Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος (με τις ανεξαρτοποιήσεις) – Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκόλης

9 Μαΐου 2021
08:17

Ως δημότης του δήμου Κοζάνης ενδιαφέρομαι για τα δρώμενα στον Δήμο μας, όπως και κάθε Κοζανίτης, όπου και αν διαβιεί.

Εδώ και αρκετό καιρό υφέρπει μια επιδιωκόμενη απαξίωση της Δημοτικής Αρχής.

Επειδή δεν ισχύει για μένα το «πίστευε και μη ερεύνα» των Ιησουιτών, γι’ αυτό και θέλησα, ερεύνησα, και τολμώ να πω δυο λόγια, όπως τα νοιώθω, στηριζόμενος στην πραγματικότητα.

Μελετώντας τον «Καλλικράτη» (ν. 3852/2010), όπως ισχύει, με την απλή αναλογική (ν. 4555/2018) και το νόμο για την κυβερνησιμότητα των Δήμων (ν. 4623/2019), με τις βελτιώσεις του, διαπιστώνει κανείς πως με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (πριν αυτό αλλάξει, με την κατάργηση της απλής αναλογικής) επ’ ουδενί, όσες ανεξαρτοποιήσεις δημοτικών συμβούλων και αν γίνουν, δεν μπορεί να υπάρξει περίπτωση να μην λειτουργεί ομαλά το Δημοτικό Συμβούλιο και κατά συνέπεια ο Δήμος μας, γιατί :

Α. Οι συμπράττουσες εδώ παρατάξεις (Συνδυασμοί) αποτελούν κατά νόμο (μετά την ομόφωνη δήλωση σύμπραξης κάθε μιας σε πρακτικό) μία πλέον παράταξη (άρ. 66) και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει (να διαλυθεί δηλαδή η νέα αυτή παράταξη εξ ων συνετέθη, αφού το πρακτικό δεν ανακαλείται). Το μόνο που μπορεί, επιπλέον, να γίνει είναι να συμπράξουν σ’ αυτή και άλλες παρατάξεις (Συνδυασμοί) και φαίνεται πως αυτό το γνωρίζει καλά ο Δήμαρχος γι’ αυτό και κάνει λόγο προς την κατεύθυνση αυτή, ότι δεν περισσεύει κανείς.

Β. Για τις ανεξαρτοποιήσεις :

Ως γνωστόν ανεξαρτοποίηση είναι η διαδικασία με την οποία άτομο ή ομάδα ή ευρύτερος τομέας αποκτά την ανεξαρτησία του. Έτσι έχει έλλειψη εξαρτήσεως, αυτονομία, πολιτική ανεξαρτησία, αυτοδιοικησία, είναι αυτεξούσιος, έχει ασχεσία (έλλειψη σχέσεως) και απομόνωση.

α). Η μόδα του κεντρικού πολιτικού σκηνικού, που μπορεί ένας βουλευτής να ανεξαρτοποιείται και να προσχωρεί σε κοινοβουλευτική ομάδα άλλου κόμματος, δεν έχει εφαρμογή εν προκειμένου γιατί δεν επιτρέπεται δημοτικός σύμβουλος που ανεξαρτοποιήθηκε να προσχωρήσει σε άλλη παράταξη (Συνδυασμό) (άρ. 66 ) και έτσι παραμένει ανίσχυρος, αφού ούτε οι αναξαρτοποιηθέντες, μπορούν να συμπράξουν και να συστήσουν Ομάδα ή Συνδυασμό, γιατί αυτό ήταν δυνατό μόνο πριν την εκλογική διαδικασία. Δηλαδή μια φορά συνέπραξε με την υποψηφιότητά του στη συγκρότηση του Συνδυασμού του, πριν τις εκλογές και αυτό δεν μεταβάλλεται. Το δικαίωμα που παρέδωσε στον Συνδυασμό του δεν μπορεί να το πάρει πίσω και έτσι ο Συνδυασμός λειτουργεί σαν να έχει τη στήριξή του.

β). Ο δημοτικός σύμβουλος που ανεξαρτοποιείται, με την πράξη αυτή στερείται (άθελά του 😉 τα δικαιώματα που του παραχώρησαν εκλέγοντάς του οι ψηφοφόροι του, αφού απαγορεύεται να μετέχει (άρ. 66) σε θέσεις του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, επίσης σε θέσεις της Οικονομικής Επιτροπής, όπως επίσης και σε θέσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που αποτελούν τη Διοίκηση του Δήμου μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο (στο οποίο δεν επιτρέπεται να ομαδοποιηθεί), την Εκτελεστική Επιτροπή, και τον Δήμαρχο, (άρ. 7).

Δεν μπορεί να συμμετάσχει, δηλαδή, ποτέ στη Διοίκηση του Δήμου.

γ). Και όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι ο νόμος προβλέπει την κατάθεση ψηφοδελτίων για το Δημοτικό Συμβούλιο, στις εκλογές, μόνο κατά Συνδυασμούς (άρ. 18). Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.

