«Δώρο άδωρο» η αύξηση των εισακτέων μόνο στα περιφερειακά, χωρίς παράλληλη μείωση στα κεντρικά πανεπιστήμια- Η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης θα «αφανίσει» πολλά τμήματα από τον χάρτη

17 Μάιος 2021
07:54

 

Κατά 456 αυξάνονται οι εισακτέοι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και θα φτάσουν τους 5.174 για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021. Οι αριθμοί καθώς και οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο στην ανακοίνωσή του αναφέρθηκε ξεχωριστά στη «στήριξη των τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με αύξηση του αριθμού των εισακτέων».

Τα μέτρα που περιλαμβάνουν αύξηση των εισακτέων στα περιφερειακά και ενίσχυση της φοιτητικές μέριμνας, όπως αναφέρει το υπουργείο, κρίνονται απαραίτητα, καθώς τα περιφερειακά ΑΕΙ θα χάσουν εισακτέους από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά, λόγω της εφαρμογής, για πρώτη φορά, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) κατά τις προσεχείς Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στήριξη ειδικώς στα πανεπιστήμια Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και στο Δημοκρίτειο, ενώ τα μέτρα ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θ. Θεοδουλίδης

Την αισιοδοξία του, αν και συγκρατημένα, εκφράζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θ. Θεοδουλίδης, τονίζοντας ότι εννιά από τα 22 τμήματα αύξησαν τους εισακτέους και ήταν αυτά στα οποία πιθανότατα να υπήρχε ζήτημα. Έκανε λόγο για μικρές μειώσεις στα τμήματα του κέντρου.

«Είμαστε στο συν κατά 9,7% και είναι σημαντικό γιατί κάθε χρόνο χάνουμε 12 με 12% από μετεγγραφές» είπε ο κ. Θεοδουλίδης, ευελπιστώντας ότι δεν θα έχουν πρόβλημα τα τμήματα του ΠΔΜ και ότι έχουν γίνει οι κατάλληλοι υπολογισμοί για να μην υπάρχει συρρίκνωση. 

«Δώρο άδωρο» η αύξηση μόνο στα περιφερειακά, χωρίς παράλληλη μείωση στα κεντρικά πανεπιστήμια

Κοροϊδία χαρακτηρίζουν κάποια περιφερειακά τμήματα το θέμα, αφού, όπως λένε, ουσιαστικά έμεινε ίδιος ή ανεπαίσθητα μειώθηκε ο αριθμός στα κεντρικά πανεπιστήμια και ταυτόχρονα αυξήθηκε ο αριθμός στα περιφερειακά.

«Υπάρχει μια ανεπαίσθητη μείωση που δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου. Η κίνηση αυτή δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αντίθετα θα φέρει τα περιφερειακά τμήματα σε ακόμα πιο δεινή θέση, αφού σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα δίνει την εικόνα ότι κάποια τμήματα θα έχουν ακόμα περισσότερες θέσεις που δεν θα μπορούν να καλύψουν» λέει ο πρόεδρος του ακριτικού Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Γιώργος Τσαντόπουλος.

«Εκτιμούμε ότι συνολικά 140 σχολές και τμήματα θα υποστούν απώλειες εισαγομένων φοιτητών, ενώ θα υπάρξουν και, λίγα σχετικά, τμήματα που δεν θα έχουν καθόλου φοιτητές. 17 ΑΕΙ, από το σύνολο των 24 της Χώρας, θα υποστούν τις συνέπειες της συγκεκριμένης ρύθμισης, ενώ 50 πόλεις θα καταγράψουν απώλεια φοιτητών. Η συνέπεια θα είναι περισσότερο οδυνηρή σε περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως αυτά της Κεντρικής Μακεδονίας, του Αιγαίου, του Ιονίου αλλά και της Στερεάς Ελλάδας της Δυτικής Μακεδονίας και της Κρήτης. Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε χθες ότι για να στηρίξει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στις ακριτικές περιοχές, αυξάνει τους εισακτέους σε Θράκη, Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία. Είναι μια εντελώς υποκριτική δήλωση. Τα πανεπιστήμια αυτά είναι τελευταία στις προτιμήσεις των υποψηφίων, όχι λόγω του επιπέδου σπουδών τους, αλλά λόγω της απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι πηγαίνουν εκεί απόφοιτοι με χαμηλότερες βαθμολογίες ως επί το πλείστον. Αυτοί δηλαδή που θα αποκλειστούν λόγω της Ε.Β.Ε.! Επομένως η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων είναι χωρίς αντίκρισμα αφού θα παραμείνουν κενές!» αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έλεγε σε ανακοινωθέν της ότι «η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  των υποψηφίων στα ΑΕΙ  αδικεί και απειλεί τη βιωσιμότητα των περιφερειακών Πανεπιστημίων, για τα οποία υπάρχει ορατός κίνδυνος συρρίκνωσης σε αριθμό φοιτητών και ενδεχομένως μακροπρόθεσμα σε αριθμό Τμημάτων», καλώντας παράλληλα το υπουργείο να εκπονήσει μελέτες για τις αναμενόμενες επιπτώσεις της θεσμοθέτησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. 

