Ο Δρ. Γιώργος Λίτσας Ορθοδοντικός PH.D για την Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας

17 Μαΐου 2021
15:51
Κανένα σχόλιο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ανωμαλιών του στόματος και του προσώπου που προκαλούνται από συνωστισμένα ή προέχοντα δόντια ή από δυσαρμονία στη διαμόρφωση της άνω και κάτω γνάθου.

Τι είναι ο Ειδικός Ορθοδοντικός;

Ο Ειδικός Ορθοδοντικός είναι υψηλά εκπαιδευμένος Οδοντίατρος που μετά την απόκτηση του πτυχίου του ακολούθησε τουλάχιστον Τριετής Μεταπτυχιακές Σπουδές Κλινικής Ειδικότητας και παράλληλα έχει επιτύχει στις προβλεπόμενες εξετάσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ορθοδοντική και παιδιά

Σε ποιά ηλικία πρέπει να επισκεφτεί το παιδί μου τον Ορθοδοντικό; Η Αμερικάνικη Ορθοδοντική Εταιρεία προτείνει σε όλα τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον μια επίσκεψη σε Ορθοδοντικό μέχρι την ηλικία των 7 ετών

Γιατί μέχρι την ηλικία των 7 ετών;

Η οπίσθια σύγκλειση διαμορφώνεται όταν ανατείλουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, περίπου στα 6 έτη ζωής. Σε αυτήν την ηλικία μπορεί να εκτιμηθεί η σύγκλειση και μπορούν να παρατηρηθούν πιθανές αφύσικες μετατοπίσεις στη λειτουργική κινητικότητα της κάτω γνάθου. Επιπλέον, έχουν προβάλει οι τομείς (πρόσθια δόντια) και εντοπίζονται προβλήματα όπως ο συνωστισμός, η επίδραση επιβλαβών συνηθειών (δάχτυλο στο στόμα κτλ) και ασυμμετρίες του προσώπου.

Ποιά είναι τα οφέλη της έγκαιρης ορθοδοντικής θεραπείας σε μικρή ηλικία;

Στις περιπτώσεις ασθενών που τίθεται η ένδειξη για παρέμβαση, η έναρξη το ταχύτερο δυνατό παρέχει την δυνατότητα για:

  • Χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμού των προεχόντων άνω τομέων. Επηρεάζεται ιδιαιτέρως θετικά η ανάπτυξη των γνάθων.
  • Παρατηρείται βελτίωση σε κάποια προβλήματα άρθρωσης λόγου.
  • Βελτιώνονται σημαντικά οι συνθήκες ανατολής των μονίμων οδόντων.
  • Βελτιώνεται η αισθητική και η αυτοεκτίμηση πριν την έναρξη της εφηβικής ηλικίας.
  • Μειώνεται η πιθανότητα να επηρεαστούν τα μόνιμα δόντια.

 

Ορθοδοντική και Ενήλικες

Σήμερα, όλο και περισσότεροι ενήλικες αναζητούν την Ορθοδοντική παρέμβαση αποκλειστικά για την βελτίωση της αισθητικής και την απόκτηση ενός όμορφου χαμόγελου. Το συνεχώς αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον του ατόμου για ζητήματα υγείας και αισθητικής οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων που αναζητούν Ορθοδοντική θεραπεία τις τελευταίες δεκαετίες. Η χρήση μικρών μεταλλικών ή διάφανων (κεραμικών) αγκίστρων (σιδεράκια) παρουσίασε υψηλή αποδοχή από τους ενήλικες ασθενείς, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει τα τελευταία χρόνια για τους διάφανους ορθοδοντικούς νάρθηκες (INVISALIGN).

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.