Ομιλία του βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Μ. Παπαδόπουλου για το Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»

1 Ιουνίου 2021
21:19

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Είναι αλήθεια ότι άκουσα με προσοχή και για αρκετή ώρα τις εισηγήσεις των συναδέλφων.

Και κυρίως των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαι ειλικρινής.

Είναι απίστευτο πάλι τι ακούσαμε σήμερα και μάλιστα από την κυρία συνάδελφο η οποία κατέβηκε πριν από λίγο, ακούσαμε για _διορισμένους Νομάρχες _για κομματικές παρεμβάσεις_ για αλλοίωση των αποτελεσμάτων με τις αλλαγές της απλής αναλογικής.

Έχετε κουράσει. Συνειδητοποιήστε το κάποια στιγμή αυτό.

Και έχετε κουράσει, γιατί όλος αυτός ο λαϊκισμός δεν φτάνει στα αυτιά της κοινωνίας. Δεν έχετε καταλάβει ακόμη ότι εδώ και πολλά χρόνια, αρκετές δεκαετίες, οι Δημοτικές εκλογές δεν έχουν χρώμα. Δεν έχετε καταλάβει ότι δεν υπάρχουν πράσινοι, μπλε, κόκκινοι, κίτρινοι Δήμαρχοι.

Να σας θυμίσω, μιας και το έφερε η κουβέντα ότι η Νέα Δημοκρατία τις τρεις τελευταίες αυτοδιοίκητές εκλογές, δεν έδωσε πουθενά χρίσμα. Ούτε στην Περιφέρεια, ούτε στους μικρούς ή μεγάλους Δήμους. Εσείς δίνατε χρίσμα και στήριξη.

Αλλά ξέρετε ποιο είναι το ζητούμενο, η σημερινή συζήτηση μπορεί να αφορά το νομοσχέδιο περί εκλογής των αυτοδιοίκητικών αλλά ουσιαστικά αναδεικνύει το χάσμα, μεταξύ,

από την μια πλευρά,

των δυνάμεων της κεντροδεξιάς, της φιλελεύθερης παράταξης, που έλαβε τις μεγάλες εθνικές επιλογές της χώρας, πολλές φορές, οφείλω να ομολογήσω, συνεπικουρούμενη με τις δυνάμεις του κοινωνικού κέντρου,

και από την άλλη πλευρά,

μιας μικρής ομάδας της αριστεράς, όχι της αριστεράς του Κύρκου ή του Φλωράκη, αλλά των λαϊκιστών της αριστεράς, που σε όλη την Τρίτη ελληνική δημοκρατία, όταν και όπου μπορεί, επιχειρεί να διαμορφώσει, με τυχοδιωκτικές μεθόδους, όρους διείσδυσης των δυνάμεών της στην κεντρική ή στην τοπική διοίκηση.

Και το κάνει προσεταιριζόμενη άλλες μειοψηφικές δυνάμεις, στην δήθεν λογική συνθέσεων και συνεργασιών. `

Δηλαδή στην εκβιαστική συνεργασία με δεκανίκια, για να πορεύεται στην εξουσία και να την διαχειρίζεται με τον τρόπο που όλοι οι Έλληνες βιώσαμε την περίοδο 2015-2019.

Στην πραγματικότητα συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές, η οποία πιστεύω και εύχομαι να μην προκαλέσει ζημιά στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, η εφαρμογή της απλής αναλογικής και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης εντασσόταν από μέρους σας σε μία συνολικότερη αντίληψη σας περί θεσμών και πολιτικής.

Μια αντίληψη για την οποία εσείς διαφημίζετε, ότι είναι δήθεν υπέρ των συνεργασιών και μιας ευρύτερης στρατηγικής συμμαχιών. 

Μια αντίληψη που στην πραγματικότητα επιδιώκει την εκβιαστική συμμαχία μειοψηφικών πολιτικών δυνάμεων στα χαρακώματα της αριστεράς και της άκρας δεξιάς, του λαϊκισμού, των συμφερόντων, όσων επιχειρούν να αποκτήσουν κυβερνησιμότητα παζαρεύοντας ή εκβιάζοντας.

Ιδιαίτερα με την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να προσεταιριστεί δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής _ του ΠΑΣΟΚ, για να εδραιωθεί στο χώρο, κάτι για το οποίο φυσικά απέτυχε, αλλά και κάθε λογής συμφέροντα στην τοπική κοινωνία.

