Το πρόβατο Φλώρινας-Πελαγονίας είχε την τιμητική του σε εκδήλωση της ΕΔΟΚ στην Αθήνα

28 Μαΐου 2021
03:36
Κανένα σχόλιο

Mια άψογη οργανωτικά εκδήλωση διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), σε συνεργασία με την Chefs’ Brigade Greece Slow food community την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 στο εστιατόριο Τηλέμαχος Athens Garden, στο πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature.

Οι παρευρισκόμενοι είχαμε την ευκαιρία, να δοκιμάσουμε την εξαιρετική ποιότητα του ευρωπαϊκού πρόβειου και αίγειου κρέατος αειφόρου παραγωγής. Την τιμητική του, στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχε η αυτόχθονη φυλή Φλώρινας-Πελαγονίας, με τους εκπροσώπους της ΕΔΟΚ, να αναφέρονται στα οφέλη για τους παραγωγούς, αλλά και τους καταναλωτές.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, κ. Λευτέρης Γίτσας, τα πρόβατα της φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας παραδοσιακά εκτρέφονταν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Φλώρινα και η Κοζάνη. Είναι λιτοδίαιτα και πολύ ανθεκτικά στις δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες, αφού αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους ορεινούς και ημιορεινούς βοσκότοπους και με ευκολία διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την εύρεση της τροφής τους.

Σημειωτέον ότι τα εν λόγω πρόβατα, διασώθηκαν από εξαφάνιση χάρις στο γενετικό υλικό που διέθετε το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών. Επισημαίνεται πως οι αμνοί της φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ποιότητα σφάγιου, ώστε να την καθιστούν ως μια αξιόλογη φυλή κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΟΚ με τρεις κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς εφαρμόζουν εξειδικευμένη παραγωγή κρέατος στην φυλή Φλώρινας – Πελαγονίας, με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών καταγωγής της.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο διάσημος σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος έχει συμμετάσχει και σε σπότ της ΕΔΟΚ. Ο κ. Μαμαλάκης μιλώντας στον ΑγροΤύπο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εξαιρετική ποιότητα του πρόβειου και αίγειου κρέατος αειφόρου παραγωγής και την σημασία της ποιότητας κατά το μαγείρεμα.

 

Μπίκας Αλέξανδρος – agrotypos.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.