Το γεγονός αυτό είναι ανεξάρτητο, βέβαια, από το δικαίωμα που έχει ο δημοτικός σύμβουλος να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του (άρ. 66, 68), γνώμη που παίρνει αξία, έστω και εάν είναι αντίθετη, όταν εκφράζεται μέσα από τον Συνδυασμού του.

δ). Επιτρέπεται όμως στον δημοτικό σύμβουλο να επανέλθει στον Συνδυασμό του, αν τα μέλη του με αυξημένη πλειοψηφία του το επιτρέψουν (άρ. 66), επιλογή, που νομίζω, πως είναι και η καλλίτερη.

Κατά συνέπεια όλα αυτά φαίνεται πως τα γνωρίζει καλλίτερα ο έμπειρος Δήμαρχος, αφήνοντας τους κατακρίνοντας να εκτίθενται, γι’ αυτό και επιμένει πως τα παραταξιακά δεν έχουν και τόση σημασία, αλλά προέχει το μέλλον του τόπου, έχοντας συμμάχους στις σκέψεις και τις ενέργειές του τους επίσης γνωρίζοντες, έμπειρους και πολύπειρους επικεφαλείς των συμπραττουσών παρατάξεων (Συνδυασμών).

Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Ας μετατρέψουμε, λοιπόν το φόβο και το πάθος σε πίστη.

Η αποστολική ρήση ότι «Πίστη σημαίνει σιγουριά γι’ αυτά που ελπίζουμε και βεβαιότητα γι’ αυτά που δεν βλέπουμε» που ισχύει, βέβαια, για την Ορθόδοξη Χριστιανική μας Πίστη, έχω τη γνώμη πως μπορεί να ισχύσει, με όλη την επιφύλαξη της σύγκρισης και ως Εμπιστοσύνη για την Δημοτική Αρχή, με γνώμονα τον χαρακτήρα και τον μέχρι σήμερα δημόσιο βίο αυτών που την εκπροσωπούν και που ο λαός της Κοζάνης την εμπιστεύθηκε και την ανέθεσε τη διαχείριση των υποθέσεων του Δήμου μας.

Κοζάνη 8-5-2021

Με τιμή

Κώστας Κοκόλης

28 σχόλια

  • Ναι καλά, άμα ανεξαρτητοποιηθούν καμιά 20αριά στο τέλος εσύ κοίτα το άρθρο 7 παράγραφος 45 και χειροκρότα τον έμπειρο που δε θα μπορεί να κάνει ούτε π/υ. Μήπως κάνει και τίποτα σήμερα θα πεις.

  • Αγαπητέ Κωνσταντίνε.

    Επειδή λοιπόν και εμείς ζούμε εδω.
    Για γράψε μας και για την πολεοδομική υπόθεσις του “επισκοπιου”??
    Ποιον μηχανικό ενδιέφερε??
    Γιατί ο δήμαρχος “πούλησε” τις εδώ και δεκαετίες θέσεις της παράταξής του.

    • Κ.ΚΟΚΟΛΗ,ΣΕ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ,ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΑΠ’ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΣΤ’ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΧΟΥΝ.Κ.Κ

    • Αγαπητέ Ανώνυμε “Να τα λέμε κι αυτά”, για το πολεοδομικό του Επισκοπείου έδωσε απάντηση το υπουργείο. Γιατί όμως σε καίει τόσο το Επισκοπείο και όχι οι εκατοντάδες πολεοδομικές παραβάσεις στην πόλη;

  • Δεν ισχύουν αυτά που λέτε. Στο Δήμο Κοζάνης δεν έχει γίνει καμία σύμπραξη οποιοδήποτε στιγμή μπορεί να σταματήσει η συνεργασία άρα άκυρα όσα γραφετε

  • Για την υπόθεση της Μάνα Νερού ποια είναι η άποψή σας;
    Πάντως διαβάζοντας προσεκτικά το άρθρο σας συνάγεται ότι ενώ η ΕΝΌΤΗΤΑ μπορεί να διοικήσει χωρίς συνεργασία δήμαρχος ΜΟΝΟΣ αποφάσισε να “συνεργαστεί” με άλλους δύο συνδυασμούς.

    • Μπορεί να μας απαντήσει ο κύριος ως πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ για τον αποχαρακτηρισμο δημοσίων εκτάσεων – δάσους δασικής έκτασης – προκειμένου οι αυτοδιοικητικοί να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά χωρίς να αγοράσουν έκταση.

      • Αφού ενδιαφέρεσαι για τα δάση της Γκορτσιάς και δεν ρωτάς εμένα τον ειδικό, μην απαντήσεις κύριε Κοκκόλη αν αυτός δεν μας πει πρώτα πόσα @πίδια χωράει το γήπεδο της Άρσις Βαρών στην Αθήνα.

  • αφού εσύ διάβασες το πρακτικό συνεργασίας των τριών παρατάξεων στείλτο και σε μας που δεν το έχουμε δει ακόμη

  • Η ουσία κύριε Κοκκολη βρίσκεται στον λόγο της παραίτησης!
    Δεν κάνετε κουβέντα γι αυτό!
    Τυχαίο;

  • Αγαπητέ κε Κοκολη, όλα καλά εκεί στην περιφέρεια;; ?

