Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: Ανοησία ή σκάνδαλο; Κατασπατάληση 500.000€ για να μετρούν τη ρύπανση από τις λιγνιτικές μονάδες …που έκλεισαν

26 Μαΐου 2021
15:31

 

Στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή της 25ης Μαΐου, ήρθε για έγκριση, η προκήρυξη διαγωνισμού για την «Προμήθεια και εγκατάσταση 3 σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με προϋπολογισμό 500.000,00 €.!

Το έργο είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ της Περιφέρειας τον Ιούνιο του 2020, μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Συνδυασμός μας είχε καταψηφίσει τότε την εισήγηση αυτή, με το σκεπτικό, ότι πλέον δεν υπήρχε λόγος να επεκταθεί ένα ήδη πυκνό δίκτυο μέτρησης ρύπων που προκύπτουν από τους λιγνιτικούς σταθμούς και τα ορυχεία και μάλιστα στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών, αφού ήδη είχε αποφασισθεί από τον Πρωθυπουργό το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών Μονάδων το 2023.

Άλλωστε η απόφαση για να γίνει το έργο αναφερόταν σε Υπουργική Απόφαση του 2013 (ΦΕΚ 3272Β/23-12-2013) με τίτλο «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» που εκ των πραγμάτων σχετιζόταν άμεσα με την λειτουργία της ΔΕΗ.

Η Περιφέρεια έχει ήδη ένα εκτενές δίκτυο 14 σταθμών μέτρησης της ρύπανσης στον ενεργειακό άξονα. Ως εκ τούτου η συμπλήρωση του δικτύου με επιπλέον τρεις σταθμούς θα είχε ίσως νόημα να γίνει αν οι μονάδες της ΔΕΗ εξακολουθούσαν να λειτουργούν. ‘Όμως και αν ακόμη προχωρήσει, ένα τέτοιο έργο, τότε πως θα το υλοποιήσει το ΚΕΠΕ (Κέντρο Περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται; Με ποιους αφού δεν έχει προσωπικό;

Εν κατακλείδι, η διάθεση σήμερα μισού εκ ευρώ για ένα αχρείαστο έργο, «ξεπερασμένο» για τα σημερινά δεδομένα, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για την επιμονή της Περιφερειακής Αρχής να το εκτελέσει.

Εκτός και αν είναι απλά, μια ακόμη ιστορία τρέλας του δημόσιου συστήματος, από αυτές που με θλίψη διηγούνται οι πολίτες.

Μια ακόμη ιστορία κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος, που ιδίως μετά την κρίση της Πανδημίας και το σοκ της Απολιγνιτοποίησης, δημιουργεί οργή αγανάκτηση και ερωτηματικά για τον ποιον πραγματικά εξυπηρετούν αυτά τα έργα.

Την τοπική οικονομία, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά, σίγουρα όχι.

Γραφείο Τύπου

Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

16 σχόλια

  • ΓΙΑΤΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ? ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ.ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ,ΟΥΣΙΑ ΜΗΔΕΝ.

    • Τι τρέλες είναι αυτές που γράφεις ΑΝΩΝΥΜΕ;
      Για να υπερασπιστείς τι;
      Τον περιφερειάρχη;
      Τις σπατάλες των 500000€ ;
      ΕΛΕΟΣ πια!!!!!
      Τι δεν καταλαβαίνεις;
      Β.Λ.

    • Ρε….”ΑΤΜΌΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΐΔΑΣ” υπάρχουν ήδη 14 (ΕΝΑ ΤΈΣΣΕΡΑ!!!!!) σταθμοί μέτρησης εν ενεργεία!!!
      ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΆΝΕΙΣ!!!!!

  • Εχει δικιο η Ζεμπιλιαδου. Σπαταλανε τοσα και αλλα τοσα για το τιποτα αντι να δημιουργησουν θεσεις εργασιας. Οαο για τα τρολακια θα την πληρωσουν σε λιγο καιρο που ο κουλης και τα συναφια του θα ναι στο χρονοντουλαπο

    • Αν δεν έμπαινε μπροστά η Γεωργία κανείς δεν θα γνωρίζαμε για τη μάνα νερού μεσιανης και οινοης. Δεν σε γνωρίζω αλλά σας συγχαίρω.

  • Γεωργία είχα κάποιες αμφιβολίες αλλά πλέον είμαι σίγουρος… Κράζεις!! Θαυμάζεις!!! Είσαι η μεγαλύτερη θαυμάστρια του Γιώργου!!

    • έχει κάτι το νερό εκει στα γραφειάκια σας στη ΖΕΠ δεν εξηγειτε αλλιώς. Άιντε το έβγαλες το μεροκαματο και σήμερα.

  • τα λυσατε όλα εκεί στην Περιφέρεια θα μετράτε τη ρύπανση στα Γρεβενά και την Καστοριά. το θυμηθηκατε τώρα που έκλεισαν τα εργοστάσια. Κάντε καμμια επένδυση να βρει δουλεια κανενας άνθρωπος. Μισό εκ ευρώ πάτε καλα ρε

  • ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 2013.ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ…ΠΟΛΥ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ…ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Η ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ?

    • βρε ατσίδα τι δεν κατάλαβες? η αναφορά γίνεται σε υπουργική απόφαση του 2013 η οποία εκ των πραγμάτων δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα μετά την απόφαση για το κλείσιμο της ΔΕΗ, πόσο σανό πχιααααα ?

  • Τελικά Γεωργία είσαι δημόσιος υπάλληλος ή όχι. Θα έπρεπε να υπάρχουν υπηρεσίες να ελέγχουν τα αυτονόητα; τελικά πως αναφέρεις ότι δεν γίνεται χρηστή διοίκηση; Έχουμε γιομίσει παντογνώστες υποψήφιους πολιτικούς και έχουμε έλλειμα στους ευσυνείδητους δημοσίους υπαλλήλους που πληρώνουμε….

    • Κατάλαβες τι γράφεις ή μπα; Αν είναι να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα βρες κάτι έξυπνο να πεις

  • Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την υπόθεση της απολιγνιτοποίησης κάποιος, κάποιοι θα φλερτάρουν με τον εισαγγελέα. Αλλά ο ανέμελος τότε δεν θα ξέρει τίποτα. Θα κάνει σκι.

  • Έχετε αναρωτηθεί ποτέ σας, ποια η ποιότητα του αέρα εκτός του λιγνιτικού λεκανοπεδίου; Προφανώς δεν σας ενδιαφέρει. Έχετε σκεφτεί εάν ελέγχει κανένας τι είδους υλικά καίγονται κάθε χειμώνα σε ξύλολέβητες και σόμπες σε Καστοριά και Γρεβενά; Έχετε ψάξει τις αναφορές του συστήματος Κοπέρνικος για την ποσότητα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Οι υφιστάμενες υποδομές σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα προφανώς θα πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους γιατί η ενεργειακή φτώχεια ήρθε για να μείνει. Προφανώς επίσης, το ποσό είναι μεγάλο και τρεις σταθμούς. Ζητούμενο όμως θα πρέπει να είναι η επέκταση των σταθμών και σε άλλες περιοχές και οι μετρήσεις τους να είναι αξιόπιστες και κυρίως προσβάσιμες σε όλους. Αλλιώς θα δικαιώσει όλους όσους το αντιμετωπίζουν με καχυποψία.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.