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου η απλή αναλογική θα καταργηθεί επαναφέροντας με τον τρόπο αυτό την ομαλότητα και ενισχύοντας τον δημοκρατικό διάλογο στις τοπικές κοινωνίες,

και τούτο διότι ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο ιδανικός πολιτικός χώρος για συνθέσεις και διάλογο, με την απλή αναλογική η σύνθεση ιδεών και προτάσεων είχε μετατραπεί σε συναλλαγή.

Άποψη μου είναι ότι εάν απαιτείται μία φορά από τους κυβερνώντες το πολιτικό ήθος από τους αντιπολιτευόμενους απαιτείται χίλιες.

Και τούτο διότι ο θεσμικός και συνταγματικός ρόλος της αντιπολίτευσης δηλαδή της κριτικής και του εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση όταν δεν ασκείται αλλά μετατρέπεται εκβιαστικά σε παζάρι ρόλων και συμφερόντων, τότε η δημοκρατία ηττείται, και η δημοκρατική κουλτούρα αλλοιώνεται, αλλά πρωτίστως η πολιτική απαξιώνεται.

Και αυτό είναι πλήγμα.

Πλήγμα, που εσείς κύριοι συνάδερφοι του ΣΥΡΙΖΑ πετύχατε με τις αποφάσεις και τα νομοσχέδιά σας της περιόδου, που με μια ανίερη συμμαχία, κυβερνήσατε τον τόπο.

Πού οδήγησε η εκδοχή της απλής αναλογικής που βεβιασμένα εφαρμόσατε;

Δήμοι να χάνουν χρήματα από προγράμματα γιατί δεν ελέγχουν ή δεν εκβιάζονται από μειοψηφίες των Δημοτικών Συμβουλίων Δήμαρχοι να αναγκάζονται να εφαρμόσουν τα τεχνικά προγράμματα της αντιπολίτευσης,

Δημοτικά Συμβούλια να επικρατεί πολεμικό κλίμα, καθώς η πλειοψηφία των συμβούλων είναι εναντίον του εκλεγμένου δημάρχου,

Δημοτικοί Σύμβουλοι που ευκαιριακά ανεξαρτητοποιήθηκαν και αυτοανακηρύχθηκαν σε επικεφαλής παρατάξεων να εκλέγονται και να αναλαμβάνουν ρόλο ρυθμιστή με ελάχιστο ποσοστό και μικρό αριθμό ψήφων.

Το νομοσχέδιό σας, όπως είχαμε και τότε προβλέψει, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εν κατακλείδι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως εφάρμοσε την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επέφερε πλήγμα στην δημοκρατία, αλλά ακόμα και για τους θιασώτες της, επέφερε πλήγμα και στην ίδια την απλή αναλογική, απαξιώνοντας τη με την εφαρμογή της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα επαναφέρουμε την Δημοκρατία και τον δημοκρατικό διάλογο στην Τοπική Κοινωνία αλλά και τον Δημοκρατικό Προγραμματισμό στο εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο.

Καθιστούμε τον Δήμαρχο κυβερνήτη, που με την δύναμη της πλειοψηφίας του 43% και παραπάνω θα δύναται πλέον να εφαρμόσει τις προγραμματικές του δεσμεύσεις για τις οποίες κρίθηκε, αξιολογήθηκε και υπερψηφίστηκε.

Αναβαθμίζουμε τις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου στον ορθό τους ρόλο αυτόν της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης.

Παρέχουμε μια πλήρη 5ετή θητεία που επιτρέπει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένων προτάσεων και παρεμβάσεων των νικητών των εκλογών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η ΝΔ πιστή στις προεκλογικές της υποσχέσεις, προχωρεί στην επιβεβλημένη αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη νέων Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών.

Πρόκειται για μια ρητή προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Δεν με εντυπωσίασε αλλά θα το αναφέρω,

είδα την ανάρτηση του κ. Τσίπρα πριν από μερικές ημέρες, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν υλοποιεί τίποτα από αυτά που έχει υποσχεθεί.

Μάλλον είναι εκτός γραμμής. Εσείς μας κατηγορείτε ότι υλοποιούμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε προεκλογικά, τα αντιλαϊκά κατά εσάς μέτρα και ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν τα υλοποιεί.

Τέλος πάντων για να είμαστε ακριβείς, η αλλαγή αυτή έχει σαφή και ξεκάθαρο, ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο.

Είναι μια φιλελεύθερη επιλογή που επιδιώκει την δημοκρατία και την αποτελεσματικότητα.

