Πύργοι Εορδαίας: Τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της μαύρης επετείου της 23ης Απριλίου του 1944

23 Απριλίου 2021
15:58

Μαύρη επέτειος για τους κατοίκους των Πύργων Εορδαίας η 23η  του Απρίλη, όπου που πριν από 77 χρόνια τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής με τους ντόπιους συνεργάτες τους,  σε αντίποινα για τις απώλειες που είχαν από τη δράση του ΕΛΑΣ στην περιοχή, σκόρπισαν τον θάνατο, ξεκληρίζοντας οικογένειες, λεηλάτησαν περιουσίες, και έκαψαν το χωριό. Χαράματα  της 23ης Απριλίου του 1944 και οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής έχουν στήσει τα πολυβόλα τους στην άνω και κάτω συνοικία των Πύργων με τους κατοίκους έντρομοι να διαισθάνονται τις προθέσεις τους.

Ο άμαχος πληθυσμός  αναζητά οδό διαφυγής για να σωθεί από τις σφαίρες πλην όμως το σχέδιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο Βέρμιο, η λεγόμενη  «Μαγιάτικη καταιγίδα», ήταν καλά μελετημένο. Ορισμένους  και κυρίως γυναικόπαιδα ώθησαν βίαια οι Γερμανοί σε αχυρώνες και σε έναν εξ αυτών, όπου στοιβάχτηκαν 102 γυναικόπαιδα, έβαλαν φωτιά στο κτίσμα  και κάηκαν ζωντανά.

Το Ολοκαύτωμα των Πύργων, είναι το δεύτερο πανελλαδικά, μετά από εκείνο των Καλαβρύτων ως προς τους νεκρούς, 350 συνολικά, και τις παντός είδους ζημιές που προξένησαν οι Γερμανοί κατακτητές.

Σήμερα στο σημείο  του ερειπωμένου αχυρώνα εκτελούνται εργασίες για την ανέγερση μνημείου τιμώντας την  θυσία των 102 αθώων θυμάτων  ενώ το πρωί τελέστηκε τρισάγιο.

Προηγήθηκαν -22 Απριλίου 1944- η καταστροφή  της Ερμακιάς που θρηνεί , σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 75 νεκρούς ενώ στο  Μεσόβουνο  στον κατάλογο των νεκρών του 1941 προστέθηκαν στις 24 Απριλίου 1944, τα 119  γυναικόπαιδα που βρήκαν φριχτό θάνατο στην τοποθεσία «Άγιος Παύλος» καθώς και τρείς  Σοβιετικοί  στρατιώτες.

Το διαχρονικό αίτημα των μαρτυρικών Κοινοτήτων για την καταβολή του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει αδικαίωτο

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

7 σχόλια

  • Καλά τα τρισάγια, αλλά δεν αρκούν! Οι Γερμανοί ξανάρχονται ως οικονομικοί κατακτητές και θα ξεπατώσουν όλο τον κάμπο απ’ τα Μπουτζάκια μέχρι τη Μαυροπηγή, γεμίζοντας τα χωράφια φωτοβολταϊκά. Ας μας δείξουν έναν κάμπο της Γερμανίας, που να γέμισαν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

  • Ποιοί ήταν οι ‘ντόπιοι συνεργάτες’ ? Πόσοι ήταν ? Σε ποιά οργάνωση ανήκαν ? Συμμετείχαν στις βαρβαρότητες ? Παρακαλώ να δοθούν στη δημοσιότητα αυτές οι πληροφορίες, και να μη κρύβονται πίσω από 2 λέξεις.
    Και κάτι ακόμη. Άλλο είναι το θέμα της δημοσίευσης, και όχι τα φωτοβολταικά. Θα πεις, πάλι καλά που δεν σχολιάζουν για τα UFO και τους ψεκασμούς..

  • Βλέπω ‘μούγκα’ ! Κανείς -λαλίστατος κατά τα άλλα- δεν αναφέρεται στους προδότες και φονιάδες, ‘συνεργάτες’ ! Σίγουρα οι σημερινοί ομοιδεάτες τους, θα θεωρούν την μαζική αυτή ‘αμνησία’ σαν δικαίωση εκείνων των εγκληματιών. Είμαστε για λύπηση. Τέλος.

  • Κρίμα τόσα παιδιά που πήγαν χαμένα ,εκεί γεννήθηκα σε αυτό το χωριό και έπαιζα με έναν Μιχάλη -γιατρος νομίζω πως έγινε και πίσω μας στο φτωχικό μου σπίτι ,δίπλα στο σταθμό χωροφυλακής ήταν ένα βουνό,που χάθηκε το κατσικάκι μας και αριστερά του δρόμου ήταν το σχολείο μου που τρώγαμε κι όλας κάθε μεσημέρι..ακόμη θυμάμαι την μυρωδιά των φαγητων

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.