Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που παρουσιάζει το θέμα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, 11 υπέρ και 6 κατά, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων,  σε σχέση με το αίτημα του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας  για 25ετη εκμίσθωση, έναντι συμβολικού τιμήματος (100 ευρώ το χρόνο), του κτηρίου του «Τούρκικου» σχολείου (ή αλλιώς, ιστορικά καταγεγραμμένο, ως «Οθωμανικού Γυμνασίου» ), με σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς του Ιδρύματος, όπως τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, σεμιναρίων, μεταπτυχιακών προγραμμάτων, καλοκαιρινών μαθημάτων και τη στέγαση των συμμετεχόντων σε αυτό με τη λειτουργία του ως Ξενώνα ή επιμορφωτικού κέντρου ή και εκθετήριου τοπικών προϊόντων, δεν στάθηκε αρκετό ώστε να προχωρήσει αυτή η πρόταση καθώς απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία των μελών των Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή 14 (μελών) από τα 27 (μέλη). Οι παρατάξεις του Δημάρχου Χρήστου Ελευθερίου και του Βασίλη Κωνσταντόπουλου (ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μια χρονική ασφαλιστική “δικλείδα”, σε διάστημα πενταετίας, ώστε, εντός αυτής, να υλοποιηθεί έστω και κάτι από τα προαναφερόμενα που επιθυμεί να υλοποιήσει το Πανεπιστήμιο) στήριξαν και ψήφισαν την πρόταση/αίτημα, σε αντίθεση με τους συνδυασμούς της Λαζαρίτσας Σπυρίδου (Στάση Σερβίων) και του Νίκου Γεωργακόπουλου (Λαϊκή Συσπείρωση), που καταψήφισαν.

Η επικεφαλής του συνδυασμού “Στάση Σερβίων”, ανέφερε, σε γενικές γραμμές: “Ότι δεν είναι ιστορική στιγμή (όπως την χαρακτήρισε ο Δήμαρχος). Όραμα έπρεπε να έχετε. Έπρεπε να το κουβεντιάσουμε. Ούτε είδαμε τον πρύτανη, ούτε κουβέντιασε μαζί μας. Σ’ αυτό που διαβάζουμε όλα είναι πολύ αφηρημένα. Γιατί να νοικιάσουμε (σα δωρεά μοιάζει) ένα κτήριο, σ’ ένα πανεπιστήμιο που θα βγάζει πολλά χρήματα από αυτή την ιστορία;  Δεν είμαστε εμείς άξιοι ως αιρετοί να καθίσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε; Ως προς τι να δώσουμε αυτό το στολίδι στο πανεπιστήμιο; Ποια σχολή θα μας φέρουν; Καμία! Θα φέρουν 3-4, 10 φοιτητές, όταν εμείς μπορούμε, όπως περιγράφεται σε πρόταση του συνδυασμού μας, να φέρουμε εκατοντάδες (κόσμου). Είναι μια παρένθεση κακή για την ιστορία του τόπου. Αν ήθελαν μια σχολή πραγματική, ναι! Όμως, όλα, αυτά είναι αφηρημένα. θα δώσουμε το ιστορικό κτήριο για 100 ευρώ το χρόνο; Δεν είναι ιστορική στιγμή, είναι μαύρη στιγμή”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σημείωσε: “Θα καταψηφίσουμε την πρόταση όχι επειδή θέλετε, απλά, να νοικιάσετε ένα ιστορικό μνημείο αλλά στην ουσία να το εκποιήσετε. Όσοι συναινούν σε αυτή την εκποίηση είναι για εμάς ανιστόρητοι και επικίνδυνοι. Εσείς θα ήσασταν σε θέση να νοικιάσετε και την Ακρόπολη. Στην ουσία παραδίδετε ένα ιστορικό μνημείο στο Πανεπιστήμιο, που είναι πλέον ανώνυμη εταιρεία. Ο λόγος για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί είναι για επιχειρηματική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου”.

Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να έρθει εκ νέου προς ψήφιση ώστε να επιχειρηθεί να συγκεντρωθεί ο αριθμός τουλάχιστον των 14 υπέρ ψήφων, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία, για να προχωρήσει η εκμίσθωση.

kozan.gr