Φρένο” στις φήμες περί ορυχείου νικελίου και κοβαλτίου στο Βέρμιο βάζει το ΥΠΕΝ – Εξετάζονται λύσεις στo πλαίσιo της απολιγνιτοποίησης

1 Ιουνίου 2021
13:10

 

Τις ανησυχίες όσων αντιδρούν στην προοπτική ανάπτυξης ορυχείου νικελίου και κοβαλτίου στο Δυτικό Βέρμιο επιχειρεί να καθησυχάσει το ΥΠΕΝ.

Οι κοινότητες της περιοχής έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στις πληροφορίες και τις φήμες που θέλουν ιδιώτες επενδυτές από το εξωτερικό (και πιο συγκεκριμένα, από Αυστραλία ή/και Καναδά) να ενδιαφέρονται να αναπτύξουν σχετικές δραστηριότητες, όμως το ΥΠΕΝ, μέσα από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, διαβεβαιώνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σχετική αίτηση αδειοδότησης για εγκατάσταση μεταλλείου νικελίου και κοβαλτίου στην περιοχή.

Με 11 εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης Αδειών Μεταλλευτικών Ερευνών να δεσμεύουν χώρους στο Βέρμιο, το ΥΠΕΝ ενημερώνει ότι εξετάζει λύσεις για την αποδέσμευση του χώρου, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, εν όψει και της απολιγνιτοποίησης της περιοχής, όπως αυτή προωθείται μέσα από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Το ΥΠΕΝ δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες για το είδος των λύσεων που εξετάζονται, πέραν του ότι αυτές σχετίζονται με την εν εξελίξει διαδικασία θεσμοθέτησης Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες µε σκοπό “τη διαµόρφωση πολιτικής για τη χωρική διάρθρωση του εξορυκτικού κλάδου µε βάση τις αρχές της βιώσιµης ανάπτυξης”. Περαιτέρω, επισημαίνεται πως “οποιαδήποτε µελλοντική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής θα γίνει µε παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονοµιάς, της υγείας και της ασφάλειας των περιοίκων”.

Οι προαναφερθείσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί την περίοδο 1991-2013 και αφορούν δηλώσεις για χορήγηση Αδειών Μεταλλευτικών Ερευνών της ΛΑΡΚΟ (χωρίς να αποτελούν μεταβιβάσιμα στοιχεία του ενεργητικού της) και ιδιωτών. Στην περιοχή του Δυτικού Βερμίου, δε, δεν υφίστανται μεταλλευτικά δικαιώματα, ούτε από Άδειες Μεταλλευτικών Ερευνών, ούτε από Παραχωρήσεις Μεταλλείων.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε σχετικό έγγραφο επισημαίνει ότι έχει ζητήσει ήδη από τα τέλη του 2020 να ακυρωθούν οι αιτήσεις που βρίσκονται σε ισχύ και η περιοχή του Δυτικού Βερμίου να κυρηχθεί Μεταλλευτική Περιοχή του Δημοσίου. Η Περιφέρεια προσβλέπει σε μελλοντική δημοπράτηση των περιοχών, ανάλογα με τη χρήση που θα επιλεχθεί για αυτές.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής για την εξόρυξη νικελίου και κοβαλτίου είναι μια από τις προοπτικές επένδυσης που έχουν ήδη διερευνηθεί, όμως στις δεδομένες συνθήκες προτεραιότητα δίνεται στην αναβάθμιση και ανάπτυξη της αγροτικής και γεωργικής οικονομίας στην περιοχή.

Τέλος, η Περιφέρεια τονίζει ότι συνεχώς αναζητεί και αξιολογεί συνεχώς διάφορες επενδυτικές προτάσεις, με τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας να αποτελεί σημαντικό παράγοντα που θα ληφθεί υπόψη για τις όποιες αποφάσεις.

 

energypress.gr

2 σχόλια

  • Ας έδινε 3χιλιάρικα μισθό και αυτά ξεκούραστα και όλοι θα παρακαλούσαν αν γίνει αυτό το ορυχείο. Αυτοί είμαστε, υποκριτές σε όλα

  • Δεν είμαστε υποκριτές είμαστε ρεαλιστές όχι στον χαρακτηρισμό του όρους Βέρμιο χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες εν μέσω πανδημίας προσπάθησε η περιφέρεια να χαρακτηρίσει το Βέρμιο χωρίς διαβούλευση σε χώρο εξόρυξης και δημιουργεια ορυχείων σιδηρονικελίου
    Έχουν ονοματεπώνυμο όλα Κασαπίδης Λυσαρίδης
    Σιδηροπουλος Σοφοκλής
    Πρώην Δήμαρχος Βερμίου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.