Στην Ελλάδα του 2021

Σε μια χώρα που κάποιος δεν ξέρει αν είναι στην Ευρώπη ή στα Βαλκάνια, σε μια χώρα που θέλει να λέγεται σύγχρονη, δεν βρίσκεται χώρος για τους ψυχικά πάσχοντες.

Η διαιώνιση του στίγματος και της διάκρισης μάλλον περνάει απαρατήρητη.

Με τις δύσκολες συνθήκες που ταλανίζουν την περιοχή μας εδώ και μήνες, η πολιτεία παλεύει να βρει λύσεις ακολουθώντας ίδιες αποτυχημένες συνταγές και κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

Με την απόφαση για το κλείσιμο τις ψυχιατρικής του νοσοκομείου Κοζάνης, αυτομάτως περιθωριοποιούνται οι ψυχικά πάσχοντες και οι οικογένειές τους και μάλιστα σε επίπεδο όχι νομού, αλλά Περιφέρειας.

Κλείνει η μοναδική ψυχιατρική, σε μια περίοδο που αποδεδειγμένα οι ψυχικές διαταραχές αυξάνονται συνεχώς, λόγω και των ψυχοπιεστικών καταστάσεων που βιώνουμε. Σε μια περίοδο, με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες για πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τέτοιου είδους δαπάνες ακόμη κι αν είναι απαραίτητες.

Αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζεται όλοι οι ιδιώτες να συνδράμουμε – «βάλουμε πλάτη» σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε.

Αλλά δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και πλαισίου προκειμένου να ανακουφιστούν από τα φρικτά συμπτώματά τους. Αυτό είναι επικίνδυνο να το παρέχει ιδιώτης, και για τον ασθενή αλλά και για τον ειδικό ψυχικής υγείας.

Μήνες τώρα ψάχνουμε τους υπαίτιους και όχι τις λύσεις. Με λύπη παρακολουθώ τους αρμόδιους να αναζητούν φταίχτη. Σαν δικαστές… Εδώ ψάχνουμε για λύσεις. Και λύση δεν είναι κλείνω δομές. Τα λιγοστά κρεβάτια της ψυχιατρικής κλινικής μάλλον δεν λύνουν το πρόβλημα του covid – 19 στην περιοχή.

Θα ήταν αρκετό να κάνει ο καθένας ότι του αναλογεί. Ο καθένας όμως! Και αυτό συμπεριλαμβάνει και την πολιτεία και την ηγεσία της. Το ότι δεν είναι άτομα δεν τους απαλλάσσει από την ατομική ευθύνη…

Ανήσυχη η κοινή γνώμη παρακολουθεί σωπαίνοντας. Μας κατέστησαν αδιάφορους και το αποδεχθήκαμε

Λυπάμαι. Δεν με αφορά ποιος έχει την ευθύνη. Η ώρα της δίκης δεν ήρθε ακόμη. Με αφορά όμως ποιος θα την αναλάβει.

Σοφία Γεωργιάδου

Ψυχολόγος