Μαύρη επέτειος για τους κατοίκους των Πύργων Εορδαίας η 23η  του Απρίλη, όπου που πριν από 77 χρόνια τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής με τους ντόπιους συνεργάτες τους,  σε αντίποινα για τις απώλειες που είχαν από τη δράση του ΕΛΑΣ στην περιοχή, σκόρπισαν τον θάνατο, ξεκληρίζοντας οικογένειες, λεηλάτησαν περιουσίες, και έκαψαν το χωριό. Χαράματα  της 23ης Απριλίου του 1944 και οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής έχουν στήσει τα πολυβόλα τους στην άνω και κάτω συνοικία των Πύργων με τους κατοίκους έντρομοι να διαισθάνονται τις προθέσεις τους.

Ο άμαχος πληθυσμός  αναζητά οδό διαφυγής για να σωθεί από τις σφαίρες πλην όμως το σχέδιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο Βέρμιο, η λεγόμενη  «Μαγιάτικη καταιγίδα», ήταν καλά μελετημένο. Ορισμένους  και κυρίως γυναικόπαιδα ώθησαν βίαια οι Γερμανοί σε αχυρώνες και σε έναν εξ αυτών, όπου στοιβάχτηκαν 102 γυναικόπαιδα, έβαλαν φωτιά στο κτίσμα  και κάηκαν ζωντανά.

Το Ολοκαύτωμα των Πύργων, είναι το δεύτερο πανελλαδικά, μετά από εκείνο των Καλαβρύτων ως προς τους νεκρούς, 350 συνολικά, και τις παντός είδους ζημιές που προξένησαν οι Γερμανοί κατακτητές.

Σήμερα στο σημείο  του ερειπωμένου αχυρώνα εκτελούνται εργασίες για την ανέγερση μνημείου τιμώντας την  θυσία των 102 αθώων θυμάτων  ενώ το πρωί τελέστηκε τρισάγιο.

Προηγήθηκαν -22 Απριλίου 1944- η καταστροφή  της Ερμακιάς που θρηνεί , σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 75 νεκρούς ενώ στο  Μεσόβουνο  στον κατάλογο των νεκρών του 1941 προστέθηκαν στις 24 Απριλίου 1944, τα 119  γυναικόπαιδα που βρήκαν φριχτό θάνατο στην τοποθεσία «Άγιος Παύλος» καθώς και τρείς  Σοβιετικοί  στρατιώτες.

Το διαχρονικό αίτημα των μαρτυρικών Κοινοτήτων για την καταβολή του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει αδικαίωτο

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