Ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον παγετό σε πολλές περιοχές στη Δυτική Μακεδονία – Ερώτηση βουλευτών για τις ζημιές από παγετό σε δεντροκαλλιέργειες στους Δήμους Βελβεντού και Σερβίων

16 Απριλίου 2021
12:05
Κανένα σχόλιο

 

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε ο παγετός που χτύπησε τις προηγούμενες ημέρες πολλές περιοχές στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα σε Βελβεντό, Αμύνταιο, Μαύροβο, Τοιχιό, Πολυκάρπη, Μεσόβουνο, Πύργους, Κομνηνά και άλλες περιοχές. Ενώ το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν και άλλοι παγετοί, αυτή τη φορά η καταστροφή είναι πολύ μεγάλης έκτασης και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει στο 100% της παραγωγής. Ο παγετός χτύπησε όλων των ειδών τις δενδροκαλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας, όπως μήλα, αχλάδια, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, λοτούς.

Ως αποτέλεσμα για ακόμη μια χρονιά οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή της παραγωγής τους και τη νέα τεράστια απώλεια στο εισόδημά τους, γεγονός που έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την επιβίωσή τους και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα των καλλιεργειών τους.

Το γεγονός ότι για πολλοστή φορά καταστρέφονται καλλιέργειες λόγω παγετού ή άλλων φυσικών φαινομένων στην περιοχή αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που αφήνουν εκτεθειμένους τους βιοπαλαιστές αγρότες. Γιατί δεν είναι θέμα «της κακιάς στιγμής», αλλά έχει να κάνει με την ανυπαρξία μέτρων ουσιαστικής προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και των ελλείψεων σε απαραίτητες υποδομές. Σήμερα με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, έργα όπως για  αντιπαγετική προστασία, θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τις καταστροφές της αγροτικής παραγωγής.

Ο ΕΛΓΑ ισχυρίζεται ότι οι δενδροκαλλιέργιες βρίσκονται σε στάδιο πριν την άνθιση και γι’ αυτόν το λόγο, με βάση τον κανονισμό του, δεν μπορεί να τις εντάξει σε μελλοντικές αναγγελίες. Ακόμη και αν δοθεί το πράσινο φως, η όποια αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών δεν πρόκειται να καλύψει ούτε κατ’ ελάχιστο τις μεγάλες απώλειές τους, λόγω του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των αγροτών, τα δίκαια αιτήματά τους και καλεί τους ίδιους να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που μοιράζουν υποσχέσεις. Γιατί ταυτόχρονα με τα “φιλικά χτυπήματα στην πλάτη” εφαρμόζουν με χέρια και με πόδια την πολιτική που τους πετάει έξω από το χωράφι, έξω από την παραγωγή με το αυξημένο κόστος παραγωγής, με τις εξευτελιστικές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Οι αγρότες να κάνουν δική τους υπόθεση μέσα από το συλλογικό  αγώνα τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα άμεσα, ώστε:

– Να γίνει άμεση και γρήγορη καταγραφή των ζημιών.

– Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί στο 100% της ζημιάς από κάθε φυσική καταστροφή, χωρίς εξαιρέσεις, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

– Να δοθούν άμεσα προκαταβολικές ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που επλήγησαν.

– Να δοθεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση στον ΕΛΓΑ και να στελεχωθεί με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

– Να μη γίνει καμία διακοπή οικιακού ή αρδευτικού ηλεκτρικού ρεύματος βιοπαλαιστή αγρότη.

– Να παγώσουν όλες οι οφειλές σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ.

16/4/2021


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Θέμα: Ζημιές από παγετό σε δεντροκαλλιέργειες στους Δήμους Βελβεντού και Σερβίων της ΠΕ Κοζάνης

 

Σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή προκάλεσε ο παγετός που χτύπησε την ΠΕ Κοζάνης και ειδικότερα τις περιοχές του Δήμου Βελβεντού και του Δήμου Σερβίων. Πιο συγκεκριμένα  από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα υπήρξαν στην ευρύτερη περιοχή τρεις παγετοί οι οποίοι χτύπησαν όλων των ειδών τις καλλιέργειες. Ο τελευταίος παγετός (9-10/4) έδωσε τη χαριστική βολή στο σύνολο σχεδόν των δεντροκαλλιεργειών όπως ροδακινιές, βερικοκιές, αχλαδιές, κερασιές κλπ που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας. Επιπλέον ζημιά προκλήθηκε και σε δέντρα ελιάς,  που σε κάποιες περιπτώσεις τα πάγωσε εντελώς.

Οι βιοπαλαιστές δενδροκαλλιεργητές είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ επιπλέον έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και τις φροντίδες στα πληγέντα χωράφια. Τη στιγμή μάλιστα που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκής κίνδυνος κατάσχεσης – πλειστηριασμού των περιουσιών τους).

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής του Βελβεντού και Σερβίων;
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστο μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.
  • Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.