Συνάδελφοι

Την Παρασκευή 16 Απριλίου 2 συνάδελφοι βρήκαν τραγικό θάνατο ύστερα από πτώση της πλατφόρμας – καλάθι από μεγάλο ύψος στον πύργο Ψύξης της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Δεν ήταν η κακία η ώρα, ήταν ένα εργοδοτικό έγκλημα που έχει την σφραγίδα των καπιταλιστών που παίζουν τις ζωές μας κορώνα γράμματα. Το κυνήγι του κέρδους από την μεριά της ΔΕΗ Α.Ε, AVAX και Muehlhan οδηγεί στην μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας για να προχωράνε τα έργα τους απρόσκοπτα.

Η ΔΕΗ μοιράζει εργολαβίες στους διάφορους μεγαλοεργολάβους αφήνοντας τους ελεύθερο το πεδίο να δουλεύουν με ότι όρους απαιτεί η κερδοφορία τους. Οι ευθύνες τόσο της ΔΕΗ, όσο και της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Την ίδια ώρα, που χώροι δουλειάς είναι αρένες θανάτου, η κυβέρνηση “ακονίζει τα μαχαίρια της” για να επιβάλλει περισσότερες ώρες δουλειάς, χωρίς επιπλέον αμοιβή για τους εργαζόμενους. Αντί να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων φτιάχνει πλαίσιο που θα χειροτερεύει τους κινδύνους για να καρπώνονται κέρδη οι μεγαλοεργολάβοι.

Κράτος και εργοδότες έχουν τσαλαπατήσει τα όποια πρωτόκολλα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, ελάχιστοι ως και καθόλου είναι οι έλεγχοι για πιστοποιήσεις ασφάλειας στα τεχνικά μέσα επίγεια είτε εναέρια. Ανύπαρκτος ο ελεγκτικός μηχανισμός, το Σώμα Επιθεώρησης εργασίας υποστελεχωμένο.

Απαιτούμε τώρα να παρθούν μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τόσο στο συγκεκριμένο έργο, όσο και συνολικά στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης.

Το Δ.Σ Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης ομόφωνα αποφάσισε την προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας την Δευτέρα στις 19 Απριλίου 12 με 3μμ και συγκέντρωση στα γραφεία της AVAX στο εργοτάξιο.

Για να μην θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο μας, να διεκδικήσουμε μέτρα ασφάλειας και προστασίας. Να μην είναι κανένας μόνος του. Σε κάθε εργοτάξιο της περιοχής οι οικοδόμοι να πάρουμε την προστασία της ζωής μας στα χέρια μας, να συγκροτήσουμε παντού σωματειακές επιτροπές για το δίκιο μας.

Το Δ.Σ εκφράζει για ακόμη μια φορά τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων συναδέλφων, για να μην ξεχαστούν πρέπει πρώτα εμείς να μην τους ξεχάσουμε, να μην το βάλουμε κάτω και να απαιτήσουμε την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του εγκλήματος, την απόδοση ευθυνών, και την στήριξη των οικογενειών των συναδέλφων από το κράτος και τους εργοδότες.

Κοζάνη 17.4.2021