Στις 22 Απριλίου 2021 έφυγε από τη ζωή η μακαριστή κ. Βάγια Αναγνώστη-Παπαγιάννη πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών. Η σορός της μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ο ενταφιασμός της έγινε στο κοιμητήριο του χωριού της τη Μ. Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021.

Με καταγωγή από το Μεταξά Κοζάνης, με τον, επίσης από ετών μακαριστό, σύζυγό της Θωμά Αναγνώστη, δημιούργησαν μια υπέροχη οικογένεια με τρία παιδιά και επτά εγγόνια.

Το 1971 ήρθε ως μετανάστρια στη Γερμανία και εργάστηκε αρχικά στο Αμβούργο (Hamburg) σε εταιρία επεξεργασίας ιχθύων και από το 1972 στο Μόναχο στον Αμερικανο-Γερμανικό στρατό στην περιοχή Gruson-Siedlung στο München-Freimann.

Η μακαριστή Βάγια ήταν πάντα ολοπρόθυμη εθελόντρια στο πλευρό της Εκκλησίας μας στο Μόναχο. Ως μέλος της Ορθόδοξης Διακονίας βοηθούσε για πολλά χρόνια με απλότητα, όπου υπήρχε ανάγκη, με προσωπική εργασία, στην καθαριότητα και σε άλλες δραστηριότητες και προσφέροντας χειροποίητη κοζανίτικη πίτα και άλλα εδέσματα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ενορίας. Το αρχοντικό προσωπικό της ύφος, η καλωσύνη της, το χιούμορ της, η φωνητική της επιδεξιότητα στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι, η ζωή και η παρουσία της σημάδεψαν την ενορία και την παροικία μας στο Μόναχο.

Καύχημά της ήταν τα παιδιά της Δημήτριος, Σωτήρης και Παύλος. H Βάγια είχε την οδύνη να κηδεύσει το 1994 τον σύζυγό της Θωμά και τό 2010 τον υιό της Δημήτριο, θλιβερά και επώδυνα γεγονότα, που υπέμεινε με υπομονή και καρτερία, ενισχύοντας με τη σοφία, τη δύναμη και την αστείρευτη αισιοδοξία της την οικογένεια της, αντλώντας χαρά και ικανοποίηση από την πρόοδο της οικογένειας του Δημήτρη, η οποία (η σύζυγος και τα δυό παιδιά του), συνεχίζει επαξίως και φιλοτίμως τόν αγώνα της ζωής στο Μόναχο.

Ο Σωτήρης εργάζεται στο Μόναχο ως διερμηνέας και μεταφραστής, ενώ  ο Παύλος εργάστηκε, ως Ειδικός ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, για πολλά έτη στο Μόναχο και τώρα εργάζεται στη Ζυρίχη ως Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής. παίδων, εφήβων και ενηλίκων. Είναι Moνωδός, Χοράρχης, Πρωτοψάλτης,  Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης.  Η Ενορία των Αγίων Πάντων Μονάχου είχε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία να έχει τον καλλικέλαδο και μουσικολογιώτατο Παύλο Αναγνώστη ως ιεροψάλτη επί πολλά έτη στο Ναό της.

Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει τη μεγαλόψυχη Βάγια και να χαρίζει σ΄ αυτή, στο σύζυγό της Θωμά και στον υιό της Δημήτρη την Αναστάσιμη χαρά στον παράδεισο. Το μακαριστό ανδρόγυνο Βάγια και Θωμάς  στόλιζαν με τη ζωή τους κάθε χρόνο την Μεγάλη Εβομάδα και το Πάσχα, από την Κυριακή των Βαίων μέχρι την Κυριακή του Θωμά. Εφέτος οι ονομαστικές εορτές τους, Βάγια και Θωμάς, συνοδεύτηκαν από ευγνώμονα μνημόσυνα των συγγενών και φίλων και της Εκκλησίας μας στο Μόναχο.

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της Βάϊας Αναγνώστου θα τελεσθεί το Σάββατο, 29 Μαίου 2021, 08:00-10:00 στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων Μονάχου.

 

 

 

Με ευχές και ευγνωμοσύνη

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Μόναχο

 

Στη φωτογραφία 1 η μακαριστή Βάγια Αναγώστου.
Στη φωτογραφία 2 Στο λιμάνι στον Πειραιά η κ. Βάγια με τον σύζυγό της Θωμά πριν το ταξίδι για το Αμβούργο.
Στη φωτογραφία 3 Πανηγύρι στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικαλάου στο χωριό Μεταξάς, στις 20 Μαΐου 1969 (δεύτερη από αριστερά με το σύζυγό της.)