Παναγιωτάκης: Με την εγκατάλειψη του λιγνίτη αυξάνει η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας

30 Μαΐου 2021
12:56

Με το πρόγραμμα άμεσης απολιγνιτοποίησης της χώρας, δεν αυξάνονται οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ΑΦΟΎ ΤΗ ΘΈΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΊΤΗ ΘΑ ΠΆΡΕΙ ΤΟ ΕΙΣΑΓΌΜΕΝΟ Φυσικό Αέριο, αλλά η εξάρτηση της χώρας, από εισαγόμενη ενέργεια, υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή «Αριστερά και Δεξιά» της «Θεσσαλίας τηλεόρασης» ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι από τις χώρες εκείνες της ΕΕ που είναι περισσότερο εξαρτημένη σε εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμα σε ποσοστό 78% και αυτό πρέπει να αλλάξει» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει ένα ποοστό της παραγόμενης ενέργειας της χώρας να συνεχίσει να είναι από την καύση λιγνίτη, στα πιο υπερσύχρονα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, που έχουν και τους λιγότερους εκπεμπόμενους ρύπους.

«Οι πολίτες ωστόσο θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το δίλλημα προκειμένου να πιάσουμε τους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θεσμοθετήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου του 2020 στην ΕΕ , με ορίζοντα το 2030, δεν είναι ΑΠΕ αντί λιγνίτη, αλλά Φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενο, αντί λιγνίτη».Κι φυσικά και το φυσικό αέριο όπως και ο λιγνίτης είναι ορυκτό καύσιμο, άρα μη ανανεώσιμο

Ο κ. Παναγιωτάκης συνέχισε πως το θετικό με τις ΑΠΕ είναι ότι συνεχώς μειώνεται το κόστος κατασκευής του και αυτό επιφέρει και μείωση του κόστους παραγόμενης από αυτές ενέργειας. Ενδεικτικά στη διαπραγμάτευση-δημοπρασία προχθές της ΡΑΕ επιτεύχθηκε τιμή 33 ευρώ τη μεγαβατώρα από φωτοβολταΊκά, όταν η παραγωγή ενέργειας από Φ.Α. είναι 60 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο. Το κακό με τις ΑΠΕ, είναι , κατέληξε, ότι είναι στοχαστικές δηλαδή τη νύχτα δεν έχουμε παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταίκά, ούτε όταν έχουμε άπνοια από αυλικά. Για τούτο χρειαζόμαστε ενέργεια βάσης που μπορεί αν μας τη δώσουν τα θερμοηλεκτρικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια..

energypress.gr

15 σχόλια

  • Ειχατε χρεοκοπησει την δεη,η μετοχη της ειχε φτασει στα 2 ευρω και τωρα κουνατε το δαχτυλο ελεος!!!

    • Μια ματιά στο διάγραμμα της μετοχής της ΔΕΗ δείχνει πως τον Ιούνιο 2012 ήταν στο 1,36. Επιπλέον, οι τιμές των μετοχών δεν έχουν σχέση με την αξία των εταιρειών, κάτι μάθαμε όλοι μας το 1999!

  • Νωρίς το θυμηθήκατε .Κατόπιν εορτής πολλές δηλώσεις θα κάνετε. Για την απολιγνιτοποίηση των νησιών και κυρίως της Κρήτης θα δηλώσετε κάτι?

  • Το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε να μείνουν ανοικτοί οι λιγνιτικοι σταθμοί αφού παραγάγουν ρεύμα σε τιμή μεγαλύτερη από την χονδρική . Και αυτό γινόταν , παράδειγμα για τον ΑΗΣ Καρδιάς που έκλεισε , τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια.δηλαδη και με διοίκηση του κ.παναγιωτακη .

  • Άσχετος με το κόστος εγκατάστασης. Μόνον ο ΔΕΔΗΕ θέλει ένα σωρό χρήματα για τη σύνδεση. Απολιγνιτοποιηση χωρίς δίκτυα. Έλεος.

  • Το κακό με τις ΑΠΕ είναι ότι οι έχοντες εξουσία πήραν όλα τα χερσα και θα εισπράττουν. Ο έρμος πολίτης της Κοζάνης θα μεταναστεύσει. Δώστε και άλλα στη φτωχή Κρήτη εις βάρος της Μακεδονιας. Η Κρήτη έχει πατάτα Θερμοκηπίου και αποζημειωνεται με 500 ευρώ ενώ της Μακεδονίας με 250. Έχει και λιγνιτες. Ας έρθουν για ψήφο την επόμενη.

    • Θα ερθουν για ψηφους και θα τους πάρουν κιολας, γιατι ξέρουν… ξέρουν οτι έχουν να κάνουν με πρόβατα!

  • Αφού οι βουλευτες μας,όλων των κομμάτων και κυρίως της αντιπολίτευσης δεν αντιδρούν. Ο λαός δεν αντιδρά. Τι περιμένετε. Στην Κρήτη τι έγινε με τους δασικούς χάρτες; Αμέσως τους πήραν πίσω. Όλα τα Μεσογειακά προγράμματα στη Κρήτη. Θα πλένουμε τα πιάτα των τουριστών σε λίγα χρόνια. Λατζιερηδες θα γίνουμε. Θα το δείτε. Εδώ δεν έχουμε θάλασσα, λιμάνια. Έναν λιγνίτη είχαμε. Οι Δεητζηδες την κατέστρεψαν τηνδεη.δεν έχουμε κάτι άλλο.

  • Βουλευτές, Περιφερειάρχης,Αυτοδιοικητικοί άρχοντες, Αντιπολίτευση, όλοι σιγή ιχθύος.Τα συμπεράσματα δικά σας.Ταξίδια στα Υπουργεία φωτογραφίες όλα για τις θεσάρες με τους παχυλούς μισθούς.Αλλά αυτοί μας αξίζουν πολίτες ψηφοφόροι της Δυτικής Μακεδονίας.Ας προσέχαμε.

  • υπερ του Λιγνίτη.. παγκόσμια πρωτοτυπία! ή στελεχη μεγάλων επιχειρήσεων απο τα γαριδάκια…

  • Ναι αλλά άνοιξαν οι δουλειές για τις γερμανικές πολυεθνικές . Άλλωστε αυτό απασχολεί την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Οι Έλληνες εργαζόμενοι της περιοχής μας κάτι άλλο θα βρουν να κάνουν όπως δηλωσε χωρις ντροπή ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τωρα αν η Ελλάδα χάνει την αυτοτέλεια της στον ενεργειακό τομέα δεν απασχολεί κανένα στο Μαξίμου.

  • Αφού πρώτα ο Παναγιωτάκης έκανε ό,τι μπορούσε για να κλείσει τον ΑΗΣ Αμυνταίου, τώρα μας λέει για τους υπόλοιπους ΑΗΣ. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.