    Διαφωνώ με τη δική σας αναχρονιστική ανάγνωση του νόμου. Επίσης δεν υπάρχει έγγραφο της Τριανδρίας εκτός και αν γνωρίζετε κάτι εσείς.

    Όσο για τις ανεξαρτοποιησεις έχουν ηθικό πρόσημο και όχι τόσο νομικό. Ελπίζω να καταλαβαίνετε το λόγο.

  • Πολύ καλή προσπάθεια υπεράσπισης- αγιοποίησης του Δημάρχου και των συμμάχων του κε Κοκκόλη, εξάλλου οι φίλοι στα δύσκολα φαινονται και οι χαρες για την μητρόπολη και τον Ιωακειμ πρεπει να ξεπληρώνονται. Το σκεπτικό σας δυστυχώς είναι απο την αρχή λανθασμένο αφού δεν υπάρχει κανενός είδους πρακτικό ομοφωνης συμπραξης μεταξύ των τριών παρατάξεων.
    Οι τρεις παραταξεις επελεξαν την “χαλαρη” πολιτικάντικη συνεργασία στη λογική “θέσεις εναντι στηριξης” επομενως αυτή μπορεί αυριο να μην υπάρχει.
    Η δε απαξίωση των ανεξαρτητοποιήσεων έχει καθαρό στοχο την τρομοκρατηση νέων πιθανών διαρροων.
    Το να επικαλείστε τους ψηφοφόρους των τριών παραταξεων και επομένως την πλειοψηφία στην κοινωνία είναι επίσης λανθασμένο αφού προεκλογικά ποτέ δεν ανεφεραν το ενδεχόμενο συμπραξης και δεν υπάρχουν κοινα προγραμματα. Επίσης προεκλογικά δεν υπήρχαν οι επενδύσεις στην Μανα νερού που συνδέουν τωρα τους τρεις. Επομένως μάλλον μας εκμεταλλευτηκαν παρά μας τιμούν με τις πράξεις τους.
    Ασχημος ο ρόλος που διαλεξατε να παιξετε. Κρίμα.

    • Αγαπητέ “Ψηφοφόρε της Ενότητας” ξέχασες πως και εσύ ψήφισες την συνεργασία των παρατάξεων, αφού ο νόμος με τον οποίο έγιναν οι εκλογές και συμμετείχες, επέβαλε την υποχρεωτική σύμπραξή τους, μέχρις ότου τουλάχιστον επιτυγχάνονταν η πλειοψηφία στο Δ.Σ., όπως και έγινε.
      Αλλά φίλε μου ενώ φαίνεσαι καλών προθέσεων αποδεικνύεσαι αδύναμος χαρακτήρας και δεν αποφεύγεις να παρασύρεσαι από τους συνωμοσιολόγους και τους ψεύτες της παληκαριάς.
      Έρρωσο !

  • Ο έμπειρος Μαλούτας και οι άλλοι 2 επειδή ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να ξανακατέβουν φροντίζουν απλά το μέλλον τους και για το Δήμο απλά δεν ενδιαφέρονται!!

  • Αποψη με γνωση και εμπειρια.Αποψη ,που θα μπορουσε να πει κανεις,πως ειναι σεμιναριο για πολλους αυτοδιοικητικους και οχι μονο.Επομενως,μπορουμε να πουμε πως ,”ΣΤΑ ΩΡΑΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ”!!!Χριστος Ανεστη!Χρονια Πολλα και ευφροσυνα!

    • Γιατί δεν αρθρογραφήσατε όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν τρείς δημοτικοί σύμβουλοι από τον “χώρο” σας ?

      Γράψτε μας για τις ατέλειωτες συναντήσεις “πολιτευτών” της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές του 2019. Ποιός ήταν ο πραγματικός ρόλος σας ?

      Γράψτε ποιον “στηρίξατε” στις δημοτικές εκλογές του 2019 και πως “αποκαλούσατε” τον κύριο Μιχαηλίδης ?

  • Απορω με τους “καναπεδατους” σχολιαστες,που ενω σχολιαζουν επωνυμο ατομο,αυτοι κρυβονται πισω απο την ανωνυμια.Αρα ανωνυμια ισον φοβια. Οποιος εχει τα κοτσια γραφει με το ονομα του χωρις φοβο.Η ανωνυμια ειναι γνωρισμα των δειλων. Κ.Κ.Εαν εκανα σχολιο στο κειμενο του κ.Κοκολη,θα εγραφα το επιθετο μου και το ονομα μου.

  • Γνωριζω το ακεραιο του χαρακτηρα,αλλα και το οτι ο κ.Κοκολης δεν αφηνει κατι να πεσει κατω και επειδη απανταει στους ανωνυμους θα επικαλεστω τα λογια του Οσιου Αρμενιου 4-5ος αιωνας, του οποιου τη μνημη η εκκλησια μας γιορτασε χθες:”Επειδη μιλησα πολλες φορες μετανιωσα,οταν σιωπησα ομως ουδεποτε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.