Πρόσθετη χρηματοδοτική ένεση 3 δις. ευρώ στο σχέδιο μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών – Πως θα λειτουργούν τα SPV για την υποδοχή των επενδυτών

12 Μαΐου 2021
08:15

Με ταχύτητες σπρίντερ τρέχει η κυβέρνηση για την υλοποίηση του σχεδίου για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγντικών περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, όπως και των νησιών που επιβαρύνονται με πετρέλαιο.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε Κωστής Μουσουρούλης ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των προαναφερόμενων περιοχών που στήριξαν επί δεκαετίες την οικονομική τους δραστηριότητα στο λιγνίτη και το ντίζελ.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ των Δελφών αναγνώρισε τις όποιες καθυστερήσεις κυρίως στο χρηματοδοτικό σκέλος του master plan αποδίδοντας τες στην πανδημία που επηρέασε τους ρυθμούς λειτουργίας της Ευρ. Επιτροπή. Ωστόσο, υπεραμύνθηκε της δουλειάς που έχει γίνει θυμίζοντας ότι επί χρόνια επικρατούσε ένας εφησυχασμός και «δεν υπήρχε όχι μόνο Plan B αλλά ούτε καν Plan A για τις επερχόμενες αλλαγές που σχετίζονται με τους στόχους της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Ο κ. Μουσουρούλης ανακοίνωσε στη διάρκεια του Φόρουμ των Δελφών πως άλλα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. είναι έτοιμα να ενισχύσουν το σχέδιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Πρόκειται για το Invest EU – ειδικό καθεστώς για τη χρηματοδότηση της απολιγνιτοποίησης – και η χρηματοδοτική διευκόλυνση της ΕΤΕπ. Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής, ανέρχονται σε 3 δις. ευρώ και έρχονται να προστεθούν στα 2 δις. ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και του Ταμείου Ανάκαμψης. Με το πρώτο εργαλείο, όπως είπε ο κ. Μουσουρούλης θα χρηματοδοτηθούν σχέδια υψηλού χρηματοπιστωτικού κινδύνου, ενώ τα δάνεια της ΕΤΕπ θα δίνουν και επιδότηση 25% επί του κόστους επενδύσεων και συγκεκριμένα των δημοσίων υποδομών.  Ο ίδιος ανήγγειλε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία θα αναλάβει να ωριμάσει η συντονιστική επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εδαφικών σχεδίων και των οργανώσεων των εκτάσεων που αφήνουν πίσω τους τα σβηστά εργοστάσια της ΔΕΗ και ορυχεία τους, ο κ. Μουσουρούλης είπε ότι προχωρά η αποκατάσταση 247.000 στρεμμάτων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και της ΔΕΗ. Όπως σημείωσε δημιουργείται ένα SPV για την προσέλκυση επενδυτών. Επίσης εκπονούνται τρία εδαφικά σχέδια για τη Δ. Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη και τα νησιά, αντίστοιχα. Για τα έργα υποδομής θα συσταθεί άλλο ένα SPV που θα διευκολύνει τους φορείς για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των έργων τους.

Ο Κώστας Μουσουρούλης έκανε επίσης γνωστό ότι η Κομισιόν πριν 15 μέρες διπλασίασε τα κίνητρα για τις επενδύσεις στα νησιά. Συνολικά για την προσέλκυση επενδύσεων θα δημιουργηθεί ένα ακόμη SPV στην Enterprise Greece.

energypress.gr

5 σχόλια

    • Ειπε ο μεγας προφητης!!!! Δεν μας λες και ποτε θα τελειωσει η πανδημια μια που γνωριζεις πολλα!!!

    • Έχουν δικό τους πρωθυπουργό. Άλλος έφαγε την τέφρα, άλλος θα επωφεληθεί. Η Κρήτη πήρε όλο τα πακέτα Ντελόρ, μεσογειακά προγράμματα , επενδύσεις τουρισμού κτλ. Να μην δει όφελος και με την απολιγνιτοποίηση με πρωθυπουργό κρητικό? Έτσι είναι αυτά . Οι υπόλοιποι αναμείνατε στο ακουστικό σας.

  • Ωχ, υποδοχή επενδυτών λέει… Χαρά στους παρατρεχάμενους του κόμματος που θα είναι στην εξουσία.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.