Σπυράκη: Να διευκολύνουμε την παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, αναβαθμίζοντας τις υποδομές φυσικού αερίου

19 Μαΐου 2021
16:25

Στις προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της Ε.Ε. και να δημιουργήσει μονάδες παραγωγής υδρογόνου, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ,  Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση για τη «στρατηγική για το υδρογόνο». Ενώπιον της για την Ενέργεια Κάρντι Σίμπσον, η ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ  επισήμανε  την ανάγκη η ΕΕ  να διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής υδρογόνου σε λιγότερο συνδεδεμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως τα νησιά και οι περιοχές μετάβασης, όπως η Δυτική Μακεδονία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη των συναφών υποδομών. Ειδικότερα η κα Σπυράκη αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποδομών και τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθεί η αναβάθμιση και η επανακατεύθυνση των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο ώστε να είναι ετοιμαστούν κατάλληλα για τη μεταφορά υδρογόνου.

«Το υδρογόνο αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδίων μας. Δεν είναι η “ασημένια σφαίρα” για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού μας μείγματος, αλλά είναι ο ενεργειακός φορέας που πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο», υπογράμμισε η κα Σπυράκη, η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές που θα συμπληρώνεται από υδρογόνο «χαμηλού άνθρακα», και να ληφθεί υπόψη η πρόσθετη ζήτηση στη μελλοντική ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Η ΕΕ έχει αναπτύξει τη στρατηγική για το υδρογόνο έχοντας θέσει ως στόχο να εγκαταστήσει 6 GW ηλεκτρολύτες ως το 2024 για να παράγονται 1 εκ.τόνοι υδρογόνου. Στην επόμενη φάση ως το 2030 ο στόχος της ΕΕ είναι η εγκατάσταση τουλάχιστον 40 GW ηλεκτρολυτών για την παραγωγή 10 εκ. τόνων υδρογόνου.

         Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της κ.Σπυράκη στην Ολομέλεια έχει ως εξής:

Το υδρογόνο αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδίων μας,προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών στα μέσα του αιώνα. Δεν είναι η “ασημένια σφαίρα” για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού μας μείγματος, αλλά είναι ο ενεργειακός φορέας που πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο.

 Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές και να ληφθεί υπόψη η πρόσθετη ζήτηση στη μελλοντική ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρισμού. Ωστόσο, ο ρόλος που θα έχει το χαμηλών σε άνθρακα εκπομπών υδρογόνο σε μια αρχική φάση ανάπτυξης της παραγωγής είναι πολύ σημαντικός, συμπεριλαμβανομένου του μπλε υδρογόνου που παράγεται από φυσικό αέριο, αυξάνοντας προοδευτικά το ποσοστό της παραγωγής του πράσινου υδρογόνου, μέχρι να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με 100% πράσινο υδρογόνο.

 Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις κατάλληλες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και δέσμευσης και χρήσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS & CCU). Ταυτόχρονα, πρέπει να παράσχουμε ασφάλεια στους πολίτες μας αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες τους με υπευθυνότητα. Τέλος, ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας, ότι πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή υδρογόνου σε λιγότερο συνδεδεμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως τα νησιά και οι περιοχές μετάβασης, όπως η Δυτική Μακεδονία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη των συναφών υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του αναπροσανατολισμού και της μετασκευής των υπαρχουσών υποδομών.

Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής
Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

10 σχόλια

  • κ. Σπυράκη το 2019 εσείς μαζί με τον κ. Φάμελο και τον κ. Κωνσταντινίδη στα Κοίλα στην ημερίδα μειδιούσατε γι αυτά που έλεγε ο κ. Κασαπίδης. Ο κ. Κασαπίδης βέβαια παρουσίασε την πρότασή στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ο οποίος την αγκάλιασε και την προώθησε στην Ε.Ε. Σήμερα έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι ξέρουμε . Συγχαρητήρια κ. Κασαπίδη , για τον πρωθυπουργό μόνο ένα μπορούμε να πούμε ότι βλέπει αιώνες μπροστά με ένα έργο φαραωνικό που μπορεί να φτάσει τα 8 δις euro!

    • Μέχρι να γίνει το πειραματικό υδρογόνο θα εχουνε φύγει άπαντες από τη δυτική Μακεδονία . Η ΔΕΗ σταματά σε ενάμιση χρόνο τη λειτουργία της 2023 και το υδρογόνο θέλει μια δεκαετία να έρθει . Ποιος θα έχει μείνει κ. Κασαπίδη μέχρι τότε στον τόπο μας. Λίαν επιεικώς εκτός τοπου και κυρίως χρόνου η πρόταση σας. Καθρεφτάκια στα χωράφια , στις λίμνες , μέχρι και στις μπανιέρες μας για χάρη ενός ή δυο μεγαλοεπενδυτών σας.

    • ..ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ (ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΗΣ);ΑΠΛΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙ..ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ!! ΤΟ ΣΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ!!

    • Συνεχίστε τις φαντασιώσεις των δις και των χιλιάδων θέσεων εργασίας. Καταγράφονται όλα στη ιστορία. Συγχαρητήρια και μπράβο όταν δημιουργήσει δουλειές. Για την ώρα επί θητείας του μόνο χάνονται.

  • Ξέρουν την οικονομική καταστροφή που έκαναν
    Δεν θα είναι κυβέρνηση σε λίγο
    Ότι θέλουμε το υπόσχονται
    Η Δουλιά να γίνει τα αφεντικά ξένα και εγχώρια περιμένουν
    Άλλωστε ο πρωθυπουργός το είπε κάντε ότι η άλλες περιοχές
    Ο Περιφεριάρχης κάντε κηπάκο
    Οι βουλευτές σαν να μην υπάρχουν
    Οι Δήμαρχοι δεν πολύ ασχολούνται έχουν ποιο σοβαρά

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.