Αλλά αυτή είναι η ουσία της αυτοδιοίκησης, να σπάει διαχωριστικές γραμμές, στη βάση πολιτικών συμφωνιών κι όχι «καρεκλών», και να συνθέτει δυνάμεις για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων και για την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Συνήθως σε κάθε ολοκλήρωση μιας τέτοιας ομιλίας, παροτρύνουμε τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν και αυτοί. Λοιπόν δεν θα το κάνω αυτό σήμερα. _Κατά σύμπτωση είναι και ο υπουργός τώρα στην αίθουσα_ Το κάναμε την προηγούμενη φορά στο πολύ σοβαρό αυτό νομοσχέδιο, για την ψήφο των αποδήμων του εξωτερικού που σας προτείναμε τότε να πείτε τι θέλετε να κάνουμε _ο Βορίδης σας το είπε_ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ….

Σιωπή.

Άρνηση.

Σήμερα δεν θα το κάνω αυτό.

Δεν θέλουμε να το ψηφίσετε το νομοσχέδιο, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ

Και ξέρετε γιατί; Γιατί θα δείξετε για άλλη μία φορά στους ψηφοφόρους σας πόσο ανίκανοι και αδιάφοροι είστε, όπως για τους Έλληνες του εξωτερικού το ίδιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και θέλουμε να το δείξετε αυτό…. γιατί είναι χρήσιμο ο κόσμος να καταλαβαίνει.

Επομένως, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο υποστηρίζουμε: Δημοκρατία, Κυβερνησιμότητα και αποτελεσματικότητα που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ισχυρή Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που θα επιτελεί τον συνταγματικό της ρόλο.

Ευχαριστώ.

11 σχόλια

  • Παπαδόπουλε κουβέντα για τις Κοινότητες!!!!
    Στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές μην έρθεις στην κοινότητά μας να ζητήσεις στήριξη!!

  • Αλήθεια… ανέβασε ο βουλευτής ολόκληρη την ομιλία σε κείμενο και περιμένει άνθρωπος να το διαβάσει ;;;

    Τι ειναι τώρα αυτό ;

    Οποίος το διάβασε του δίνω ένα μπράβο, ελάτε λίγο στο σήμερα και σταματήστε να κοροϊδεύετε τον κόσμο εκτός αν το κάνετε επίτηδες για να μην το διαβάσει κανείς τότε πάω πάσο. Τι νομίζετε ότι μπήκαν τωρα οι εν δυνάμει ψηφοφόροι και σας διάβασαν; Και να ήθελα να μαθω τι ειπε ο κ. Παπαδοπουλος με αυτό το κατεβατό πως να το κάνω.
    Αλλάξτε…μείνατε στο 1990, είδατε κανένα βουλευτή του κέντρου ΝΔ κτλπ να κάνει τέτοια δημοσίευση.

  • Θες Απεργία εργατη; Μόνο με το 51% επί των ΕΓΕΓΡΑΜΕΝΩΝ
    Θες δήμαρχο; Με 43% επί των ΨΗΦΟΦΟΕΩΝ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ.Αμα βάλεις ότι πάνε σχεδόν το 50% των πολιτών ο δήμαρχος βγαίνει με 22%!!!!!
    Αλλά για μια απεργία θέλει το 51% των μελών ενός αωματειου!!!!

  • Για τις εκλογες ξυπνατε μονο.
    Ομιλιες, αρθρα, τοποθετησεις, παθος, ζηλος.
    Για την περιοχη που πεθανε και δεν βγηκε ακομη το πιστοποιητικό θανατου ακομη μουγκα ολοι σας, ε;

  • Μιχαλη μετα την τιμη για το γαλα δινεις λυση και σε αλλα προβληματα της κοινωνιας μπραβο μπραβο

  • Μιχάλη κράτα την φωτογραφία να θυμάσαι ότι κάποτε πέρασες από την Βουλή
    Σε στείλανε αυτοί πού τόσα χρόνια κορόιδευες
    Επειδή όμως όλα κάποτε “ξυπνάνε” σού στέλνουν τα χαιρετίσματα.

  • Όλοι τον κατηγορούμε και στα σχόλια του ευχόμαστε να μην ξαναβγει. Ποιός τον ψήφισε όμως;

    Και το πιο κρίσιμο ερώτημα…. Ποιός θα τον ξαναψηφίσει; Όσο και να μην το θέλουμε, θα τον ψηφίσουν πολύ και για άλλη μια φορά θα αποδειχτεί οτι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν επιθυμούν ουσαστική πολιτική που θα βελτιώσει την καθημερινότητα τους αλλά προτιμούν την εξυπηρέτηση των μικροσυμφερόντων τους

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.