Damjan Kozarov – Πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη: “Παιδικό μου όνειρο ήταν να σπουδάσω σε ελληνικό πανεπιστήμιο” – Βραβεύθηκε από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, για το βίντεο που δημιούργησε σχετικά με την υποχώρηση της στάθμης των υδάτων της λίμνης των Πρεσπών

15 Απριλίου 2021
15:07
Κανένα σχόλιο

Πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και υπότροφος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι από φέτος ο Damjan Kozarov από τη Βόρεια Μακεδονία. Ένα χρόνο πριν παρακολούθησε για 12 μήνες μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο ομώνυμο σχολείο του ΑΠΘ. Ο παππούς του μιλούσε ελληνικά στο σπίτι «και από μικρός ονειρευόμουν να φοιτήσω σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο. Για μένα η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα με βαθιά κουλτούρα και πλούσια γλώσσα. Μου αρέσει η ιστορία σας, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Έχετε θάλασσα και πολλές όμορφες παραλίες». Οι συγγενείς που έχει στη Θεσσαλονίκη, η εγγύτητα του ελληνικού πανεπιστημίου με το σπίτι του στο Μοναστήρι, αλλά και το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό περιβάλλον πληροί τα ακαδημαϊκά στάνταρντ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της απόφασης να σπουδάσει στην Κοζάνη σε αντίθεση με αρκετούς φίλους του, που επέλεξαν τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. 

«Θέλω να μείνω μετά τις σπουδές στην Ελλάδα»

Και μπορεί να μετρά μόλις ένα χρόνο στην Ελλάδα, κατάφερε, ωστόσο, να διακριθεί και να βραβευθεί από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, για το βίντεο που δημιούργησε σχετικά με την υποχώρηση της στάθμης των υδάτων της λίμνης των Πρεσπών ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειες αυτής τόσο στο οικοσύστημα της λίμνης όσο και στην τοπική οικονομία των τριών εθνών που συνορεύουν στη λίμνη. «Οι χώρες μας έχουν πολύ περισσότερα να κερδίσουν και να μοιραστούν παρά να χάσουν. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα». Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, ελπίζει να καταφέρει να μείνει στην Ελλάδα και να απασχοληθεί ως λογιστής.

Δύο τρόποι για να σπουδάσουν οι αλλοδαποί στα ελληνικά ΑΕΙ

Ένας αλλοδαπός μπορεί να σπουδάσει στην Ελλάδα είτε εξασφαλίζοντας κάποια υποτροφία από διάφορους φορείς είτε με κανονική εγγραφή. Απαιτείται η προσκόμιση του απολυτηρίου Λυκείου, οικογενειακά έγγραφα και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου Β2. Τα δίδακτρα για την εγγραφή των προπτυχιακών στις περισσότερες σχολές αγγίζουν τα 400 ευρώ. Αυτά είναι και τα μόνα χρήματα που δίνουν οι φοιτητές. Όσοι φοιτητές δεν έχουν το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2 κρατούν τη θέση για την επόμενη χρονιά, προκειμένου να εκπληρώσουν και αυτό το προαπαιτούμενο.

Πηγή ethnos.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.