Ο Στέφανος Πράσσος γράφει για το χθεσινό εργατικό δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγ Δημητρίου: “Πολλά τα ερωτηματικά….. Ποιος ευθύνεται;”

17 Απριλίου 2021
08:36
Πολλά τα ερωτηματικά….. Ποιος ευθύνεται; Κατ αρχή συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοσκωτομένων συναδέλφων . Δυο νέοι άνθρωποι έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο. Με τον Γιάννη (φωτογραφία) δουλέψαμε και μαζί κάποιο διάστημα. Έμπειρος και καλός τεχνίτης αγαπητός στους συναδέλφους. Πέρα από τα Γενικά, που είναι σωστά και βάζουν το πολιτικό πλαίσιο, η αδιαφορία της εργοδοσίας για τη ζωή των εργατών, τα κέρδη, η εντατικοποίηση, τα μέτρα ασφάλειας κλπ για κάθε εργατικό «δυστύχημα» υπάρχουν και ειδικές συνθήκες. Η Εταιρεία έβγαλε ένα Δελτίο Τύπου που λέει πως « Το δυστύχημα έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες».
Ας προσπαθήσουμε να «διευκρινίσουμε» εμείς κάποια πράγματα με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.: Οι πληροφορίες λένε πως οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να τοποθετήσουν ένα «καλάθι» σε ύψος 80 μέτρων στον Πύργο Ψύξεως της 5η Μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το καλάθι αυτό θα το χρησιμοποιούσαν οι ελαιοχρωματιστές για να βάψουν τον πύργο ψύξεως. Κάποια στιγμή κόπηκε ένα συρματόσχοινο και οι συνάδελφοι βρέθηκαν στο βρίσκοντας τραγικό θάνατο πέφτοντας από 80 μέτρα!!!
Στη φωτογραφία φαίνεται το «μοιραίο» καλάθι. Πίσω από την πλάτη του Γιάννη (Θεοδωρίδη) φαίνεται το ένα συρματόσχοινο.
Πόση ασφάλεια μπορεί να παρέχει αυτό το συρματόσχοινο;
Πόσο σίγουροι ήταν ότι αυτό δεν θα κοπεί;
Στην περίπτωση που θα κοπεί υπάρχει δεύτερη ασφάλεια;
Υπήρχαν άλλα μέσα ή άλλοι τρόποι να γίνει αυτή η δουλειά;
Αυτά τα καλάθια συνήθως είναι ιδιοκατασκευές, δεν παρέχουν ασφάλεια γι αυτό και συνήθως δεν έχουν άδεια λειτουργίας.
Το σωστό είναι αυτό που χρησιμοποιεί η Πυροσβεστική και είναι σταθερό καλάθι που δένεται,- ασφαλίζει- με πύρους πάνω στον γερανό χωρίς να μεσολαβούν συρματόσχοινα.
«Μα ήταν μεγάλο το ύψος ….. Υπάρχουν και για μεγάλα ύψη
«Μα αυτό κοστίζει…» Σωστά!!! Ενώ η ζωή ενός εργάτη δεν κοστίζει τίποτα σε μια εταιρεία. Το πολύ-πολύ ένα στεφάνι των 50 ευρώ.
Στις κατασκευές αλλά και στη λειτουργία τα περισσότερα θανατηφόρα είναι από πτώση και μάλιστα από μεγάλα ύψη.
——

*Πράσσος Στέφανος: Μέλος Περιφερειακού Συμβούλιου Δ. Μακεδονίας Εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία». Πρώην Πρόεδρος του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»

 

5 σχόλια

  • Θέλω να το πω αν και δεν ψηφίζω στην πλευρά του κ. Πράσσου. Στέφανε, αν και δεν γνωριζόμαστε, έχεις την απεριόριστη εκτίμηση μου για τη συνέπεια σου και για την ποιότητα του λόγου σου.
    Συνέχισε, χρειαζόμαστε τέτοιες φωνές

  • Συνεπεια και ποιοτητα του λογου..συμφωνω απολυτα!
    Μια φωνη δυνατη μεσα στην ερημο της υποταγης και στην ερημο του ραγιαδισμου

  • Νομίζουμε ότι βοηθάμε Όταν έχουμε άποψη για όλα;
    «Καλάθι» σε μπούμα 80 μέτρων, την ελάχιστη ταλάντωση στην άκρη του, να την λογαριάζουμε 150 με 200 cm χωρίς να υπάρχει άνεμος.
    Συρματόσκοινο Φ 10 για είναι αδύνατων να σπάσει με το βάρος του καλαθιού και του φορτίου εκτός και αν δημιουργηθούν δύναμης πολλών G ή προϋπήρχε τραύμα από μηχανική καταπόνηση.
    Το ποιο «συνηθισμένο» σφάλμα είναι οι ελαττωματικές αγκυρώσεις Λιγότερα βύσματα φθαρμένα βύσματα, ελαττωματικές συνθέσεις συρματόσκοινου κλπ.
    Αυτό που με την πρώτη ματιά φαίνεται, είναι ότι δεν υπήρχαν ξεχωριστά σχοινιά ασφάλειας για να ασφαλίζονται από πτώση οι εργαζόμενοι, αλλά ασφαλίζονται στα κάγκελα του καλαθιού, που τους παρέσυρε μαζί του, και στην περίπτωση αυτήν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος έχει την αστική ευθύνη για το τραγικό ατύχημα. Κρίμα στα παιδιά που πήγαν άδικα. Δυστυχώς τα εργοτάξια έχουν καταντήσει κάτεργα με ευθύνη και των δυο Εργατικών κέντρων του νομού, που κάνουν ότι δεν βλέπουν και όταν βλέπουν κατόπιν εορτής «Διαμαρτύρονται». Για εργάτη στο εργοτάξιο που διαμαρτύρεται ας μην το συζητάμε, καλύτερα να αλλάξει επάγγελμα

  • Ειναι ασφαλες δλδ το μονο συρματοσχοινο κυριε ειδικε για τετοια εργασια ετσι;για την αναφορα περι ιδιοκατασκευων χωρις αδεια λειτουργίας δεν βλεπω καποιο σχόλιο…

    • Αυτό που με την πρώτη ματιά φαίνεται, είναι ότι δεν υπήρχαν ξεχωριστά σχοινιά ασφάλειας για να ασφαλίζονται από πτώση οι εργαζόμενοι, αλλά ασφαλίζονται στα κάγκελα του καλαθιού, που τους παρέσυρε μαζί του

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.