Σε ποια τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αυξάνονται οι εισακτέοι

Γεωπονία (Φλώρινα) 350 από 305

Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (Κοζάνη) 350 από 320

Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη) 470 από 400

Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)  470 από 400

Μαθηματικών (Καστοριά) 160 από 100

Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων 452 από 300

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας 200 από 177

Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών (Φλώρινα) 220 από 188

Πληροφορικής (Καστοριά) 250 από 200

Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (Γρεβενά) 329 από 300

Σύμφωνα με την απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ανέρχεται σε 77.970.

25.000 μαθητές εκτός Πανεπιστημίων λέει μελέτη της ΟΙΕΛΕ

Από τη μελέτη, που εκπόνησε το κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί) προκύπτει ότι τουλάχιστον 25.000 μαθητές θα βρεθούν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης φέτος. Ταυτόχρονα, περίπου 17 από τα 24 ΑΕΙ της χώρας θα χάσουν σημαντικό αριθμό φοιτητών και κάποια θα απειληθούν με λουκέτο με το κλείσιμό τους να προκαλεί βαρύ πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ΕΒΕ αποτελεί μια άσκηση διόγκωσης των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων, διότι οι «κομμένοι» μαθητές προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις τάξεις των οικογενειών των εργαζόμενων, των ανέργων, των αγροτών, των μη προνομιούχων. Μαθητές που κατά κανόνα κατακτούν με μόχθο το απολυτήριο της Γ’ Λυκείου, κρίνονται ως μη ικανοί για την πανεπιστημιακή γνώση μέσω της διαφανούς μεν αλλά με σοβαρότατα προβλήματα επιστημονικά και παιδαγωγικά διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να «συρρικνώσει» το δημόσιο Πανεπιστήμιο

«Η κυβέρνηση, με την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια για το 2021-2022, εξαπατά και κοροϊδεύει τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Με πρωτοφανή καθυστέρηση και λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη των Πανελλήνιων εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε το συνολικό αριθμό των 77.415 θέσεων στα πανεπιστήμια» αναφέρει η ανακοίνωση ΕΠΕΚΕ Παιδείας του Σύριζα για τον αριθμό των εισακτέων και την ΕΒΕ» ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

6 σχόλια

  • Πληθωρισμός πανεπιστημίων, πληθωρισμός υποψηφίων, πληθωρισμός αποφοίτων, ίσον εισιτήριο ανεργίας.

    Κακά τα ψέματα, αυτό το μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο φαινόμενο του να θέλουν όλα τα μέλη μιας κοινωνίας να γίνουν επιστήμονες, μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει.

    Οι πολιτικοί πουλάνε παραμύθι στους γονείς για την εξασφάλιση των παιδιών τους, οι γονείς ζουν τον μύθο τους ότι τα δικά τους παιδιά είναι διάνοιες με εξασφαλισμένο μέλλον και τα παιδιά ζουν τον δικό τους μύθο της φοιτητικής ζωής.

    Ρωτάς τον άλλο πού πέρασε και σου απαντάει: “Θεσσαλονίκη”, “Αθήνα”, “Πάτρα” κλπ… Κανένας δε σου λέει τμήμα και κανένας δεν ξέρει να σου πει τι περιμένει από αυτό, ποιες είναι οι προοπτικές και τα σχέδιά του άμα τελειώσει.

    Φυσικά οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι “καθηγητές” που αποκτούν οντότητα και ύπαρξη μέσα στην ανυπαρξία τους, ενώ μερικοί από αυτούς που ανελίσσονται στην πανεπιστημιακή ιεραρχία, εξασφαλίζουν για τα παιδιά τους διάφορα “πανεπιστημιακά” συμβόλαια. Μια βόλτα στη “Διαύγεια” είναι αδιάψευστος μάρτυς…

  • Πολύ ακριβά τα πτυχία για καδράρισμα! Ας απικεντρωθούμε στην πραγματική οικονομία και παραγωγή.

  • Πότε θα καταλάβουμε οτι τα Πανεπιστήμια είναι Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και όχι ιδρύματα διαμοιρασμού εγχώριου εισοδήματος;

  • Αααχχχχ πάνε τα λεφτουδάκια μουου. Έχω 15 γκαρσονιερες ξενοικιαστες τι θα γινει; Πότε θα τα βγαλω εγω αυτα;;;

  • Γράφεις τ΄ όνομά σου χωρίς λάθος και γίνεσαι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι