Πως σχολιάζουν Χ. Τσεβεκίδης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης) και Π. Πλακεντάς (Δήμαρχος Εορδαίας) τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου νοσοκομειακού χάρτη στη χώρα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 ή 30 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Μεταξύ των πολλών νομών της περιφέρειας, σε όλη τη χώρα, που διαθέτουν δύο νοσοκομεία σε ισάριθμες πόλεις με μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι η Κοζάνη (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα), η Ημαθία (Βέροια, Νάουσα) και η Πέλλα (Έδεσσα, Γιαννιτσά). Στις δύο πρώτες Περιφερειακές Ενότητες εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από αιρετούς και εκπροσώπους τοπικών και επιστημονικών φορέων, που θεώρησαν ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού τους «φωτογραφίζουν».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης θεωρεί πως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αισιόδοξος για την υλοποίηση όσων προανήγγειλε.

«Τα μοντέλα που κυριαρχούν στην Ευρώπη προβλέπουν ένα νοσοκομείο ανά 300.000 κατοίκους. Θα μπορούσαμε να το δούμε κι εδώ, αλλά αυτά δεν γίνονται αποσπασματικά. Χρειάζεται σε βάθος μελέτη, με προβολή στα δημογραφικά στοιχεία, προβλέψεις ωρίμανσης πληθυσμού, ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής», είπε και πρόσθεσε: «Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός, χρειάζεται συναίνεση και εμπιστοσύνη. Χρειάζεται να δώσεις τα κλειδιά σε μια ομάδα ειδικών, με τη δέσμευση εξαρχής ότι θα δεχτείς το πόρισμά τους. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εδώ». Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι ο ορισμός συγκεκριμένων κλινικών αναφοράς σε κάθε νοσοκομείο και η συγχώνευσή τους με αυτές των γειτονικών τους. «Για παράδειγμα το Μποδοσάκειο διαθέτει μια από τις καλύτερες Ορθοπαιδικές. Μπορούμε να πούμε ότι εδώ θα πηγαίνουμε για τα ορθοπαιδικά. Στα Γρεβενά, π.χ., που έχει καθαρό αέρα, θα γίνει μια καλή πνευμονολογική. Σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, αντίστοιχα, κλινικές αναφοράς, οργανωμένες και καλά στελεχωμένες. Από εκεί και πέρα, η κάθε δομή να έχει πρωτοβάθμια φροντίδα και οργανωμένα ΤΕΠ, όπου θα γίνεται η πρώτη αξιολόγηση, διαλογή και κατεύθυνση».

Δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Κοζάνης και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προερχόμενα κυρίως από την Πτολεμαΐδα, αναφέρονται στον κίνδυνο συρρίκνωσης ή και κλεισίματος του Μποδοσάκειου.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, μιλώντας στο Euro2day.gr, χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο νοσοκομείο ως τον βασικό πυλώνα υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, αυτό είναι που πρέπει να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Το νοσοκομείο βρίσκεται σε κομβική θέση, στο κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, διαθέτει άρτιο εξοπλισμό -τεχνολογικό και ξενοδοχειακό- και χρειάζεται ενίσχυση σε επίπεδο στελέχωσης, για να παίξει τον ρόλο που του αρμόζει. Στη διάρκεια της πανδημίας λειτούργησε υποδειγματικά ως νοσοκομείο αναφοράς», ανέφερε.

euro2day.gr – Βασίλης Ιγνατιάδης