H ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕHΑΝ) σχεδιάζει οκτώ συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες, στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη

6 Μαΐου 2021
20:52

 

Αποφασισμένη να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της και με έργα αποθήκευσης και πλωτά φωτοβολταϊκά εντός της επόμενης τριετίας εμφανίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕHΑΝ).

Το πρώτο βήμα έγινε με την υποβολή των σχετικών αιτήσεων στη ΡΑΕ, για τις οποίες αναμένεται η έγκριση, και το δεύτερο είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα «ξεκλειδώσει» τις επενδύσεις αυτές, όπως επισημαίνεται αρμοδίως.

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕHΑΝ σχεδιάζει οκτώ συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες, στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, με σωρευτική ισχύ περίπου 1 GW και χωρητικότητα περί τις 3 GWh. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε πλέον των 500 εκατ. ευρώ.

Η επιλογή της διοίκησης της εταιρείας να αναπτύξει μονάδες αποθήκευσης με ποικίλα χαρακτηριστικά, δηλαδή, διαφορετικά επίπεδα ισχύος και διαφορετικές ώρες λειτουργίας, καθώς και με γεωγραφική διασπορά, εντάσσεται στον στρατηγικό στόχο της να ενταχθούν οι μονάδες αυτές σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η ΔΕHΑΝ ήταν η πρώτη εταιρεία που υπέβαλε στη ΡΑΕ σχετικές αιτήσεις, στα τέλη του 2020, για ανάλογα έργα συνολικής ισχύος περί τα 50 MW. Οι σταθμοί αυτοί σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και σε λιμνοδεξαμενή της Φλώρινας.

Οι επενδύσεις τόσο για τα έργα αποθήκευσης όσο και τα πλωτά φωτοβολταϊκά θα υλοποιηθούν αποκλειστικά από τη ΔΕHΑΝ. Αντίθετα, τα πλωτά θαλάσσια αιολικά, που περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της εταιρείας αλλά σε δεύτερο χρόνο, θα επιδιωχθεί να αναπτυχθούν σε συνέργειες με άλλους επενδυτές, με τους οποίους βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις.

Στον πυρήνα του επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕHΑΝ περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των ορυχείων της μητρικής ΔEΗ κατά τη μεταλιγνιτική εποχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε διάφορα ορυχεία της ΔΕH, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW.

Στα τέλη του 2022, η ΔΕHΑΝ προσδοκά να διαθέτει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ πάνω από 500 MW, με στόχο της επόμενης τριετίας το 1,5 GW.

euro2day.gr

2 σχόλια

  • Αίσχος ! Φωτοβολταϊκά στη λίμνη μας!! Και μόνο η σκέψη μοιάζει τρομερή ! Καθρέφτες στα χωράφια μας καθρέφτες και στη Λίμνη Πολυφύτου ;;; Που είναι οι αιρετοί μας ;; Η περιφέρεια που είναι να μας υπερασπιστεί !;!;;;κ. Κασαπίδη συμφωνείτε με αυτό το έγκλημα κατά της περιοχής μας;;;
    Αλλά το να περιμένεις από κάποιον που πλήρωνε τζάμπα ο ελληνικός λαός επι τόσα χρόνια ; ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΝ ΓΙΑΨΕΝΑ ΜΙΣΘΟ !!

  • Άμα θέλουν πλωτά Φ/Β, να τα βάλουν στον Άλιμο! Ή στο Λιβυκό, να κάνουν παρέα στις φάλαινες!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.