμύρια να γίνεις και εσύ Μπρούκλης με τα λεφτά των κουτόφραγκων!
        Πέρα από τη πλάκα, εγώ δεν βρήκα πουθενά επιδότηση και πήρα δάνειο για το πάρκο μου που θα συνδεθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Το όλο θέμα με το δάνειο είναι να προσφέρεις τις κατάλληλες εξασφαλίσεις, τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα πάντως δεν περνάνε….

  • Από τη στιγμή που μια κυβέρνηση αποδέχεται τις προτάσεις των ιδιωτών και τις νομοθετεί, ώστε να παρακάμπτονται οι αντιρρήσεις των πολιτών προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματιών, καταλαβαίνουμε ποιος διοικεί τελικά την Ελλάδα!
    Οποιαδήποτε Κυβέρνηση και να ψηφίσουμε, οι πλούσιοι επιχειρηματίες είναι αυτοί που έχουν τελικά το πάνω χέρι….!!

  • Δηλαδή αν πληρώσουν θα είναι όλα νόμιμα και ηθικά; Τι άλλο θα ακούσουμε; Όσοι νομίζουν ότι θα βγάλουν χρήματα από τα φωτοβολταϊκά να κρατούν μικρό καλάθι. Οι διαχειριστές και οι συντηρητές είναι αυτοί που θα κερδίζουν. Οι άλλοι απλά συνεισφέρουν και νομίζουν ότι είναι και επενδυτές…

  • Το ανταποδοτικό τέλος είναι κοροϊδία!
    Συμμετοχοί ως μέτοχες! Το 20% των μετοχών κάθε έργου ΑΠΕ να διατίθεται στους κατοίκους σε μία δίκλαια τιμή.
    Ταυτόχρονα να διατεθούν από την πολιτεία χρηματοδοτικά εργαλεία στους πολίτες ωστε να μπορέσου ννα αγοράσουν ατυτές τις μετοχές.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι