Ομιλία του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (Βίντεο)

26 Μαΐου 2021
09:47

 

Θέλουμε ή  δεν θέλουμε να ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού στον τόπο διαμονής  τους;

Ας  αφήσουμε τις προφάσεις και τις υπεκφυγές!

Αυτό είναι το μοναδικό αληθινό ερώτημα της σημερινής συζήτησης.

Πράγματι, η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού απασχόλησε το κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019, με  την  ψήφιση  του  Ν. 4648.

Εκείνο ήταν το πρώτο βήμα που κατοχύρωσε το συγκεκριμένο ζήτημα και ήταν το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού ανάμεσα στην κυβέρνηση, που πρότεινε την ανεμπόδιστη  ψήφο για όλους, και σε κόμματα της αντιπολίτευσης που έθεσαν περιορισμούς και  κρατούσαν στα  χέρια τους το κλειδί των απαιτούμενων 200 ψήφων.

Με εκείνα τα δεδομένα, η υφιστάμενη ρύθμιση αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα.

Αν δεν είχαμε καταφέρει εκείνο το πολιτικό κομπρομέσο, οποιαδήποτε συζήτηση  σήμερα  -ακόμα και το επόμενο διάστημα- θα  ήταν  άνευ  αντικειμένου.

Από τότε, βέβαια, είχαμε εκφράσει την ελπίδα, σύντομα να διευρυνθεί το εφαρμοστικό  πεδίο  του  νόμου.

Αφού, όμως, δεν κατορθώθηκε η απροϋπόθετη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, πριν  από ενάμιση χρόνο, μήπως είναι άκαιρη η επαναφορά του θέματος σήμερα, λένε κάποιοι;

Κάθε άλλο!

Τι  έχει  συμβεί  από  τότε;

Πρώτα απ’ όλα, δικαιώθηκε η θέση μας ότι όσο περισσότεροι περιορισμοί τίθενται, τόσο συρρικνώνεται  -ακυρώνεται για κάποιους-  η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Το δεύτερο, ακόμα πιο σημαντικό που προέκυψε, ήταν η συνέντευξη της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ σε ομογενειακή εφημερίδα, κατά την οποία χαρακτήρισε τους περιορισμούς άδικους και υποτιμητικούς και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα της θα τους  ακυρώσει,  αν  ποτέ  (αμέσως μόλις, είπε η ίδια) επανέλθει στην εξουσία.

Οι περισσότεροι αντιλήφθηκαν την παραπάνω τοποθέτηση ως προσχηματική.

Έστω κι  έτσι, όμως, η κυβέρνηση  δεν είχε δικαίωμα να μην εξαντλήσει κάθε πιθανότητα για την  άρση  των  εκλογικών εμποδίων. Θα  έδειχνε  ασυνέπεια  και  θα  δικαίωνε την  ψευδή μομφή ότι  οι σχετικοί  περιορισμοί  εισήχθησαν στο  νόμο  ή  έστω  διατηρήθηκαν  με  ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας, πρέπει να επαναλάβουμε, ότι δεν πρόκειται για χορήγηση δικαιώματος  ψήφου, όπως ακόμα πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν.

Δίνεται, απλά, η δυνατότητα σε συμπατριώτες μας, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και αν βρίσκονταν την ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα θα ψήφιζαν  κ α ν ο ν ι κ ό τ α τ α, να το  πράξουν σε εκλογικά τμήματα του  εξωτερικού.

Γιατί, λοιπόν, να τίθενται οι οποιοιδήποτε περιορισμοί σε  ένα  έτσι  κι  αλλιώς  υπαρκτό  δικαίωμά τους;

Η ένσταση, ότι δεν πρέπει να «συνδιαμορφώνουν» με την ψήφο τους τις τύχες της   χώρας, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν άμεσο συμφέρον και πραγματικό ενδιαφέρον για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, στερείται βασιμότητας και σίγουρα δεν απαντιέται από τις υφιστάμενες ρυθμίσεις.

Ποιος είναι άραγε ο βαθμός συμφέροντος που δικαιολογεί ή αναιρεί το δικαίωμα συμμετοχής κάθε Έλληνα στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου; Τα 50, τα 200 ή τα 2.000 ευρώ, από την εκμίσθωση ενός χωραφιού ή ενός διαμερίσματος; Πρόκειται, δηλαδή, για περιουσιακό δεσμό;

Από την άλλη, όταν χιλιάδες εκλογείς του εσωτερικού δεν πάνε να ψηφίσουν, άλλοι  εννοώντας την αποχή τους ως αποδοκιμασία και άλλοι από αδιαφορία, εμείς εδώ τρυγάμε το βαθμό σύνδεσης με τη χώρα ενός ανθρώπου που στην Αυστραλία πάει  να ψηφίσει  για  τις  εκλογές  στην  Ελλάδα;

Συνεπώς, η σημερινή συζήτηση αφορά αποκλειστικά στην πρόσβαση των εκλογέων στην  κάλπη.

Τεχνηέντως επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει το αντικείμενό της. Σκοπίμως το  «πακετάρει»  με  άλλα  ζητήματα  για  να  δικαιολογήσει την απροθυμία του να δώσει τη  δυνατότητα σε  όλους  τους  Έλληνες του εξωτερικού  να  ψηφίζουν.

Ας θυμηθούμε  τι  μας είπαν  οι  εκπρόσωποί τους στην Επιτροπή:

Μην μας φοβάστε. Σεβαστείτε  μας!

Θέλω, όμως, να χρησιμοποιήσω ένα τελευταίο παράδειγμα, απευθυνόμενος και στο  θυμικό όσων σήμερα αντιστέκονται σε αυτήν την εξέλιξη, για να κάμψω ενδεχομένως  τις  αντιστάσεις τους.

Προσφάτως συναντήθηκα στην Αθήνα με την Ευτυχία Νούλα, την ιδρύτρια του «Eftychia Project».

Μίας οργάνωσης  που  στόχο  έχει  να βοηθήσει παιδιά, τα οποία στις δεκαετίες του 1950 και 1960 υιοθετήθηκαν από αλλοδαπούς γονείς, στην Αμερική, στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες, και ψάχνουν τις ελληνικές  ρίζες τους.

Η κυρία Νούλα ήταν ένα από τα 4.000 περίπου παιδιά που υιοθετήθηκαν την περίοδο εκείνη στο εξωτερικό, κατάφερε, όμως, να επανενωθεί με τη  φυσική της οικογένεια, και από τότε, μέσω της οργάνωσης, προσπαθεί να βοηθήσει και άλλους υιοθετημένους συμπατριώτες μας που αναζητούν την καταγωγή τους.

Η Ελλάδα που νοιάζεται, έχει την υποχρέωση να συνδράμει τους ανθρώπους αυτούς,  τους οποίους δύσκολες συνθήκες εκρίζωσαν  από  την  πατρίδα, αλλά  όχι  την  πατρίδα από τις ψυχές τους, να ξαναβρούν την ελληνική τους ταυτότητα και να τους αναγνωριστεί η  ελληνική  ιθαγένεια.

Αναφέρθηκε προηγουμένως στην αναγνώριση της ιθαγένειας σε  ομογενείς ο εισηγητής  του  ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε  κάτι όμως; Αυτοί οι άνθρωποι, που μετά από δεκαετίες  έχουν  την  αγωνία και τον πόθο να έλθουν στην πατρίδα  και να βρουν τις ρίζες τους, ακόμα και μετά την αυτοδίκαιη απόδοση, αναγνώριση  της ιθαγένειας, δεν θα πληρούσαν άμεσα τις προϋποθέσεις του ισχύοντος νόμου  για  την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στο εξωτερικό.

Ποιος έχει στ’ αλήθεια  το δικαίωμα  να  τους  το  στερήσει  αυτό;

Συνεπώς, η σημερινή συζήτηση δεν έχει να κάνει ούτε με το γιατί,

ούτε με  το πως, αλλά μόνο με το αν.

Αν θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να  συμμετέχουν στην πολιτική  ζωή  του  τόπου.

Πρόκειται για ζήτημα του οικουμενικού ελληνισμού, στο οποίο δε χωρούν  μικροπολιτικές  σκοπιμότητες.

Γι’  αυτό, ακόμα και τούτη την ύστατη ώρα, κάντε  την  υπέρβαση  και υπερψηφίστε  το,  διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις  σας.

Μόνο να κερδίσετε θα είχατε από μία τέτοια υπεύθυνη στάση.

31 σχόλια

    • Οι βιαστικές κρίσεις και συμπεράσματα,δεν είναι καλός σύμβουλος.Το έργο της κυβέρνησης όπως κι ο βίος κι η πολιτεία του καθενός,θα αξιολογηθούν όταν έρθει η ώρα.Το ήθος και η συνέπεια του κου Κωνσταντινίδη ξεχωρίζει. Εργάζεται ασταμάτητα. Τυχερός ο τόπος μας.

      • Κοιμησου και εφερα στη πολη τα προικια σου
        περιμενε και θα δεις τι κατρακυλα εχει να φαει το μπλε τσιρκο σας. Πασχα δεν ειναι καθε μερα ρε υπνε. Δεν εχουμε Ιουλιο του ’19 αλλα Μαιο προς Ιουνιο του ’21 και ο κοσμος ξερει. Εσυ φαε τον σανο του κυριου τζενγκα

  • Έπεσαν οι μάσκες. Ο Βορίδης είπε τον Σύριζα ότι θα δεχθεί οποία αλλαγή θέλουν αρκεί να συμφωνήσουν ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα μετράει στο αποτέλεσμα αλλά αυτοί μούγκα.

  • Πήγε να κάνει τρίπλα στους απόδημους η Τζάκρη αλλά έβαλε μεγάλο αυτογκόλ. Μάθετε μπαλίτσα τώρα από τον Κωνσταντινίδη!

  • ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΝΕΝΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΆ ΕΠΙΖΗΜΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΕΧΕΙ ΕΞΟΡΓΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. Η ΚΥΡΊΑ ΒΈΤΤΑ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΔΕΡΟ ΜΙΛΗΣΕ;

    • Άργησες σήμερα payroll.

      Χαίρεσαι να ακούς τον αείμνηστο Χρύσανθο…όχι τον Κωνσταντινίδη που είναι βολευτής σου…εσύ τώρα αν χαίρεσαι να το κοιτάξεις….

    • Οσοι ειστε βολεμενοι και προβατα ναι να χαιρεστε δικαιωμα σας ειναι. Οι υπολοιποι ξερουμε καλα τι εστι μπλε συνονθυλευμα και Σταθικος βΟλευτης κυριολεκτικα και μεταφορικα….βΟλευτης ονομα και πράγμα!

  • Ένας άξιος βουλευτής που παλεύει να καλύψει κενά που άφησαν οι προηγούμενοι,ένας ακούραστος αγωνιστής,ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ που μπορείς να εμπιστευτείς, ένας ευφυής πολιτικός που περιμένουμε να τον δούμε και σε άλλους θώκους.Στάθη Κωνσταντινίδη συνέχισε, σ ευχαριστούμε!

    • Γιατί σε ποιόν θώκο τον είδες μέχρι τωρα;. Μόνο φωτογραφίες και δελτία τύπου ου βγαζεται σωρηδόν εσείς οι ίδιοι από το πολιτικό του γραφείο έχουμε δει μέχρι τώρα.

  • Εξαιρετική παρέμβαση και με ισχυρή δόση συναισθήματος η αναφορά στο Eftychia project….είναι πλέον ώριμο να μιλάμε ανοιχτά.

    Σωστός και για το ξεσκέπασμα του φάουλ της κυρίας του ΣΥΡΙΖΑ…..

  • Ετσι μπραβο. Να αποφασιζουν αλλοι για τις ζωες μας που ζουν χλιδατα στο εξωτερικο με τις παροχες τους. Μπραβο σταθικά

    • Πες ολόκληρη την πρόταση του ΣΎΡΙΖΑ. Να ψηφίζουν οι Πακιστανοί στην Ελλάδα αλλά όχι οι Έλληνες του Εξωτερικού

  • EΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΡΕ ΣΥ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΒΓΑΛΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ,ΑΣΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ,ΑΛΛΩΣΤΕ ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΞΑΝΑΒΛΕΠΕΙΣ.

    • Οι αναλήθειες έχουν και όριο που λέγεται ντροπή! Ο Κωνσταντινίδης είναι ο μόνος βουλευτής που είναι συνέχεια στο τόπο του. Αλλά μάλλον δεν τον ψηφίσατε και γι αυτό δεν τον απαρακολουθείτε!

  • Οι Έλληνες είναι μικρό έθνος, ξεχωριστό που μας ενώνουν η κοινή ιστορία, γλώσσα και θρησκεία. Πιστεύω ότι είναι καλό να είμαστε ενωμένοι όπου κι αν βρισκόμαστε ανά τον κόσμο. Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι αναγκαίο να νιώθουν ότι έχουν ακόμα ρίζες εδώ, ώστε όταν επιλέξουν κάποιοι να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα, να μην απογοητευτούν αλλά να αντιμετωπίσουν μία πραγματικότητα την οποία θα έχουν συνδιαμορφώσει μέσω της ψήφους τους. Δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με την στενή ψηφοθηρική έννοια. Η πατρίδα έχει μόνο να κερδίσει από τους απανταχού έλληνες.

  • Η Ελλάδα διπλασιάζει τη δύναμή της με την ενεργοποίηση των Ελλήνων της Διασποράς. Είναι έγκλημα αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    • Έχει αναρωτηθεί κάποιος εάν οι Έλληνες της διασποράς θέλουν να έχουν σχέση με την σημερινή Ελλάδα;. Εκείνοι έχουν στην καρδιά και στην ψυχή τους μια διαφορετική Ελλάδα. Μια Ελλάδα δημιουργική, πρωτοπόρα, δημοκρατική. Όχι το σημερινό χάλι της διαφθοράς, της υποδούλωσης, της υποκρισίας και του μέσου.

    • Ο Σταθάκος σας ξεσκέπασε για άλλη μια φορά. Εσείς με τι μούτρα θα βγείτε στον κόσμο που μπλόκαρετε ένα τόσο σημαντικό θέμα για τους Έλληνες του εξωτερικού;

  • Αλλη μια υπερκομψη μπαρουφολογια απο τον κυριο τζενγκα
    απλα χασιμο χρόνου να ασχολείται κανείς με σαλτιμπάγκους νουδουλους.

  • Για άλλη μια φορά διαπρεπείς και ξεχωρίζεις για τα επιχειρήματα,τον λόγο και την ουσία όσων λες και κυριως όσων κανεις,σε ευχαριστούμε ΣΤΑΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ.

    Και πάλι ΠΡΩΤΟΣ,13.000 σταυροί!

  • Καλά ρε άλλοι βουλευτές δεν υπάρχουν;
    Που εξαφανίστηκαν εδώ και μια διετία; Μετά παρακαλάνε για ψήφους και ζηλεύουν τον Πρώτο βουλευτή του νομού μας…
    Για τον δε ΣΥΡΙΖΑ τι να πεις…Νικολούλη,τον ψάχνει!!!

  • Στοχευμένες τοποθετήσεις, άμεση ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού. Πόσο σημαντικό ένας Βουλευτής να είναι παρών στις ανάγκες της εποχής. Ένας Βουλευτής, που είναι συνεχώς στον τόπο του και δίπλα στους πολίτες. Τέτοιους έχουμε ανάγκη ως κοινωνία. Μπράβο Στάθη, για την ουσιώδη παρουσία σου στα κοινά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.