Προς προκήρυξη οι διαγωνισμοί για τα Πολεοδομικά Σχέδια της Απολιγνιτοποίησης – Tα πρώτα έργα στην περιοχή θα αφορούν αποκατάσταση εδαφών για γενική χρήση

17 Μάιος 2021
08:00

Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται ότι θα προκηρύξει η ΔΕΗ τους διαγωνισμούς για τις μελέτες εκπόνησης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα βάζουν …τάξη στις αντίστοιχες Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.). Όπως αναφέρουν, κυβερνητικές πηγές, με δεδομένο ότι η εκπόνηση των ΕΠΣ απαιτεί τουλάχιστον 16 με 18 μήνες για τη σύνταξή τους δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου.

 Τα ΕΠΣ αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για το αναπτυξιακό σχέδιο της ενεργειακής μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας και εάν δεν ολοκληρωθούν δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ).

 Τα ΕΠΣ αποτελούν ένα καινοτόμο «εργαλείο» ρυθμιστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, για περιοχές που αποτελούν υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων στρατηγικής σημασίας και για τις οποίες απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των υπολοίπων όρων ανάπτυξής τους.

 Τα ΕΠΣ θα ξεκαθαρίσουν ποιες επενδύσεις μπορούν να αναπτυχθούν

 Για την παραλαβή των μελετών, όταν αυτές ολοκληρωθούν, απαιτείται σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων γνωμοδοτικών οργάνων, ενώ θα συνταχθεί Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) το οποίο αφού αποσταλεί για έλεγχο και για τυχόν παρατηρήσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και γίνουν οι όποιες διορθώσεις θα εκδοθούν τα ΕΠΣ για τις ΖΑΠ των δύο ενεργειακών περιοχών της χώρας.

 Πάντως, ήδη η ΔΕΗ προχωρά στον σχεδιασμό της όσον αφορά στις εκτάσεις που θα διατηρήσει η ίδια, ειδικά για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Στις ζώνες απολιγνιτοποίησης, με «πυρήνες» τις εκτάσεις των άλλοτε λιγνιτικών πεδίων και μονάδων που σταδιακά θα …απελευθερώνονται, τα ΕΠΣ θα ξεκαθαρίζουν το ποιες επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν, πού και με ποιους όρους. Οταν ολοκληρωθούν τα ΕΠΣ, θα γίνει και επανοριοθέτηση των έργων της ΔΕΗ.

 Να σημειωθεί ότι, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, με επιστολή – ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο – έχει ζητήσει ενημέρωση, για τις χρήσεις γης που προτίθεται να καθορίσει η ΔΕΗ, πριν την εκπόνηση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, προκειμένου να κατατεθούν και οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας και να διαμορφώσουν από κοινού τον σχεδιασμό για τον καθορισμό των νέων χρήσεων γης, για την αναβάθμιση των εκτάσεων, προκειμένου να διασφαλιστούν εκτάσεις για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο για τους επενδυτές.

 Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα έργα στην περιοχή θα αφορούν αποκατάσταση των περιοχών για γενική χρήση (π.χ. αφαίρεση στρωμάτων λιγνίτη, στήριξη πρανών κλπ.), θα ακολουθήσουν οι αποκαταστάσεις για ειδική χρήση βάσει και των χρήσεων γης που θα καθοριστούν στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, από τα ΕΠΣ που θα εκπονηθούν.

www.worldenergynews.gr

2 σχόλια

  • Δεν καταλαβα τίποτα !!! Όπως κανείς δεν ξέρει κάτι που θα γίνει στην περιοχή που δημιουργεί μια θέση εργασίας.

  • Να μας πει ο Κασαπίδης γιατί δεν ξεκίνησε ποτέ η αποκατάσταση στα λιγνιτωρυχεία Βεγόρας, Βεύης και Κλειδιού, που είναι χρόνια κλειστά, ενώ τρέχουν να αποκαταστήσουν τα ορυχεία που είναι ανοικτά και δουλεύει κόσμος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι